• 瀏覽: 2,099
  • 回覆: 30
未去過gym room, 唔識用器材。想問下我點開始好
我都FEEL到自己再肥落去真係唔掂。
上網睇人講話食7分做運動3分。
所以我岩岩買左ISOTOPE 做代餐。
。。。

熱賣及精選
上到138kg都未識去睇醫師生做一次詳細檢查,去聽一聽專業意見?

回覆 引用 TOP

落樓下跑步都得啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kelvin_an 於 2020-10-18 02:40 AM 發表

。。。 ...
幾高?幾歲?有冇做過其他運動?

引用:
原帖由 kelvin_an 於 2020-10-18 02:40 AM 發表

。。。 ...
我都係減了70磅的死肥仔一名,可以分享一點我個人經歷:

1。能夠唔食,就唔好食無營養的零食,汽水薯片蝦條朱古力牛肉乾魷魚絲花生公仔麵午餐肉之類,我明白一時之間好難話戒就戒,所以去超越市場759時,能夠唔買就唔買,忍唔住就買最細份量,盡量唔好比機會屋企有零食存在。但如果係屋企真係口痕,我會煮隻蛋食,真係想飲汽水,我會買zero可樂。

2。運動係需要,但唔係最主要,因為你身體未習慣大量的郁動,一時之間要你由未做過運動的人變成運動員式的減肥訓練,正常人都會放棄,所以你不如迫自己郁多啲,例如早一個站落車行去目的地,坐完地鐵唔用電梯改成行樓梯上,但你唔好睇小這小小的郁動,我頭個10幾磅都係咗樣減返黎。到你覺得你有能力挑戰更強的運動,到時先考慮下玩咩?健身?長跑?爬山?水上運動?都可以。

3。減肥係需要時間,身體也要時間習慣你去減肥,你可以係網上查得到,「3個月減100磅,之後肥返200磅」好多之類的新聞,每個人都好想盡快瘦到變得型仔,但好多人都唔希望這個型仔得兩三日貨仔,所以不如慢慢減,一步一步做好自己,改變飲食習慣同郁多啲,可能一個月減得2公斤,但1年就減到24公斤,2年就48公斤,聽落好似好完美同好遙遠的事,但可以同你講,當你每日一點一點持之以恆,1-2個月後你的褲頭會好鬆,你要買批細小小的褲黎著,再之後褲頭又鬆過,你習慣直入暗角位的減肥褲專區再搵唔到你的褲,要行返去鋪頭多眼位置搵,再之後你會發現,好多大牌子鋪頭的褲你都著得落,你就知道你的努力無白費。

4。明白有些人很容易被環境影響,例如要去圖書館自修室先可以專心讀書,覺得去酒吧的酒好味過自己屋企買的酒,所以會覺得去健身室先可以做好好運動,但老實講,市面上真係有好多不良的健身室同教練,這個討論區大把這類的post,所以我建議你可以去康文署的健身室到玩,一來費用平,二來佢地有在場教練可以隨便問器材點用咩運動好減肥建議你都可以問佢,但最麻煩要上堂考試先可以入去玩

https://www.lcsd.gov.hk/tc/fitness/jbufe/index.html

希望幫到你

引用:
原帖由 qaz12312374 於 2020-10-18 10:07 AM 發表

幾高?幾歲?有冇做過其他運動?
180,25,打下羽毛球咁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 (YAT) 於 2020-10-18 11:02 AM 發表

1。能夠唔食,就唔好食無營養的零食,汽水薯片蝦條朱古力牛肉乾魷魚絲花生公仔麵午餐肉之類,我明白一時之間好難話戒就戒,所以去超越市場759時,能夠唔買就唔買,忍唔住就買最細份量,盡量唔好比機會屋企有零食存在。但如果係屋企真係口痕,我會煮隻蛋食,真係想飲汽水,我會買zero可樂。

2。運動係需要,但唔係最主要,因為你身體未習慣大量的郁動,一 ...
thank you

回覆 引用 TOP

300 磅叫人去跑步真係多得你唔少

回覆 引用 TOP

唔好做跑步機住,唔係部部機都頂到三百磅!

回覆 引用 TOP

引用:

。。。 ...
138KG你覺得仲肥落去

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 (YAT) 於 2020-10-18 11:02 AM 發表

2。運動係需要,但唔係最主要,因為你身體未習慣大量的郁動,一 ...
幾多減到幾多

引用:
原帖由 萬家懷舊的名錶 於 2020-10-19 01:54 AM 發表

幾多減到幾多
最重時差不多250磅,減到而家17x磅

回覆 引用 TOP

138KG?! 真的沒有打錯單位? 是KG不是Lbl?

回覆 引用 TOP

巨人症
出街見到都彈開

回覆 引用 TOP

戒零食同甜好重要,淨係這兩樣戒左都最少廿磅.

嚴禁公開任何個人通訊資料

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]