• 瀏覽: 1,290
  • 回覆: 22
  • 追帖: 1
本主題由 motivation 於 2020-10-19 04:04 PM 移動
中共國家主席習近平日前在深圳特區建立40周年大會發表講話,提出要促進內地和香港澳門融合發展,以及積極深入推進粵港澳大灣區建設。經濟學家羅家聰認為,在外國圍堵中國的大環境下,中國自身難以發展高端科技,香港亦失去作為中國與世界接軌的窗口角色,中港難以再談融合,反而中國被迫發展金融中心,深港只會陷入競爭。
https://hk.appledaily.com/local/ ... m_content=link_post

內地銳意發展大灣區,習近平形容深圳是大灣區建設的重要引擎,點名要規劃建設好河套深港科技創新合作區,加強與港澳創新資源協同配合等。羅家聰今午在《城市論壇》表示,深港「唔會點融合得到」,除香港將成本高昂產業程序北移外,中港兩地鮮有「互補」,舉例指大灣區單是機場已有5個,「話畀你知大家喺到爭緊生意」,認為深港同時提倡推動金融及科技,「我睇唔係一種合作,唔係合作就競爭啦」。
羅又指,香港兩大優勢包括作為中外橋樑及金融中心,但當外國不再信任一國兩制之餘,中國在美歐甚至鄰近的日本、印度及澳洲均「冇個係friend嚟」,香港又遭美國制裁影響,兩大優勢不再,但他相信中共沒有強動機要摧毀香港,只是在外面圍堵環境下要推動內循環,被迫自己發展金融中心。

然而,羅認為大灣區都難以發展科技,稱據他所知,深圳並非發展高端科技,反而是推動用於科技企業的房地產,加上美國制裁影響中國晶片研發等,「一制裁已經棟喺度,冇得還擊」,而香港投放於科研資源又少,「冇啲咁嘅教育、學生」,直言大灣區專注推動科研註定失敗。

。。。。。。。
要相信,深圳可以背起國家的經濟的。🤣

熱賣及精選
引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-10-18 04:30 PM 發表

中共國家主席習近平日前在深圳特區建立40周年大會發表講話,提出要促進內地和香港澳門融合發展,以及積極深入推進粵港澳大灣區建設。經濟學家羅家聰認為,在外國圍堵中國的大環境下,中國自身難以發展高端科技,香港亦失去作為中國與世界接軌的窗口角色,中港難以再談融合,反而中國被迫發展金融中心,深港只會陷入競爭。
https://hk.appledaily.com/local/20201018/XWFXO4J3 ...
三星都可以背起南韓
深圳為何不可?
目光如鼠
當然咩都睇唔到啦

打劫啊!
城市論壇今日討論大灣區香港融合問題,但有人強加12瞞徒入話題,講到12瞞徒被拐帶上大陸。
今時今日,香港仲有乜事唔可以變成政治話題;有乜事唔可以扭曲嚟講?

係腥肛曱甴申請降低地位
稱為攬炒

錢就會繼續黎~~~錢係會繼續黎~~~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-10-18 04:30 PM 發表

https://hk.appledaily.com/local/20201018/XWFXO4J3 ...
睇毒果都on9

【周日答問】2020-10-18 亞姐質素有圖無真相 / 羅家聰政治掛帥水平低 / 魔鬼不愛天堂愛地獄 / 華強北從垃圾堆轉型 / 港深不是靠客家人
https://www.youtube.com/watch?v=SYhSyL-yqGw&ab_channel=阿周電視

回覆 引用 TOP

深圳一個市既科研投入, 可能已經超出世界排第二三十既國家.

香港, 就算把啦.

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 18-10-2020 17:17 發表

三星都可以背起南韓
深圳為何不可?
目光如鼠
當然咩都睇唔到啦
羅家聰背後用意即是:「我真係唔想大陸掂!因為大陸係我地黃絲最憎恨既人。大陸唔掂正正就保護左香港的光榮,以後可以一直俯視大陸人講野。如果佢掂,我地黃絲一定唔會高興,所以我點都會話比大家聽深圳唔掂呀!」

民主必然高壓,高壓自然暴力。
引用:
原帖由 ntworks 於 18-10-2020 17:25 發表

打劫啊!
城市論壇今日討論大灣區香港融合問題,但有人強加12瞞徒入話題,講到12瞞徒被拐帶上大陸。
今時今日,香港仲有乜事唔可以變成政治話題;有乜事唔可以扭曲嚟講? ...
被拐帶上大陸???任你吹牙!?
不如大家正視番個事實先再討論啦!否則根本就係打橫黎講!
究竟係咩原因被中國海警捉左上大陸?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonkf 於 19-10-2020 00:05 發表

香港, 就算把啦.
咁咪睇下大陸定係香港黃絲起到自吹自擂囉!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chriswong1010 於 18-10-2020 17:39 發表

睇毒果都on9
班黃絲很想很想與西方融合~!
很想成為西方人的一分子哦!
真的很想很想!很想要!
大陸別來阻頭阻勢的意思!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonkf 於 19-10-2020 00:05 發表

香港, 就算把啦.
先改變自己,再迎戰中國吧!
別太驕傲,或者重有得鬥!

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-10-19 04:09 AM 發表

先改變自己,再迎戰中國吧!
別太驕傲,或者重有得鬥!
無得鬥
深圳係全中國精英科創既首選地
香港一場暴亂徹底打沉大陸人才來港意願, 得七百幾萬人同人地鬥人才? 大陸大學生都唔止七百萬啦, 博士生都多過香港既大學生.

大陸學生係香港交十幾萬學費讀個碩士, 然後可以係香港搵工, 大把戇鳩仔都話佢地搶工做, 唔公平
殊不知本地培養一個大學生, 十幾年時間投入幾十上百萬, 成才機會都不到一半. 放大陸學生來港自費讀書, 仲要讀得掂先有得留底, 居然有人反對. 社會反智如此, 點搞科創?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 19-10-2020 05:55 發表

無得鬥
深圳係全中國精英科創既首選地
香港一場暴亂徹底打沉大陸人才來港意願, 得七百幾萬人同人地鬥人才? 大陸大學生都唔止七百萬啦, 博士生都多過香港既大學生. ...
這就看自己的所作所為得到回報了。
我認為黃絲對自己的香港本地人才亦很有信心。
無事既!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-10-19 03:09 AM 發表

羅家聰背後用意即是:「我真係唔想大陸掂!因為大陸係我地黃絲最憎恨既人。大陸唔掂正正就保護左香港的光榮,以後可以一直俯視大陸人講野。如果佢掂,我地黃絲一定唔會高興,所以我點都會話比大家聽深圳唔掂呀!」 ...
當世人同佢一樣?
盲狗一隻

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]