• 瀏覽: 3,169
  • 回覆: 20
  • 追帖: 1
由於小弟正準備向星星申請債務重組及含生銀行申請DRP,有以下問題希望過來人能回答

本身星星有貸款做緊,分48已還25,但因為收入減小所以還唔到咁多。
想請問原本年利率係8.44 ,當我寫offer比佢時,應該開高過8.44定其實低過都ok?
另外是否只計餘下貸款本金?

另外含生2張卡加埋10萬,如申請drp,應該offer咩年利率比返佢會比較好?一樣係9%?

=3= 唔需要自己提offer(息率)
你同佢講大約每月可以還到幾錢
而且
你講個drp包唔包埋外債?
正常真係drp冇理由要續間講

raiyu
drp應該續間問。
同佢講重組,會之後覆你,睇你岩唔岩,之後再補文件。

引用:
原帖由 大佬 於 2020-10-23 06:00 PM 發表

drp應該續間問。
同佢講重組,會之後覆你,睇你岩唔岩,之後再補文件。
係。叫你填哂外債,之後有項問你每月還幾多,共幾多期咁,星星話填表後2星期有結果

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 絕世小魚 於 2020-10-23 05:44 PM 發表

而且
Drp係續間問,續間申請,可能師兄你誤會左係idrp同iVa

回覆 引用 TOP

你有 痕生應該先問痕生肯唔肯幫你加埋星星條數做IDRP整合左會方便啲

回覆 引用 TOP

問左。佢話星星佔大數,所以佢地唔肯做,要我做左星星有左結果佢地先計到數

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 絕世小魚 於 2020-10-23 05:44 PM 發表

而且
ux有無drp?
點申請

引用:
原帖由 中埋都唔夠輸 於 2020-10-23 04:32 PM 發表

由於小弟正準備向星星申請債務重組及含生銀行申請DRP,有以下問題希望過來人能回答

本身星星有貸款做緊,分48已還25,但因為收入減小所以還唔到咁多。
想請問原本年利率係8.44 ,當我寫offer比佢時,應該開高過8.44定其實低過都ok?
另外是否只計餘下貸款本金?

另外含生2張卡加埋10萬,如申請drp,應該offer咩年利率比返佢會比較好?一樣係9%?
C兄想問你點同含生傾?自己膽粗粗去銀行問定由律師搞?
想C兄教下點整。
我都差緊含生數但係唔知點整Drp

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大佬 於 2020-10-24 05:57 PM 發表

ux有無drp?
點申請
有,自己打上hotline問drp咩電話

引用:
原帖由 mcbblo 於 2020-10-25 06:43 PM 發表

有,自己打上hotline問drp咩電話
問過了 ,係甘推,是賬務部做。

回覆 引用 TOP

謝謝先

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

要成功申請DRP,有以下幾樣條件:

1. 最大債主必須為有DRP程序的銀行,由銀行牽頭。債主必須是DRP協議的銀行或財務機構,如債主有DRP以外的財務機構,必須在申請DRP前完全還清該財務機構欠款,才有機會申請成功。
2. 以自動轉帳支薪,成功率較高。
3. 任職規模大的企業,成功率較高。
4. 月薪扣減實際支出後能以一半以上還債。
5. 要準備所有文件,包括信貸報告,所有債主合約,債主最近1個月月結單,入職文件,身份證明文件,強積金或公積金結餘帳單,支出證明文件 (例如租約,水電煤月費單等,所有支出必須有文件證明)
6. 月薪一半或以上還款額,在計算年息3厘至12厘後,並能於60期或以內清繳所有欠款及利息。
7. 有擔保人。
8. 沒有破產,壞帳或欠款超過30日的記錄。

以上條件,成功申請機會較高,但各位師兄請自行找最大債權人誠意去傾傾,只要顯出你誠意,都有得傾。

引用:
原帖由 沉默偷窺者 於 2020-10-26 06:36 AM 發表

要成功申請DRP,有以下幾樣條件:

1. 最大債主必須為有DRP程序的銀行,由銀行牽頭。債主必須是DRP協議的銀行或財務機構,如債主有DRP以外的財務機構,必須在申請DRP前完全還清該財務機構欠款,才有機會申請成功。
2. 以自動轉帳支薪,成功率較高。
3. 任職規模大的企業,成功率較高。
4. 月薪扣減實際支出後能以一半以上還債。
5. 要準備所有文件,包括信貸報告,所有債主合約,債主最近1個 ...
你依個叫iDrp,唔好就咁Copy啦。
Drp自己搵銀行傾就可以

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]