• 瀏覽: 7,554
  • 回覆: 30
引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-10-26 09:45 PM 發表

多謝分享舊事。
我們都係咁,買包栗子(20蚊)坐喺呢個小噴水池邊食,買嘢飲,還有爆谷,雪糕,吹吹風感受舒暢和欣賞途人。現在這裡有露天茶座和bar式企枱,買杯嘢飲就可免費坐低不限時,有小食檔攤和啤酒賣,很多外國人當pub買杯啤酒更和三五知己坐下聊天,晚上10點關閉茶座。

不知是否假期,有live band表演,大概9點表演完畢。
澳門的確有好多地方值得自己去探索,就算旅遊區都好,肯行多兩步,大把好嘢食。🥳

熱賣及精選
引用:
原帖由 ChiNa使用支付寶 於 2020-10-26 10:39 PM 發表

困咗喺香港太耐,很想出去走走,澳門當然是首選!
可以賭兩手之餘,自己好掛住金利雞米,雙汁加辣唔該
嘻嘻,金利好味道,不過只好偶然食一次湯底太濃味,得閒去第間食下雞湯米線,椰汁雞麵,生牛河,雞絲撈油麵或武二牛丸蠔仔米(我中意牛丸多過豬肉丸)咁就really good!

引用:
原帖由 tsubame30 於 2020-10-27 12:31 AM 發表

澳門的確有好多地方值得自己去探索,就算旅遊區都好,肯行多兩步,大把好嘢食。🥳
係吖,去黑沙吹吹海風,媽閣行下廟,大三巴買下手信同豬肉乾,官也街行下順便去龍環葡韻影下相,新馬路啲巷仔茶餐廳嘆返杯奶茶食個包,雖然老土但這就是澳門最美的情懷😊

引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-10-27 03:50 AM 發表

嘻嘻,金利好味道,不過只好偶然食一次湯底太濃味,得閒去第間食下雞湯米線,椰汁雞麵,生牛河,雞絲撈油麵或武二牛丸蠔仔米(我中意牛丸多過豬肉丸)咁就really good!
雞湯米除咗榮暉,版主仲會去邊間?
另外雞絲撈同牛丸蠔仔米,小弟都有興趣,請問喺邊?

引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-10-27 03:50 AM 發表

版主有無睇今集"勁甜"嘅霍哥廚房?係咪就係呢間食蠔仔米?

澳門好好架啦,算開始恢復,咁既澳門最C服。

多謝樓主post相,好掛住澳門,,估唔到今年十一月都過唔到,
冇得睇賽車,,去美食節,,,
希望唔好出年新年都未過到呀....

引用:
原帖由 ChiNa使用支付寶 於 2020-10-27 09:03 AM 發表

雞湯米除咗榮暉,版主仲會去邊間?
另外雞絲撈同牛丸蠔仔米,小弟都有興趣,請問喺邊?
早晨師兄!其實我唔係太識鷄湯米線邊度好食,只前我出咗個post,筷子基瑤柱煎蛋嗰間呢,我覺得個雞湯米線雞湯好好飲!我為咗飲碗湯都會叫埋佢啲雲吞,點雲吞雞湯米線。

蠔仔米(唔食米粉食貴刁、河粉、麵都得)一定武二,好多分店。武二出名蠔仔肉碎米,我覺得佢啲白魚蛋同牛丸都好食,仲有蟶子食,但香港手打魚蛋同牛丸正過澳門架!所以對師兄來說可以只係正常味道。

引用:
原帖由 ChiNa使用支付寶 於 2020-10-27 09:56 AM 發表

版主有無睇今集"勁甜"嘅霍哥廚房?係咪就係呢間食蠔仔米?
無睇,乜嘢節目黎呢 我好少睇電視...多數睇水晶直播😂

佢間蠔仔肉碎米係唔係武二呀~

引用:
原帖由 garykuok 於 2020-10-27 02:46 PM 發表

澳門好好架啦,算開始恢復,咁既澳門最C服。
最令人回味的澳門是懷舊特色。

引用:
原帖由 FBIFBV 於 2020-10-28 04:46 AM 發表

多謝樓主post相,好掛住澳門,,估唔到今年十一月都過唔到,
冇得睇賽車,,去美食節,,,
希望唔好出年新年都未過到呀....
不客氣,謝謝大家來留言支持。
現在的情況來看,好難講會不會拖到明年

引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-10-28 08:16 AM 發表

不客氣,謝謝大家來留言支持。
現在的情況來看,好難講會不會拖到明年
揸車經過港澳碼頭,望到入面空空如也,真係心都噏埋。😞

引用:
原帖由 tsubame30 於 2020-10-28 04:50 PM 發表

揸車經過港澳碼頭,望到入面空空如也,真係心都噏埋。😞
由上香港港澳碼頭的扶手電梯,見到遊客開始諗買唔買到即走船飛呢,買到船飛過落地玻璃通道入海關,到成功坐落船位準備出發既興奮心情非筆墨所能形容 直頭是“我要放低所有壓力”的心態。 明白的,每次見到金巴或港澳碼頭都有種想突然過澳門的衝動嘛,我以前住香港時都有 一過澳門就快樂,一回香港就失落....過一、兩個星期頂唔順又過澳門。

引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-10-28 07:32 PM 發表

由上香港港澳碼頭的扶手電梯,見到遊客開始諗買唔買到即走船飛呢,買到船飛過落地玻璃通道入海關,到成功坐落船位準備出發既興奮心情非筆墨所能形容 直頭是“我要放低所有壓力”的心態。 明白的,每次見到金巴或港澳碼頭都有種想突然過澳門的衝動嘛,我以前住香港時都有 一過澳門就快樂,一回香港就失落....過一、兩個星期頂唔順又過澳門。
我講嘅係澳門嗰邊嘅港澳碼頭呀,我係澳門人呀。😊

引用:
原帖由 tsubame30 於 2020-10-28 10:28 PM 發表

我講嘅係澳門嗰邊嘅港澳碼頭呀,我係澳門人呀。😊
哦!誤會了
我跟你相反,經過內港碼頭無咩特別感覺,但一見信德中心就掛住澳門

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]