• 瀏覽: 1,380
  • 回覆: 9
上星期三中午12點幾, 我係新界鄉議局大樓向沙田方向個巴士站等43X去荃灣, 當時近巴士站交通塞車(好多貨車轉入安麗街塞返出大涌橋路), 個站有3個九巴著白衫既職員引領乘客上車(當時好多巴士埋唔到站), d巴士係慢線未到站前開門比乘客上車, 有85X, 86K, 680, 全部都係九巴, 之後職員見有架682係中線, 雖然係新巴, 但九巴職員都問有冇人坐682? 有3個人示意係等682, 於是九巴職員就行左出中線叫682司機開門上客, 最奇怪既係682個新巴司機唔該都冇聲, 反而係個九巴職員見到682既客上晒車後同新巴司機講'好, 走得, 唔該晒師兄'....

其實呢種情況, 係咪明文規定巴士公司職員要幫對家公司上客, 定還是幫就人情, 唔幫就道理?

熱賣及精選
引用:
原帖由 WLPU 於 2020-10-18 09:19 PM 發表

上星期三中午12點幾, 我係新界鄉議局大樓向沙田方向個巴士站等43X去荃灣, 當時近巴士站交通塞車(好多貨車轉入安麗街塞返出大涌橋路), 個站有3個九巴著白衫既職員引領乘客上車(當時好多巴士埋唔到站), d巴士係慢線未到站前開門比乘客上車, 有85X, 86K, 680, 全部都係九巴, 之後職員見有架682係中線, 雖然係新巴, 但九巴職員都問有冇人坐682? 有3個人示意係等682, 於是九巴 ...
下繁6:30-6:45pm
搭118南行城巴尾車到紅隧口
後面118P九巴頭車等緊
九巴職員就會指示條隊既人想搭118就快D上架城巴

未必明文規定, 但樓主講既情況, 如果KMB既人唔幫手, 等682既人可能會投訴點解KMB既人唔做野

引用:
原帖由 Student1114 於 2020-10-20 01:05 AM 發表

未必明文規定, 但樓主講既情況, 如果KMB既人唔幫手, 等682既人可能會投訴點解KMB既人唔做野
佢上唔到682都唔會上KMB車左轉右轉架啦

害到人又幫唔到自己,何必呢?

引用:
原帖由 GT0256 於 2020-10-18 09:41 PM 發表

下繁6:30-6:45pm
搭118南行城巴尾車到紅隧口
後面118P九巴頭車等緊
九巴職員就會指示條隊既人想搭118就快D上架城巴
呢條係聯營,有一次港澳碼頭總站九巴開619時同城巴站長講野。

回覆 引用 TOP

新巴司機點解要同九巴職員講唔該?
九巴職員又有咩資格對新巴司機指指點點?

AV86 GH418 - AV109 GL7586 - ATR59 HX8945
ATE238 ME9327 - ATE239 ME9378
AVBWU290 RK6786

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 WLPU 於 2020-10-18 09:19 PM 發表

上星期三中午12點幾, 我係新界鄉議局大樓向沙田方向個巴士站等43X去荃灣, 當時近巴士站交通塞車(好多貨車轉入安麗街塞返出大涌橋路), 個站有3個九巴著白衫既職員引領乘客上車(當時好多巴士埋唔到站), d巴士係慢線未到站前開門比乘客上車, 有85X, 86K, 680, 全部都係九巴, 之後職員見有架682係中線, 雖然係新巴, 但九巴職員都問有冇人坐682? 有3個人示意係等682, 於是九巴 ...
幫對家疏導咗架 682,可以令到車龍少一架巴士,到頭來都係方便到自己做嘢啫。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 238P 於 2020-10-20 01:48 AM 發表

佢上唔到682都唔會上KMB車左轉右轉架啦

害到人又幫唔到自己,何必呢?
冇錯,其實兩巴有時互相幫助,對雙方都有利無害。

所以我諗唔明點解近年狗疤部份職員當正對家係仇人咁。最經典嘅例子莫過於狗疤某何姓稽查,親自操刀安排狗疤喺118城巴時段開吉車搶客,俾對家職員篤爆咗仲要兇返人轉頭,喺度撩交打。我都唔明,俾你搶到對家客又點,人工會多咗咩?仲要成個爛仔咁撩交打,莫非呢啲就係今時今日狗疤嘅文化?

附件

Screenshot_20201021-011946_YouTube.jpg(96.44 KB)

2020-10-21 01:20 AM

回覆 引用 TOP

682喺港島係去東區

人地682飛左站冇左車又係投訴新巴,但又唔會搭你九巴既

唔通搭你九巴680去東隧口轉613?又去唔到柴灣

搭89C轉606?定搭87D轉102/118?

利申:我自己都係做呢行,有次喺旺角道做維站都試過幫272X上客(我係佢對家公司),果次旺角道/西洋菜街超塞,截架272X比佢上完1個客比佢抽頭出去唔駛頂死晒,個272X個師兄仲唔該我添

回覆 引用 TOP

狗巴係很狗

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]