• 瀏覽: 4,532
  • 回覆: 59
  • 追帖: 3
本主題由 YanNessIsMe 於 2020-10-23 12:38 PM 移動

女事主:被港男狠撇嘅單親媽媽、申請綜援失敗、住九龍灣啲臨時屋、有個讀幼稚園嘅女、平時要從九龍灣搭車去元朗送阿女返學、失業。

巴士內有名女子喺度講電話,電話嘅對面,應該係社工,呢位女子操著半鹹淡嘅廣東話,講到好似想喊。

「社會福利署話如果我要申請救濟金,先搵份正職先,同埋既然自己都冇能力,小朋友就唔好讀書啦。」

我對於社會福利署嘅操作,並不陌生。私底下接觸過某啲家庭,已經慘絕人寰,社會福利署都唔會批綜援。相反對待嗰啲處心積慮呃綜援嘅人,開曬綠燈。

例子1:朋友嘅朋友,中年女子,從大陸落黎20年,喺大陸有幾層樓,喺香港都有樓,叫老豆老母霸住套公屋,仲叫老豆老母申請綜援。為申請綜援,甚至寫信斷絕同屋企人關係,表面不會供養老豆老母。

例子2:朋友嘅親戚,香港本地出生,長期無業,返大陸呃個老婆落香港,生3個小朋友,一家大細靠萬幾蚊綜援生活,而呢個男人,成功呃到綜援之後,經常送妻兒返大陸住(減低支出),自己就返份散工。月入兩三萬。

「新移民,返大陸住啦!」

講呢啲說話嘅人,希望可以有返啲同理心。一個被香港男人呃感情呃肉體嘅女人,受害者嚟,你點可以咁同佢講嘢?

例子1 同2 嘅人,歡迎你炮轟佢,香港都唔少呢類人!。

但對住啲弱勢人士,希望閣下可以停一停,諗一諗。冇香港人嘅助攻(假結婚收錢、鹹濕呃人感情、成家立室),邊嚟咁多新移民?同埋啲大陸人喺大陸住開大屋、語言同聲同氣、文化背景適應之下,點解一定要落嚟香港?

若非因為嫁人,想有一個家,好多新移民未必嚟香港。我好希望大家唔好歧視某啲弱勢新移民。

「我幫佢生個女,浪費五年青春,呃一張身份證?」

唔知點解我聽到個女士講呢句,眼當堂濕咗。一名女士喺巴士上,已經絕望到唔理會旁人目光,訴說佢嘅故事。佢已經冇得選擇,因為佢已經走到了非常艱難嘅地步,否則點會喺巴士講咁多私人嘢?

「我都冇諗到佢(小朋友)爸爸咁絕情,非但一蚊都唔養嗰女,仲叫我俾錢佢,否則一定唔會配合申請乜乜,甚至改名都唔會幫手!」

支持楊明輪&梁家俊&蔡明紹&蔣嘉琦
熱賣及精選
引用:
原帖由 ohmycrystal2010 於 2020-10-22 13:42 發表

女事主:被港男狠撇嘅單親媽媽、申請綜援失敗、住九龍灣啲臨時屋、有個讀幼稚園嘅女、平時要從九龍灣搭車去元朗送阿女返學、失業。

巴士內有名女子喺度講電話,電話嘅對面,應該係社工,呢位女子操著半鹹淡嘅廣東話,講到好似想喊。

「社會福利署話如果我要申請救濟金,先搵份正職先,同埋既然自己都冇能力,小朋友就唔好讀書啦。」

我對於社會福利署嘅操作,並不陌生。私底下接觸過某啲家庭,已經慘絕人寰,社會福利 ...
點解唔撿討下鄉肛D白痴福利政策,犯民主豉油黨成功爭取(幫有錢有樓有生意嘅雙飛兒童父母養兒女,移民去美加多年後仍享有鄉肛居民福利),鄉肛福利政策亂籠,唔怪得人哋搵著數

應該協助佢取消香港居留權恢復大陸戶籍...

Debug:
-----------------------------------------
$allowbbcode is true
$bbcodeoff is false

回覆 引用 TOP

先唔理背後係咪真事、幫唔係辦法、要幫起上黎幫得幾多個、佢無親人咩、响上面咪返去先囉、無工返住邊處有乜所謂、香港份車錢夠响上麵食啦

香討有同音字修改咩、就算去編輯都係出個面字

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 subming 於 2020-10-22 02:45 PM 發表

先唔理背後係咪真事、幫唔係辦法、要幫起上黎幫得幾多個、佢無親人咩、响上面咪返去先囉、無工返住邊處有乜所謂、香港份車錢夠响上麵食啦
無錯, 雖然做單身媽媽係艱難,
但點講都係自己選擇, 無得話香港人欠左佢,
而係自己地頭做單身媽媽好歹都好過係香港度唔熟悉法律而被人蝦,
所以應該同中央積極傾"單程證回流"機制.

Debug:
-----------------------------------------
有手有腳我點幫、衰d講雞都要去做、人地做雞就係為了生活、唔通為興趣咩

全身相都無張睇下、叫人點幫呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 subming 於 2020-10-22 02:56 PM 發表

有手有腳我點幫、衰d講雞都要去做、人地做雞就係為了生活、唔通為興趣咩
唔知詳細係乜野一回事,
但如果係睇圖中提到"巴士上講",
而且募捐發起者又未事主本人的話,
盲鐘鐘就去捐好似有D草率,
點保證真係能夠去到事主手上?

況且香港而家藍黃對立得咁嚴重,
幾乎唔存在中間嘅灰色地帶,
就算係幫都應該先分左陣型,
等同一邊嘅人幫先,
無理由你一邊咒人死之餘一邊就要對方幫你.

Debug:

回覆 引用 TOP

搵犯民已完

回覆 引用 TOP

如果小朋友仲細,可以帶返大陸等家人幫手湊。然後個媽媽係香港搵份工。

回覆 引用 TOP

施麗珊 (社區組織協會)鼓勵大量新移民來港攞福利,又沒有資產審查,全部都要香港人埋單!

引用:
原帖由 ohmycrystal2010 於 2020-10-22 01:42 PM 發表

我對於社會福利署嘅操作,並不陌生。私底下接觸過某啲家庭,已經慘 ...
樓主......你好白痴呀!
1) 大陸女人呃張身份証就梗架啦!
2) 你唔比佢兩個假離婚咩!駁同情,呃福利囉!
3) 如果個女人離咗婚,可以帶埋個仔番大陸讀書,生活!
你又講大陸人住慣大屋,落黎把L咩!

呃張身份証、呃福利!完

仲有呀,個小朋友分分鐘係大陸個老公架!

回覆 引用 TOP

可以點丫😔

回覆 引用 TOP

如果單嘢係真嘅,我肯幫。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]