• 瀏覽: 6,660
  • 回覆: 16
  • 追帖: 1
上年來想到冰島, 可惜因天氣問題, 幾次都沒有成功踏足冰島.

有幾個疑問, 麻煩各位比D意見.
1機埸到市區巴士情況
2是否八九月份去,天氣最好
3之前查冰島Local tour, 可以網上預訂, 可靠嗎?報什麼團最好?
住宿是否以雷克雅末為中心點,然後報團玩

熱賣及精選
引用:
原帖由 pinglap 於 2020-10-21 07:30 PM 發表

上年來想到冰島, 可惜因天氣問題, 幾次都沒有成功踏足冰島.

1機埸到市區巴士情況
3之前查冰島Local tour, 可以網上預訂, 可靠嗎?報什麼團最好?
嗰邊嘅旅遊業冇我哋呢度發達

引用:
原帖由 abigaill 於 2020-10-31 09:34 PM 發表

嗰邊嘅旅遊業冇我哋呢度發達
多謝你的回覆, 師兄!

如果真系去有咩建議?上次我等左三次機會想出發, 每次都系因為果度雷雨先至冇出發

幾年前去過,有遊記-https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25894499,可參考。
1. 有至少兩間巴士公司行走,市中心及南面的BSI長途巴士站是終站。
2. 6~9月都可以。6~7月中有午夜太陽。
3. 未必需要預訂,去到可能有更多選擇。Laugavegur街上有不少辦本地團公司。

引用:
原帖由 wahcli 於 2020-11-2 01:27 AM 發表

幾年前去過,有遊記-https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25894499,可參考。
1. 有至少兩間巴士公司行走,市中心及南面的BSI長途巴士站是終站。
2. 6~9月都可以。6~7月中有午夜太陽。
3. 未必需要預訂,去到可能有更多選擇。Laugavegur街上有不少辦本地團公司。
十分感謝師兄的資料及遊記, 唔該!

去幾多日?想環島定只去南部?想睇極光定想行下山睇風景?
不同的目的要不同的月份去

引用:
原帖由 mtchan 於 2020-11-2 03:33 PM 發表

去幾多日?想環島定只去南部?想睇極光定想行下山睇風景?
不同的目的要不同的月份去
十日左右, 主要是環島睇下風景.極光如果七月八是否難碰到?南部是否必須跟local tour, 十日是否夠嗎?

引用:
原帖由 pinglap 於 2020-11-2 10:01 PM 發表

十日左右, 主要是環島睇下風景.極光如果七月八是否難碰到?南部是否必須跟local tour, 十日是否夠嗎?
十日環島夠,跟當地團應該1萬港元團費
78月應該睇吾到,最早都9月先得
78月好似有巴士,不過好疏所以巴士環島一定要好多時間

引用:
原帖由 mtchan 於 2020-11-2 10:21 PM 發表

十日環島夠,跟當地團應該1萬港元團費
78月應該睇吾到,最早都9月先得
78月好似有巴士,不過好疏所以巴士環島一定要好多時間
多謝師兄有用的建議!!!

引用:
原帖由 pinglap 於 2020-11-2 11:09 PM 發表

多謝師兄有用的建議!!!
You are welcome

附件

IMG_20200212_110708.jpg(337.15 KB)

2020-11-2 11:21 PM

IMG_2706.jpg(257.58 KB)

2020-11-2 11:21 PM

提示: 違規內容已被屏蔽
我上年去,機場出市中心既巴士算方便,出左閘搵counter 買飛便可。個counter唔難搵。上年我在香港報local tour,佢會去你stay既酒店接你。環島大概9日8夜團OK... 包交通和住宿

引用:
原帖由 Siwon88 於 2020-11-30 12:39 AM 發表

我上年去,機場出市中心既巴士算方便,出左閘搵counter 買飛便可。個counter唔難搵。上年我在香港報local tour,佢會去你stay既酒店接你。環島大概9日8夜團OK... 包交通和住宿
可以推介下邊間local tour嗎?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 pinglap 於 2020-10-21 07:30 PM 發表

1機埸到市區巴士情況
而家疫情,你網上做下功課先。

主題標籤 #冰島
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]