• 瀏覽: 807
  • 回覆: 8
今日,趁咁好天,梗係又去行山

今次係

屋企搭城巴37A去薄扶林道傷健營站

行上去山頂凌宵閣 (原來只需半小時)

見咁多時間,一於上埋山頂最頂

又影到西高山原來有靚路行,咁多人上去,又再去埋西高山

最後,由山頂凌宵閣經貝璐道去香港仔

16:58到香港仔魚類批發市場站,等巴士返屋企

17:10上城巴71 (91XX),17:25到第二街!

絕對超極速!5分鐘到薄扶林村

連薄扶林道華富至薄扶林村上大斜,都可以1分鐘內完成,速度近50km/h,只比快線的的士稍慢!

途中,只有極少量香港仔 - 旺角的紅小,約15分鐘先有一班!比新巴970X仲要疏!

新巴城巴自2013 enviro 500 MMC投入服務起,尤其2018,大量歐六E50D,服務提升!

加上西港島線 / 南港島線之助,更有效打擊紅小!

tvb 53周年 線上線下 同樣精彩 tvb 53周年絕世靚抽!
https://youtu.be/_LIvZh-xouM
拜登一上場,侵侵終於香!
豐田銷量漲,低碳天空揚!
大妓院失常,毒果變肉醬!
NBC更強,奧運齊宣揚!
熱賣及精選
引用:
原帖由 yariscross 於 2020-10-18 10:10 PM 發表

今日,趁咁好天,梗係又去行山

今次係

屋企搭城巴37A去薄扶林道傷健營站

行上去山頂凌宵閣 (原來只需半小時)

見咁多時間,一於上埋山頂最頂

又影到西高山原來有靚路行,咁多人上去,又再去埋西高山

最後,由山頂凌宵閣經貝璐道去香港仔

16:58到香港仔魚類批發市場站,等巴士返屋企

17:10上城巴71 (91XX),17:25到第二街!

絕對超極 ...
聽日新巴終於破天荒開辦柴灣/小西灣去南區黃竹坑/香港仔既路線
雖然49X收$13係貴左D
但總算肯嘗試同埋爆冷冇歧視柴斜
有進步
如果唔係不如cut 26條線俾九巴做

回覆 引用 TOP

只要新城識得重組南區路線,就可以提升競爭力,迫使坐南港島線的人改坐新城

91XX屬於勁車,好過95XX
請問你坐的91XX是普通車身定Facelift車身?
果段薄扶林道的斜路,有幾斜?

柴灣及小西灣的對面海是將軍澳
南區地形上就係唔同小區分散各山頭,先天上對小巴有優勢,巴士唔易做。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 EL7659@93A 於 2020-10-18 22:54 發表

只要新城識得重組南區路線,就可以提升競爭力,迫使坐南港島線的人改坐新城

91XX屬於勁車,好過95XX
請問你坐的91XX是普通車身定Facelift車身?
果段薄扶林道的斜路,有幾斜? ...
城巴91xx facelift得果2部

所以係舊款

薄扶林道,華富上薄扶林村,1:10

至衰新巴城巴好買唔買,走去買90部11.3 B9!

全ADL唔好!

tvb 53周年 線上線下 同樣精彩 tvb 53周年絕世靚抽!
想問今日山頂、西高山係咪好多人?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yariscross 於 2020-10-18 11:14 PM 發表

城巴91xx facelift得果2部

所以係舊款

薄扶林道,華富上薄扶林村,1:10

至衰新巴城巴好買唔買,走去買90部11.3 B9!

全ADL唔好!
林鄭既垃圾政策有份導致城巴出現左呢10部怪胎
今年落實歐四車輛強制15年退役,歐四專營巴士過左非專頂多只能行16年
但歐四排放既污染物遠比歐一至歐三少,而且大部分貨車、小巴及非專營巴士都行到16年以上
可見呢個政策無用又唔環保,更加導致城巴非專無緣出現歐四車隊
如果當初唔強制15年退役,今年新巴城巴會係咁既局面:
8110-8127過非專
5500-5508過非專,5500開頂兼油紅軨改車編26,5501油1、258既塗裝兼油紅軨,5501-5508改車編2317-2324,仲可能唔駛換走LiteVision電牌
5509-5512改訓練巴士,改車編T38-T41
4000-4010過非專並改車編741-751,4005可能會因為車牌意頭好而被新巴留牌,4000油現時9149塗裝兼油紅軨,4001油現時9150塗裝兼油紅軨,油現時9102塗裝兼油紅軨
4011-4014改訓練巴士,改車編T34-T37
城巴唔會有9149-9158呢10部怪胎,反而變左新巴有4092-4101
城巴唔會有8823-8845,反而變左新巴有5237-5264

引用:
原帖由 TL1596 於 2020-10-18 23:58 發表

林鄭既垃圾政策有份導致城巴出現左呢10部怪胎
今年落實歐四車輛強制15年退役,歐四專營巴士過左非專頂多只能行16年
但歐四排放既污染物遠比歐一至歐三少,而且大部分貨車、小巴及非專營巴士都行到16年以上
可見呢個政策無用又唔環保,更加導致城巴非專無緣出現歐四車隊
如果當初唔強制15年退役,今年新巴城巴會係咁既局面:
8110-8127過非專
5500-5508過非專,5500開頂兼油 ...
5500-5508過非專?唔好下話?超低載客量

係都搵8128-8140

反而訓練車,全為8100-8109就啱

之前行高速太耐,損耗太大

回覆 引用 TOP

970/970X無定向夾冇準嘅班次都好吹奏...
都唔知送剩幾多客比對家.

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]