• 瀏覽: 8,701
  • 回覆: 55
  • 追帖: 2
今朝晌限速50嘅路上比警察鐳射槍射中
駛埋一邊後,阿 Sir同我講:限速50,你行70,寬減5公里,超速15,唔扣分,然後就比張320告票我

我知道無扣分就唔洗加P,但 P牌守則有寫唔可以行超過70KM
警察捉我話我行70,我聽到佢問同事枝槍顯示速度(應該係),我聽到同事講:57分 70

我依家好驚要加P呀,究竟呢個情況會唔會加 P呢?

抄人牌320? P牌有折扣

Sorry,  咩係抄人牌?

超速不超過 15KM
係$320,不用扣分

回覆 引用 TOP

冇事,吾會加P,不過之后要小心

回覆 引用 TOP

老作

豬西大火雞 (^o^)
大埔空姐空埔大
長洲賓客賓洲長

回覆 引用 TOP

限速50,行70,好似唔係寬減5公里

引用:
原帖由 mugqq 於 2020-10-22 10:20 AM 發表

限速50,行70,好似唔係寬減5公里
我睇返到告票,阿 Sir咁寫 70 / 65 / 50

引用:
原帖由 蔣望程 於 2020-10-21 10:45 PM 發表

今朝晌限速50嘅路上比警察鐳射槍射中
駛埋一邊後,阿 Sir同我講:限速50,你行70,寬減5公里,超速15,唔扣分,然後就比張320告票我

我知道無扣分就唔洗加P,但 P牌守則有寫唔可以行超過70KM
警察捉我話我行70,我聽到佢問同事枝槍顯示速度(應該係),我聽到同事講:57分 70

我依家好驚要加P呀,究竟呢個情況會唔會加 P呢? ...
樓主真好彩,唔駛扣分。

xyz_666
引用:
原帖由 xyz_666 於 2020-10-22 12:30 PM 發表

樓主真好彩,唔駛扣分。
但行70, 要唔要加 P呢?

引用:
原帖由 蔣望程 於 2020-10-22 12:51 PM 發表

但行70, 要唔要加 P呢?
你都話超過70, 而家都冇超過。

xyz_666

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蔣望程 於 2020-10-22 11:59 AM 發表

我睇返到告票,阿 Sir咁寫 70 / 65 / 50
技槍測到70,扣除誤差+-5,所以65,道路行50

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xyz_666 於 2020-10-22 12:30 PM 發表

樓主真好彩,唔駛扣分。
好心你仲係P就咪鬼學人超速啦,其實你自己都會FEEL到係駕快左。你係超速,但無也快過法例規定的70公里,所以應該係只收告票而不用加P。

咁都無事,可惜呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mich1694 於 2020-10-22 02:13 PM 發表

好心你仲係P就咪鬼學人超速啦,其實你自己都會FEEL到係駕快左。你係超速,但無也快過法例規定的70公里,所以應該係只收告票而不用加P。
其實我都知衰,我一直都好守規矩,行110高速我 set 定速68,係咁啱落斜,不過我都知衰

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]