• 瀏覽: 38,963
  • 回覆: 170
  • 追帖: 1
本主題由 bobojit 於 2020-10-31 08:53 PM 設置高亮
引用:
原帖由 花旗骰 於 2020-11-12 11:00 PM 發表

去番禺巳是二十年前既事,重有印像既是個馬術表演唔錯, 高台跳水同在香港海洋公園差唔多,但無空中飛人、踩鋼線、在鉄籠裏踩幾架電單車,馴獸師與獅子,老虎,黑熊同場的馴獸表演,兩個相比高下立見。
我最遠去過都係東南亞地區,儲夠彈藥沖出東南亞邁進歐洲,暫時睇主題止渴先啦!謝謝分享

熱賣及精選
弗拉迪米爾
由謝爾吉耶夫村至弗拉迪米爾需要約四小時車程,途中有種滿白樺樹的山林,樹樹皆秋色,司機停下旅遊車給我們拍照,緩緩落葉,微微涼風,這是一條詩意滿溢的公路。

附件

DSC_4541-1.JPG(108.51 KB)

2020-11-13 12:43 AM

去弗拉迪米爾途中

DSC_4549-1.JPG(133.6 KB)

2020-11-13 12:43 AM

去弗拉迪米爾途中

弗拉迪米爾
弗拉迪米爾亦是金環古城,其中一座古老城鎮,與謝爾吉耶夫村相比,謝爾吉耶夫村比較鄉村feel , 而弗拉迪米爾較為城市化,有現代建築,古蹟唔多而且集中。

舊有的軍事建築只剩下為抵擋蒙古軍而興建的金門, 城牆巳毀,橙色建築物是三聖教堂。

附件

DSCN0373-1.JPG(59.91 KB)

2020-11-13 09:48 PM

金門 . 三聖教堂

DSC_4593-編輯.JPG(99.53 KB)

2020-11-13 10:02 PM

金門

DSCN03718778.jpg(507.95 KB)

2020-11-13 10:13 PM

金門 . 三聖教堂

DSC_4583-1 (1).JPG(97.79 KB)

2020-11-15 02:55 PM

三聖教堂

DSC_4583-1 (1).JPG

絕色-弗拉迪米爾
上金門右手面的小山丘,是歷吏悠久既聖母升天大教堂、針頂設計,自此一家另無它選,山丘下有給遊客影相留念的名牌。在雕像旁,輪廓分明的建築配以夕陽餘輝,好一張絕色的風景畫。

附件

DSC_4595-1.JPG(171.81 KB)

2020-11-14 08:06 AM

DSC_4656-1.JPG(80.17 KB)

2020-11-14 08:06 AM

DSC_4596-編輯.JPG(72.01 KB)

2020-11-14 08:13 AM

聖母升天大教堂

DSC_4677-1.JPG(100.26 KB)

2020-11-14 08:41 AM

絕色-弗拉迪米爾

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-11-12 11:12 PM 發表

我最遠去過都係東南亞地區,儲夠彈藥沖出東南亞邁進歐洲,暫時睇主題止渴先啦!謝謝分享
暫時我都係左我國的鄰國:天竺、日本(海上鄰國)、露西亞和朝鮮半島,現在當儲錢先

引用:
原帖由 三級警司 於 2020-11-14 01:07 PM 發表

暫時我都係左我國的鄰國:天竺、日本(海上鄰國)、露西亞和朝鮮半島,現在當儲錢先
機會比你考起露西亞是什麼地方,搵了一陣先知道是俄羅斯嗎?thx

克里姆林宮掠影
莫斯科必去景點,網上有好詳細資料,在此不作長述,教堂內不准拍攝。

Kremlin - Russia (HD1080p)
https://www.youtube.com/watch?v=cnwoWSeEdtw

附件

DSCN0522-1.JPG(131.29 KB)

2020-11-15 12:09 AM

DSCN0523-1.JPG(360.83 KB)

DSC_4937-1.JPG(111.96 KB)

聖母領報大教堂

DSCN0541-1.JPG(113.54 KB)

DSC_5035-1.JPG(109.52 KB)

