• 瀏覽: 2,500
  • 回覆: 19
全屋地板起縫,藏塵藏垢,吸塵機都吸唔到,要用牙籤“了”起d塵出來再吸

現在想自己修補,穩人搞可能要全屋地板拆過曬換過曬,又要搬屋又要搬去酒店住,好麻煩。

我想問如果自己修補,要唔要考慮冷縮熱漲問題(冬天縮,夏天漲),同埋係應該用咩材質既修補液來做?

違規內容
熱賣及精選
相都冇張,點幫你啊

引用:
原帖由 opclk99 於 2020-11-7 04:13 PM 發表

唔熟仲自已攪?
地板用乜料?
應該是木地板

違規內容
引用:
原帖由 opclk99 於 2020-11-7 07:22 PM 發表

木地板有冇每年打臘?
咩木就唔知道
無打蠟好多年

違規內容
我從前試過自己做,在旺角木舖買了些木糠,然後加白膠漿敏在空隙裡。是木舖教我的。好辛苦,效果亦不佳。

引用:
原帖由 Forbetter 於 2020-11-7 08:59 PM 發表

我從前試過自己做,在旺角木舖買了些木糠,然後加白膠漿敏在空隙裡。是木舖教我的。好辛苦,效果亦不佳。
爲何不用修補劑
木糠溝白膠漿,似玩你多d

違規內容
引用:
原帖由 fbfv2008 於 2020-11-7 01:59 PM 發表

全屋地板起縫,藏塵藏垢,吸塵機都吸唔到,要用牙籤“了”起d塵出來再吸

現在想自己修補,穩人搞可能要全屋地板拆過曬換過曬,又要搬屋又要搬去酒店住,好麻煩。

我想問如果自己修補,要唔要考慮冷縮熱漲問題(冬天縮,夏天漲),同埋係應該用咩材質既修補液來做?
自己補識唔識啊?

填縫膠

去五金鋪買支填縫劑, 講明話木地板用, 再配多支槍, 吱完再用咭片刮平就得了。

引用:
原帖由 fbfv2008 於 2020-11-7 01:59 PM 發表

買岩色填縫膠、濕布等乾!

附件

4D8DF787-EF65-4A17-8831-360D733A66F4.jpeg(313.8 KB)

2020-11-8 03:34 PM

無無聊聊又一天~
以前聽有隻木粉係用來補木板罅隙,依家唔知仲有無?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]