• 瀏覽: 2,840
  • 回覆: 17
請問D螢光點實際上係要先吸光才能有光一陣既效果,咁如果在水底下冇光,或山洞內欠缺光源,咁咪會實際上係用唔倒? 唔通成日要攞電筒去照佢,然後先光得果幾分鐘?
小弟一直有咁嘅迷思,希望有專業用家可以解答🙏🏻

引用:
原帖由 cmcv 於 2020-10-23 05:13 AM 發表

請問D螢光點實際上係要先吸光才能有光一陣既效果,咁如果在水底下冇光,或山洞內欠缺光源,咁咪會實際上係用唔倒? 唔通成日要攞電筒去照佢,然後先光得果幾分鐘?
咁咪游返上水面照一照再落返去囉

引用:
原帖由 炎夏落漠羊羊 於 2020-10-23 10:52 AM 發表

咁咪游返上水面照一照再落返去囉
師兄,
係喎,勞力士真係用心良苦,咁嘅設計其實先至夠安全。咁唔駛再問文西借支太陽能電筒落水喇👏🏻

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cmcv 於 2020-10-23 05:13 AM 發表

又真係喎

回覆 引用 TOP

你當佢tool watches系有討論價值
但炒賣市場人士多數放入保險箱,有光冇光都冇所謂

回覆 引用 TOP

其實以前落水真係要靠隻潛水錶保命既時候,佢真係一隻比Comex又好,探險家又好既可靠tool watches。可惜,今日玩家對呢啲錶已經改變初衷,實際上,著重投資保本嘅產品價值大于一切。可能真係冇人會用佢去潛水或作洞穴探險。
産品設計,真正用家比feedback係好緊要,依家玩家只會比意見,係咪會出顏色面…呢啲對工具錶唔太重要既因素,可能係本末倒置咗,但市場確是如此,who‘s care?
不過可能真係有人能夠比出好的意見。

回覆 引用 TOP

師兄好
小弟印象中
螢光點嘅發光時間
官方好似都有資料/記錄「全新狀態」
註,小弟記憶中,唔代表官方記錄

回覆 引用 TOP

手錶夜光點呢啲純粹係噱頭嘢,如果唔係人人追T面去搵命博咩。
你試吓諗吓喺水底、山洞咁惡劣嘅環境如果唔係帶咗電筒個人死咗有錶都冇用。
正常情況下吸咗光用到幾小時已經好好㗎啦,咪當入戲院睇錶時威下囉。
品牌用廣告神化咗一啲普通不過嘅功能,講到真係救咗佢一命咁。
大佬你要探險唔會食飽飯出街散步時諗起不如就潛返一百幾十米水先,
真正幫到嘅係你自己用正確標準裝備保障自己。

**Sorry 我唔係專家,只係普通用家**

DEVIALET,VIVID,MAGNEPLANAR,B&O,OMEGA,ROLEX,TUDOR,PANERAI,BALL,GLASHUTTE.

回覆 引用 TOP

你潛得好深?夜晚先去?落咗水當然要有電筒,你睇到時間但睇唔到方向,落去做咩?

引用:
原帖由 showfamily2005 於 2020-10-23 04:28 PM 發表

你潛得好深?夜晚先去?落咗水當然要有電筒,你睇到時間但睇唔到方向,落去做咩?
樓主怕第時遇到海難 驚隻勞幫唔到佢脫險

回覆 引用 TOP

我個幾隻光成晚架

回覆 引用 TOP

潛到100尺D環境都重好光吓
相同表都5系我嘅 😓

附件

149C3C9D-222D-41CC-95CF-6119463EF212.jpeg(60.32 KB)

2020-10-23 10:24 PM

引用:
原帖由 Stephkoi 於 2020-10-23 10:24 PM 發表

潛到100尺D環境都重好光吓
相同表都5系我嘅 😓
背後一大支燈打着啦,可能唔止一支?
睇下D 反光位,石面,表面。

回覆 引用 TOP

樓主可考慮轉會到BALL錶,它用的是氚氣燈,自發光體,光度亦比較高

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]