克里姆林大宮殿

DSC_5051-1.JPG(144.16 KB)

聖母升天大教堂

DSC_5101-1.JPG(121.91 KB)

2020-11-15 11:14 AM

克里姆林宮城牆上

DSC_5025-編輯.JPG(166.32 KB)

2020-11-15 02:58 PM

DSC_5055-1.JPG(77.72 KB)

2020-11-16 08:06 AM

DSC_5089-編輯.JPG(100.28 KB)

2020-11-20 02:28 PM

車上看莫斯科
隨着克里姆林宮既參觀,莫斯科行程巳接近尾聲,分享部份在旅遊車上影到既相比大家,

莫斯科個天空掛住一條二條電線

附件

DSC_4078-1-1.JPG(108.45 KB)

2020-11-16 11:36 PM

紅場對出馬路

DSCN0518-1.JPG(102.61 KB)

DSCN0279.JPG(108.67 KB)

DSCN0516.JPG(92.36 KB)

DSCN0508.JPG(135.85 KB)

DSCN0514-1.JPG(139.81 KB)

DSCN0502-1.JPG(98.34 KB)

DSCN0276-編輯.JPG(83.92 KB)

2020-11-19 07:26 PM

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-11-14 07:59 PM 發表

機會比你考起露西亞是什麼地方,搵了一陣先知道是俄羅斯嗎?thx
對了

我去蝦夷和列寧格勒時,導遊講到現代史時不免提到Русско-японская война(日露戰爭),一定會提及黑色藥丸,就是鼎鼎大名的征露丸,當然日本人吹噓日軍吃了就大敗露國(其實日軍是慘勝,征露丸根本治不了腳氣病),當中的「露」就是指露西亞。

本來日本借了我國坤輿萬國全圖 譯為魯西亞,後來俄方反對,所以改稱為露西亞。

引用:
原帖由 三級警司 於 2020-11-16 11:53 PM 發表

對了

我去蝦夷和列寧格勒時,導遊講到現代史時不免提到Русско-японская война(日露戰爭),一定會提及黑色藥丸,就是鼎鼎大名的征露丸,當然日本人吹噓日軍吃了就大敗露國(其實日軍是慘勝,征露丸根本治不了腳氣病),當中的「露」就是指露西亞。

本來日本借了我國坤輿萬國全圖 譯為魯西亞,後來俄方反對,所以改稱為露西亞。
thx

引用:
原帖由 花旗骰 於 2020-11-16 11:36 PM 發表

車上看莫斯科
隨着克里姆林宮既參觀,莫斯科行程巳接近尾聲,分享部份在旅遊車上影到既相比大家,

莫斯科個天空掛住一條二條電線
好奇一問,你是自由行、跟團、去到當地搵本地旅行團?thx

仲有一個你無比我揀! 包團去旅行

附件

DSC_4082-1.JPG(141.83 KB)

2020-11-19 08:45 PM

引用:
原帖由 花旗骰 於 2020-11-17 12:16 AM 發表

跟團
香港跟團過去,睇你的主題內容很豐富,去了有無10天,團費幾錢?唔好意思八卦咗啲,thx

當年九仟幾 ,  10 日,全團15人,超值

當你試過自由行,係無得返轉頭既,叫你跟團你情願唔去

兩樣唔同感受,兩種唔同感覺,自巳比錢揀自巳鐘意既,理所當然

引用:
原帖由 花旗骰 於 2020-11-17 12:42 AM 發表

當年九仟幾 ,  10 日,全團15人,超值

當你試過自由行,係無得返轉頭既,叫你跟團你情願唔去

兩樣唔同感受,兩種唔同感覺,自巳比錢揀自巳鐘意既,理所當然
如果是後生的話自己去係有挑戰,可借我唔係,英文極有限公司,現在叫我去新界近北區都頭痕,我唔係睇Google 地圖不是好叻,在地圖睇東與西方向都末搞得清,時常調轉方向行了好多冤枉路,我自己較喜歡睇古積,見你的旅遊景點相片,建築物很宏偉,有興趣去瞧瞧。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]