• 瀏覽: 4,423
  • 回覆: 28
香隧有時要陪紅隧車一齊塞

城巴73 來往赤柱,鄉村俱樂部上車有分段,
下車就在黃竹坑新圍下車分段

城巴73去數碼港,在黃竹坑運動場上車$3.2
不過唔知點解回程下車分段要$4.2?

總體來講,南區巴士線 新巴 車資釐定 貴過城巴

回覆 引用 TOP

等做2蚊客
更化算😆

回覆 引用 TOP

咪發夢覺得快,等車等到你暈,試過要黃竹坑入去赤柱等咗半個鐘先有車,去到赤柱趕到傻,俾多幾蚊見973即上好過

引用:
原帖由 Euroteam 於 2020-10-20 11:29 PM 發表

咪發夢覺得快,等車等到你暈,試過要黃竹坑入去赤柱等咗半個鐘先有車,去到赤柱趕到傻,俾多幾蚊見973即上好過
一向睇app 夾時間

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Euroteam 於 2020-10-20 23:29 發表

咪玩啦,自從有地鐵去海洋公園之後,喺紅隧會塞車嘅時間已經一定係咁樣轉去淺水灣赤柱,由淺水灣去旺角,利用73嘅平價$2.9分段,去到海洋公園地鐵極速直插旺角只需30分鐘,真係又快又平。(紅隧唔塞嘅話就直駁171)

至於東行方面,如果去赤柱,73同973車費只差 $0.3,同40小巴亦只相差 $1 之內,見車就上就可以 ,而去淺水灣,73同6X車費只差 $1.0,班次屬於合理水平。自從有咗地鐵之後,海洋公園已經分流咗大部分以往搭地鐵喺金鐘上地面嘅乘客,繼續喺金鐘轉車嘅基本上係以轉其它巴士為主。

不過去數碼港嘅話,除非真係喺73沿線出發,或者大潭用14駁,否則正常用唔着73轉車。如果首先係搭地鐵嘅話,正常都係西環駁58小巴,如果想快啲嘅話就可以港大駁28小巴碧瑤灣落去(回程就8X,不過貴)。

光明去深圳?搭高鐵啦。
坪山去深圳?搭動車啦。
常平去深圳?搭火車啦。
平湖去深圳?搭動車啦。
唐家灣去珠海?搭城軌啦。
九龍去深圳?2018年開始可以搭高鐵啦。
咁都要睇下由邊度出發,例如由西區出發,去赤柱可以坐973,去數碼港可以坐30X/970/小巴58,邊洗坐地鐵去海洋公園轉車

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2020-10-24 10:13 PM 發表

咁都要睇下由邊度出發,例如由西區出發,去赤柱可以坐973,去數碼港可以坐30X/970/小巴58,邊洗坐地鐵去海洋公園轉車
荃灣線地鐵過海

在金鐘出閘 同海洋公園出閘同一價錢

引用:
原帖由 miklcct 於 2020-10-24 07:42 PM 發表

咪玩啦,自從有地鐵去海洋公園之後,喺紅隧會塞車嘅時間已經一定係咁樣轉去淺水灣赤柱,由淺水灣去旺角,利用73嘅平價$2.9分段,去到海洋公園地鐵極速直插旺角只需30分鐘,真係又快又平。(紅隧唔塞嘅話就直駁171)

至於東行方面,如果去赤柱,73同973車費只差 $0.3,同40小巴亦只相差 $1 之內,見車就上就可以 ,而去淺水灣,73同6X車費只差 $1.0,班次屬於合理水平。自從有咗地 ...
但新巴63/65 就不合理

回覆 引用 TOP

73班次太疏,去數碼港直接去銅鑼灣Sogo/或堅城轉綠van入去好過

引用:
原帖由 S兄 於 2020-10-25 12:51 AM 發表

荃灣線地鐵過海

咁荃灣線往海洋公園站要加多啲價鳥

引用:
原帖由 S兄 於 2020-10-25 12:51 AM 發表

荃灣線地鐵過海

Not necessary.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 weisacmei 於 2020-10-25 12:08 PM 發表

咁荃灣線往海洋公園站要加多啲價鳥
CSW、SSP、JOR、TST/ETS四站去ADM同OCP價錢唔同。

多謝資訊
好小搭地鐵,就算撘都冇留意價錢

港島牛河,73 是首選👏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Neon10 於 2020-10-25 12:20 PM 發表

CSW、SSP、JOR、TST/ETS四站去ADM同OCP價錢唔同。
荃灣站上車最抵

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 垃圾桶 於 2020-10-25 12:06 PM 發表

73班次太疏,去數碼港直接去銅鑼灣Sogo/或堅城轉綠van入去好過
如果坐地鐵係荃灣站出發,反正都在金鐘轉車,為何不轉南港島線去南區先?

荃灣站去港島線/南港島線任何一個站都是同價.
仲要平過巴士934/930/930X 等線!港鐵仲要唔塞車,30分鐘即到金鐘,坐巴士分分鐘塞緊中環,等緊紅燈

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]