• 瀏覽: 39,582
  • 回覆: 95
  • 追帖: 3
本主題由 bobojit 於 2021-6-6 12:17 PM 提升
歡迎各位在這專題內暢所欲言及談天說地, 內容只要不涉及罵戰、色情、廣告....等 就0K,這個專題仍然受到總版規及本版版規限制,thx

熱賣及精選
引用:
原帖由 bobojit 於 2020-10-22 03:27 PM 發表

歡迎各位在這專題內暢所欲言及談天說地, 內容只要不涉及罵戰、色情、廣告....等 就0K,這個專題仍然受到總版規及本版版規限制,thx
Support !!!

100%支持

泰國是個好地方,無論比八個月至80歲都適合去旅行,農曆新年時我去過泰南丹諾(如果唔塞車幾分鐘車程就到馬來西亞),像十多年前三沙一咀,啲ktv招牌都寫中文,好多pr及從業員都識講普通話有啲甚至乎識講廣東話。

附件

Screenshot_20200227_014802_com.tencent.mm.jpg(234.17 KB)

2020-10-22 09:14 PM

引用:
原帖由 hungsing0 於 2020-10-22 09:01 PM 發表

泰國是個好地方,無論比八個月至80歲都適合去旅行,農曆新年時我去過泰南丹諾(如果唔塞車幾分鐘車程就到馬來西亞),像十多年前三沙一咀,啲ktv招牌都寫中文,好多pr及從業員都識講普通話有啲甚至乎識講廣東話。
聽聞泰國南部地區不太安全,因為近馬來西亞,宗教信仰上有衝突,所以有好多流血事件發生.

引用:
原帖由 天生可愛的OL 於 2020-10-23 12:16 PM 發表

聽聞泰國南部地區不太安全,因為近馬來西亞,宗教信仰上有衝突,所以有好多流血事件發生.
我去合艾及丹諾這邊覺得好太平,而且很多馬來西亞華僑過嚟玩,我都知道泰南近馬來西亞的回教徒時常襲擊泰國軍方警方或製造一些恐怖襲擊,可能是另一邊。

係咪乜都吹得?😂

我今年2月仲貫左3張曼谷->烏隆機 票,出年都唔知點
而家唯有dry 吹了

引用:
原帖由 Khunkern 於 2020-10-26 10:07 發表

係咪乜都吹得?😂
亦請勿涉及政治話題。謝謝。

@肥通     

當初抱著什麼心態移居泰國,請問你懂得泰文?

另外請你牽頭加返你之前吹開水的網友入來這專題繼續談天說地,善用這個主題,你想同那繼續吹水只要 @+會員名 系統就會發通知到指定會員呀!

引用:
原帖由 hh002 於 2020-10-26 08:58 PM 發表

我今年2月仲貫左3張曼谷->烏隆機 票,出年都唔知點
而家唯有dry 吹了
為什麼去烏隆?烏隆這個地名很少聽見,有無景點可以介紹下,thx

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-10-28 12:27 PM 發表

為什麼去烏隆?烏隆這個地名很少聽見,有無景點可以介紹下,thx
烏隆係小弟鄉下。
果度最著名境點就係紅蓮花海,架艇仔在水面直線慢行20分鐘,都仲見到蓮花起船邊架。
另外,華人喜勸去白龍王廟,泰國最出名靈果間廟都是在烏隆。烏隆果種舒適,寧靜,乾淨,純樸得來唔土,唔係清邁華欣可比。
我之前起度開過post 的,裡面好多相架。

引用:
原帖由 hh002 於 2020-10-28 12:39 PM 發表

烏隆係小弟鄉下。
果度最著名境點就係紅蓮花海,架艇仔在水面直線慢行20分鐘,都仲見到蓮花起船邊架。
另外,華人喜勸去白龍王廟,泰國最出名靈果間廟都是在烏隆。烏隆果種舒適,寧靜,乾淨,純樸得來唔土,唔係清邁華欣可比。
我之前起度開過post 的,裡面好多相架。
多謝你回覆,你是泰國人,還是華僑?現在在港生活,小弟剛入來報到,唔太熟經常來這裡的網友,很高興認識到你。

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-10-28 12:27 PM 發表

烏隆 Udon, 附近出名景點有: Red Lotus lake, CNN 介紹過

https://www.tripadvisor.com/Attr ... Thani_Province.html

去寮國首都都好近
烏隆人好多嫁去外國.

引用:
原帖由 kwong10 於 2020-10-28 12:53 PM 發表

烏隆 Udon, 附近出名景點有: Red Lotus lake, CNN 介紹過

https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g15684784-d3181452-Reviews-Red_Lotus_lake-Chiang_Haeo_Udon_Thani_Province.html

去寮國首都都好近
烏隆人好多嫁去外國.
THX

主題標籤 #泰國
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]