• 瀏覽: 16,213
  • 回覆: 162
今日開始無記中文台新聞唔叫「美國總統當選人」拜登,namecard 都無咗 title。
而對比往屆嘅報道,係選舉人團投票前叫「美國總統當選人」,投票後叫「候任總統」。
英文台就繼續叫 President-elect。

回覆 引用 TOP

99 今年無播施政報告記者會。

引用:
原帖由 201500000 於 2020-11-25 04:21 PM 發表

delete,
以為你講今晚7點那個!
個記者會超晒時。

引用:
原帖由 woltif 於 2020-11-25 05:16 PM 發表

delete,
以為你講今晚7點那個!
個記者會超晒時。
播到五點幾,81 cut 一堆兒童節目。
另外似乎可以肯定無記會派李卓謙去施政論壇。
不過其餘各台呢幾年都主持過,今年如果係無記製作又係佢主持,即係話第一次上施政論壇就主持?
睇呢兩年無記捧佢嘅勢又不意外。

引用:
原帖由 201500000 於 2020-11-25 06:37 PM 發表

播到五點幾,81 cut 一堆兒童節目。
另外似乎可以肯定無記會派李卓謙去施政論壇。
不過其餘各台呢幾年都主持過,今年如果係無記製作又係佢主持,即係話第一次上施政論壇就主持?
睇呢兩年無記捧佢嘅勢又不意外。
唔係而家啲主播迷點會認為一至五十一點晚間先至係身份的象徵。
另一個重點係有線和NOW換咗領導後,會派記者定係主播做代表。

引用:
原帖由 woltif 於 2020-11-25 06:43 PM 發表

唔係而家啲主播迷點會認為一至五十一點晚間先至係身份的象徵。
另一個重點係有線和NOW換咗領導後,會派記者定係主播做代表。
咁其實兩年前去施政論壇嘅係張家灝而唔係陳嘉欣,但嗰次唔係主持。
有線同 now 今年都仍然派記者。始終許方輝同陳鐵彪都係無記出身,無記嘅規矩都係記者為主。

回覆 引用 TOP

總結返今日各中文台主要新聞

81 六點半新聞報道

77 新聞最前線(雖然張相係 209)

81 晚間新聞

81 年初預算案都用 AR,今年無。以前晚間新聞到施政報告一定會俾主播企喺度報,但今年無。
而且晚間新聞今年亦唔會好似以前咁用背後嘅電視或者 video wall 去列明重點,而係直接去片。

引用:
原帖由 201500000 於 2020-11-25 11:45 PM 發表

總結返今日各中文台主要新聞

81 六點半新聞報道

77 新聞最前線(雖然張相係 209)

81 晚間新聞

81 年初預算案都用 AR,今年無。以前晚間新聞到施政報告一定會俾主播企 ...
81的新聞,而家唔會要主播企喺度講,陳嘉欣都好耐冇企喺度報新聞

引用:
原帖由 woltif 於 2020-11-26 12:05 AM 發表

81的新聞,而家唔會要主播企喺度講,陳嘉欣都好耐冇企喺度報新聞
係,上一次企正正就係去年施政報告,之後就無企過
搞唔明點解而家咁 hea 做

今年財政預算案都算係有啲 graphics 去列下重點但今次施政報告乜都無。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 201500000 於 2020-11-25 16:21 發表

梗係!

國安法出左,加上全世界都知係侵侵向世界傳播特朗普肺炎 (TRUMP-20),所以形勢對壹淫媒 / 大妓院極度不利!

99妖視梗係唔敢播!

tvb 53周年 線上線下 同樣精彩 tvb 53周年絕世靚抽!
https://youtu.be/_LIvZh-xouM
拜登一上場,侵侵終於香!
豐田銷量漲,低碳天空揚!
大妓院失常,毒果變肉醬!
NBC更強,奧運齊宣揚!
引用:
原帖由 yariscross 於 2020-11-26 08:56 AM 發表

梗係!

國安法出左,加上全世界都知係侵侵向世界傳播特朗普肺炎 (TRUMP-20),所以形勢對壹淫媒 / 大妓院極度不利!

99妖視梗係唔敢播!
今次開始時間比平時遲,又超時,
點知好似你和你同類會否向通管局投訴唔播兒童節目,穩陣啲好

回覆 引用 TOP

今朝林鄭月娥立法會答問會,輪到77唔播。
冇咗模擬後,翡翠台仲播唔播呢啲節目?

引用:
原帖由 woltif 於 2020-11-26 10:34 AM 發表

今朝林鄭月娥立法會答問會,輪到77唔播。
冇咗模擬後,翡翠台仲播唔播呢啲節目?
一定仲會播,因為新聞台唔會全程播晒呢啲嘢只會 loop 一部分,細格仲會被廣告中斷。
雖然某菇就覺得主台唔使播咁多新聞,但其實喺比較重要嘅新聞放主台係應該嘅,無論係 BBC 亦或中央電視台都會咁做。

引用:
原帖由 yariscross 於 2020-11-26 08:56 AM 發表

梗係!

99妖視梗係唔敢播!
呀,無綫翡翠台嗰陣係有插播特別新聞直播 Trump 選舉後話自己勝出。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 201500000 於 2020-11-26 17:55 發表

一定仲會播,因為新聞台唔會全程播晒呢啲嘢只會 loop 一部分,細格仲會被廣告中斷。
雖然某菇就覺得主台唔使播咁多新聞,但其實喺比較重要嘅新聞放主台係應該嘅,無論係 BBC 亦或中央電視台都會咁做。
咁個直播,83台長期左下小窗,又得唔得?

tvb 53周年 線上線下 同樣精彩 tvb 53周年絕世靚抽!
https://youtu.be/_LIvZh-xouM
拜登一上場,侵侵終於香!
豐田銷量漲,低碳天空揚!
大妓院失常,毒果變肉醬!
NBC更強,奧運齊宣揚!
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]