• 瀏覽: 1,572
  • 回覆: 15
如果一個罪犯,判處20年,但係佢入獄前失憶,佢係獄中會反抗定會聽命令過20年

熱賣及精選
引用:
原帖由 ~~我~~ 於 2020-11-1 12:47 AM 發表

如果一個罪犯,判處20年,但係佢入獄前失憶,佢係獄中會反抗定會聽命令過20年
只可以話係現時框架下,佢只可以係監獄服邢。

引用:
原帖由 ~~我~~ 於 2020-11-1 12:47 AM 發表

反抗的原因是甚麼?
不相信有判決?

視乎性格吧

引用:
原帖由 7貓與低b的主人 於 2020-11-1 04:39 PM 發表

視乎性格吧
固然.

樓主自然是問, 有A性格的人會反抗、B性格的人會聽命令過20年, 何者較多?
甚至問誰思路合理、過程如何、如果「思路合理」, 值得從輕發落嗎...

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2020-11-2 06:40 AM 發表

固然.

樓主自然是問, 有A性格的人會反抗、B性格的人會聽命令過20年, 何者較多?
甚至問誰思路合理、過程如何、如果「思路合理」, 值得從輕發落嗎...
以我為例
估計我的第一反應會是覺得不可能
而且會有好多疑問
會想了解清楚事情的來龍去脈,並試圖找出當中不合理的地方
不過如果一段時間都問不出自己想要知道的結果
我應該會變得既想知道又不太想知道
慢慢會更傾向表現良好一點,期望減輕刑期

至於從輕發落
就算失憶後那個人再好再善良
我覺得只能在判期的基礎上,根據獄中表現去減
因為從社會角度看
如果有了失憶便能從輕發落的先例
可能有人會覺得事後失憶就可以減輕法律責任
何況,失憶都有可能有一日會回復記憶,如果從輕發落之後回復記憶,又是否應該負返刑責?

引用:
原帖由 7貓與低b的主人 於 2020-11-2 08:37 AM 發表

以我為例
估計我的第一反應會是覺得不可能
而且會有好多疑問
會想了解清楚事情的來龍去脈,並試圖找出當中不合理的地方
不過如果一段時間都問不出自己想要知道的結果
我應該會變得既想知道又不太想知道
慢慢會更傾向表現良好一點,期望減輕刑期

至於從輕發落
就算失憶後那個人再好再善良
我覺得只能在判期的基礎上,根據獄中表現去減
因為從社會角度看
如果有了失憶便能從輕發落的先例
可能有人會覺得事後失憶就可 ...
//覺得不可能
這是願望、個人利益出發、甚至主觀.

既然失憶, 即是沒有Information, 無從判斷.

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2020-11-2 09:37 AM 發表

//覺得不可能
這是願望、個人利益出發、甚至主觀.

既然失憶, 即是沒有Information, 無從判斷.
哈哈!所以說視乎性格啊
總有些人會因為改變不了而選擇接受

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]