• 瀏覽: 9,725
  • 回覆: 32
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 ykbgary 於 2020-10-27 05:09 PM 發表

打算買鑽石戒指求婚用,疫情關係唔方便四處去睇吓鑽石,原本是網購就算數啦!自己對鑽石知識係白痴仔一名,為有上網搵啲資料惡補吓啦!從網上資料得知原來鑽石屬天然嘢唔可以亂來,鑽石同人類的手指模同樣獨一無二,而且發現鑽石4C一樣也好,原來質量並不是相同,差異距離波幅頗大,尤其是VS2、SI1、Sl2淨度較明顯,原來必須要利用放大鏡睇清睇楚實物呀!一般人只會著重鑽石4C,都忽略了比例車工也會影響鑽石之閃及火 ...
HPHT 0.95 VS1 人仔8800

附件

Screenshot_2020-12-14-01-35-01-429_com.tencent.mm.jpg(63.53 KB)

2020-12-14 01:36 AM

熱賣及精選
引用:
原帖由 坐盤員 於 2020-12-14 01:36 AM 發表

HPHT 0.95 VS1 人仔8800
結婚用最好唔好,平時就無所謂

引用:
原帖由 ykbgary 於 2020-12-18 11:57 AM 發表

結婚用最好唔好,平時就無所謂
成份一樣是碳原子,視覺效果冇分別,別因迷信,浪費無謂金錢,省下幾萬塊,去下旅行仲好,做人要實際

引用:
原帖由 坐盤員 於 2020-12-18 12:09 PM 發表

成份一樣是碳原子,視覺效果冇分別,別因迷信,浪費無謂金錢,省下幾萬塊,去下旅行仲好,做人要實際
此終是天然與人造分別,還有是送給至愛,我自己用就無所謂。

引用:
原帖由 ykbgary 於 2020-12-25 11:25 PM 發表

此終是天然與人造分別,還有是送給至愛,我自己用就無所謂。
天然便是好?

引用:
原帖由 ykbgary 於 2020-10-27 05:09 PM 發表

打算買鑽石戒指求婚用,疫情關係唔方便四處去睇吓鑽石,原本是網購就算數啦!自己對鑽石知識係白痴仔一名,為有上網搵啲資料惡補吓啦!從網上資料得知原來鑽石屬天然嘢唔可以亂來,鑽石同人類的手指模同樣獨一無二,而且發現鑽石4C一樣也好,原來質量並不是相同,差異距離波幅頗大,尤其是VS2、SI1、Sl2淨度較明顯,原來必須要利用放大鏡睇清睇楚實物呀!一般人只會著重鑽石4C,都忽略了比例車工也會影響鑽石之閃及火 ...
樓主最後去左閃家莊買?

引用:
原帖由 chifung_cool 於 2020-12-28 07:11 PM 發表

樓主最後去左閃家莊買?
係!上網睇到諗住去睇下,真係幾ok。

引用:
原帖由 坐盤員 於 2020-12-26 01:38 AM 發表

天然便是好?
各有各需要

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-10-31 06:38 AM 發表

至終是真鑽石與人造石問題,平時配戴玩吓就無所謂,用來求婚及結婚咁隆重場面就一定接受唔到。
人造石去呃另一半唔可以

好好嘅辦法

引用:
原帖由 超級進擊的理想 於 2021-1-29 09:42 AM 發表

好好嘅辦法
thank you

好實用

引用:
原帖由 61386138 於 2020-12-5 10:26 PM 發表

有用學習了,多謝分享
thanks

鑽戒?高價嘢唔敢網購!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]