• 瀏覽: 4,875
  • 回覆: 39
假日車16年Pilot Super Sport是否差唔多要換了?
因為要換前胎所以考慮是否應該同時間換後胎

不在乎天長地久 只在乎曾經擁有...
精選汽車
呢個要睇呔嘅磨損程度嘅,要系後胎磨損唔嚴重可以唔一起更換

回覆 引用 TOP

輸胎象膠基本壽命五十年!
但是如果你日日泊在街曝晒,好可能五年就老化龜裂
如果無老化現象,放心用啦!
有D野自已判斷!不要亂聽人講!什麼車胎五年換,機油五千換,波箱油一萬換,火咀二萬換…
還是先看看車主手冊成網上找找資訊
以免造成浪費,破壞環境,浪費地球資源

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!
有冇相, 用指甲吉下條胎咩feel

回覆 引用 TOP

十六年冇換過??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbq323 於 2020-10-22 01:53 PM 發表

輸胎象膠基本壽命五十年!
但是如果你日日泊在街曝晒,好可能五年就老化龜裂
如果無老化現象,放心用啦!
有D野自已判斷!不要亂聽人講!什麼車胎五年換,機油五千換,波箱油一萬換,火咀二萬換…
還是先看看車主手冊成網上找找資訊
以免造成浪費,破壞環境,浪費地球資源
首先就唔好聽你條9up佬講!

回覆 引用 TOP

想換就換,我17年車行得15000公里上星期先換左4條石橋re004,15000公里換過3次偈油,1次波箱油,換胎又唔一定要夠期先換,我只係純粹想試另一套胎駕駛感覺就換了。

引用:
原帖由 markjeff 於 2020-10-20 06:37 PM 發表

假日車16年Pilot Super Sport是否差唔多要換了?
因為要換前胎所以考慮是否應該同時間換後胎
尾胎可以調上前面行嗎?玩多兩年剛剛好

有人自己送上門被KO,CASE 已 CLOSE 心情超舒暢 XD

後記:
總有D輸家唔忿氣不停引你去同佢嘈,再不停兜圈搵漏洞造文章
所以當等到有人送上門被KO之後,要做既就係收工等佢飲恨一世
睇你點用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KAZ327 於 2020-10-22 09:22 PM 發表

尾胎可以調上前面行嗎?玩多兩年剛剛好
粗咪才調。假日車調來調去分別不大。

引用:
原帖由 tokama 於 2020-10-23 11:57 AM 發表

粗咪才調。假日車調來調去分別不大。
現在樓主只係換前胎
如果尾胎未到期就應該盡用

今日早兩年換,下條胎都係早兩年
循環不息

有人自己送上門被KO,CASE 已 CLOSE 心情超舒暢 XD

後記:
引用:
原帖由 KAZ327 於 2020-10-23 02:33 PM 發表

現在樓主只係換前胎
如果尾胎未到期就應該盡用

今日早兩年換,下條胎都係早兩年
循環不息
其實4條胎好平之ma, 計到咁都唔會係要買性能胎d人,買4條普通胎最多咪3千零蚊16,17吋都唔洗3000,買得車洗唔洗成日計到咁盡

引用:
原帖由 068035 於 2020-10-23 03:49 PM 發表

其實4條胎好平之ma, 計到咁都唔會係要買性能胎d人,買4條普通胎最多咪3千零蚊16,17吋都唔洗3000,買得車洗唔洗成日計到咁盡
其實所有野都好平,重點係有冇需要
又未磨蝕又未到期為換而換?

四條普通胎唔使$3000, 你買D野都幾平
我以前行PSS要$1800一條

$750一條既硬膠建議你唔好用

後記:
引用:
原帖由 KAZ327 於 2020-10-23 06:41 PM 發表

其實所有野都好平,重點係有冇需要
又未磨蝕又未到期為換而換?

四條普通胎唔使$3000, 你買D野都幾平
我以前行PSS要$1800一條

$750一條既硬膠建議你唔好用
又唔條喎,16" yokohama blue earth都係800,一d都唔硬膠

引用:
原帖由 ovshk 於 2020-10-23 07:08 PM 發表

又唔條喎,16" yokohama blue earth都係800,一d都唔硬膠
你自己都識講$800先得16吋
$750以下已經係經典跑胎DZ102

後記:
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]