• 瀏覽: 3,889
  • 回覆: 27
+21
昨天又去揾劉老太,好一段時間沒有買壺。終於又忍唔住入佐呢隻壺。劉婆婆話係朱泥,回家細看,呈暗紅色,在室內看略帶點紫,不是橙紅或艷紅,猜是趙莊。

用炭培鐵觀音開壺,今朝馬上用新歡泡了一次,也是泡炭鐵,因茶油較多。一次後壼身已隱隱泛光。

紅色家族~紅泥、朱泥、大紅袍。高手點睇?

納甲輔元空  四象補天工
明辨易根蒂  順逆隨時轉
引用:
原帖由 Geohobbist 於 2020-11-8 11:09 AM 發表
昨天又去揾劉老太,好一段時間沒有買壺。終於又忍唔住入佐呢隻壺。劉婆婆話係朱泥,回家細看,呈暗紅色,在室內看略帶點紫,不是橙紅或艷紅,猜是趙莊。

用炭培鐵觀音開壺,今朝馬上用新歡泡了一次,也是泡炭鐵,因茶油較多。一次後壼身已隱隱泛光。

紅色家族~紅泥、朱泥、大紅袍。高手點睇?

大哥又去邊處尋獲嘅新壺,五千蚊以下嘅平價壺。

睇相片,睇左睇右,重點係點睇知係朱泥?
上圖,妹妹仔的眼神係代表著唔識。🤔

下圖,中央位置,壺老闆話係朱泥壺。

引用:
原帖由 R.Man 於 2020-11-8 06:03 PM 發表

去嚟去處都係上環歷史老茶莊。買襯都係同阿伯和阿婆買。靚女同我真係冇緣。

本來想買茶~大紅袍鐵觀音,但冇開鋪。四圍行下,睇下有冇平嘢。入去買佐小小天心岩水仙。再吹下水。 先到好多舊紫砂。睇下睇下發現有個壺隱隱發光。咁又入佐。紫砂美在樸素和內斂,同我個人好match。太貴唔啱我

仲要遇我間唔中打爛1-2隻的心理價和打擊

引用:
原帖由 Geohobbist 於 2020-11-8 06:24 PM 發表

去嚟去處都係上環歷史老茶莊。買襯都係同阿伯和阿婆買。靚女同我真係冇緣。

本來想買大紅袍鐵觀音,但冇開鋪。四圍行下,睇下有冇平嘢。紫砂美在樸素和內斂,同我個人好match。太貴唔啱我
估計細壺⋯⋯烏龍茶啱泡啲!

引用:
原帖由 R.Man 於 2020-11-8 06:51 PM 發表

估計細壺⋯⋯烏龍茶啱泡啲!
喺呀,老婆又唔飲茶。買親都係細壺,泡下岩茶、水仙、單叢之類。普洱就通常用紫泥泡下。

引用:
原帖由 Geohobbist 於 2020-11-8 07:02 PM 發表

喺呀,老婆又唔飲茶。買親都係細壺,泡下岩茶、水仙、單叢之類。普洱就通常用紫泥泡下。
差唔多啦!鐵觀音以薄胎嘅紫砂小壺配合,好夾茶好口感爽。

引用:
原帖由 R.Man 於 2020-11-16 12:33 AM 發表

文兄真高手

引用:
原帖由 R.Man 於 2020-11-16 12:33 AM 發表

文兄點睇到我入個隻壺係薄胎? 好勁

劉老太介紹隻民國綠,仲薄,薄到我擔心會被我玩爆。係有少少想入,但最後入佐這隻朱,話係80年代尾~90年代初。

引用:
原帖由 Geohobbist 於 2020-11-16 05:36 PM 發表

文兄點睇到我入個隻壺係薄胎? 好勁

劉老太介紹隻民國綠,仲薄,薄到我擔心會被我玩爆。係有少少想入,但最後入佐這隻朱,話係80年代尾~90年代初。
我係依八個大字:大膽評斷,小心印證。

推斷是有少少沙感的薄胎壺(朱泥),

各位能手小心謹慎的求證!

睇您圖片係爭咗少少(差啲啲),

想到、感覺到就直接回應樓主是薄胎的壺啦⋯⋯

等著壺友您Geohobbist給多啲嘅資料呀,

您,可否開壺蓋再影多兩張壺口、壺內壁的相,

等我們行過路過都賞到美麗的小壺方方面面。

「劉老太介紹隻民國綠,仲薄,薄到我擔心會被我玩爆。係有少少想入,但最後入佐這隻朱,話係80年代尾~90年代初。」

80-90年代初的壺有乜特色?

呢條問題要坐定聽文Sir 教

80-90年代台灣開始紫砂熱,整體工藝水平沒有50-60年代好. 而用料方面,應該係未代原礦紫砂。
但亦有傳聞指早期壺是借助了石膏磨的,只有原始第一把都是高手制作,後面打模量產的就是模型的了,也不能說是磨具壺,只能說半手工。反而在80-90年代紫砂熱,出現大量名人高仿壺,這些壺在原料、工藝造型極度相似,一般玩家根本無法辨認。所以80-90年代手工反而較早期壺好。
文Sir 請補充

以下為網上資料:
1997年,為了適應經濟發展,紫砂一廠結束了國營時代,改制為民營,一段代表紫砂時代就此結束,老一廠壺的生產也劃上了句點。

2000年,黃龍山4號紫泥礦井封閉禁采,之后因水患整個礦井被淹沒。

2002年,原紫砂一廠隧道窯被打掉。

80-90年代初,大量的商品壺都係可以講係半手工模具壺;而另一個思考係紫砂用料係乜嘢泥呢?

我聽人話朱泥一定要有一條條皺紋先係朱泥,唔知係未一定係?

Geo兄三隻壺都好正下

引用:
原帖由 Dennisay727 於 2020-12-26 01:44 AM 發表
我聽人話朱泥一定要有一條條皺紋先係朱泥,唔知係未一定係?

Geo兄三隻壺都好正下
朱泥這個坑很深。皺紋隨時可以做假,聽聲可以加入玻璃粉。我唔識,問下R Man

@R.Man

引用:
原帖由 Geohobbist 於 2020-12-26 12:08 PM 發表

朱泥這個坑很深。皺紋隨時可以做假,聽聲可以加入玻璃粉。我唔識,問下R Man

@R.Man
買多啲,便有料辨識真正的好嘢紫砂。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]