• 瀏覽: 10,696
  • 回覆: 151
  • 追帖: 2
本主題由 冬天的冰雪 於 2020-11-16 04:33 PM 關閉
而家大灣區邊種電子支付盛行?
最好係唔需要喺大陸銀行開戶口,喺香港搞就得。
唔該晒!

熱賣及精選
引用:
原帖由 自由之翼 於 2020-11-8 22:01 發表

唔該晒!
唔需要喺大陸銀行開戶口, you can use:
Wechat Pay HK
BoC Pay
Alipay HK

also can use credit cards

引用:
原帖由 andy_2008 於 2020-11-8 10:21 PM 發表

BoC Pay
Alipay HK

好,唔該師兄!
等我了解吓呢幾個電子支付。

微信 支付寶嘅大陸錢包係皇道,要唔需要有大陸戶口嘅其他支付,你一定要帶定現金人仔了

引用:
原帖由 marykiki 於 2020-11-9 07:01 AM 發表

微信 支付寶嘅大陸錢包係皇道,要唔需要有大陸戶口嘅其他支付,你一定要帶定現金人仔了
唔該!

主要微信和支付寳

引用:
原帖由 972056586 於 2020-11-9 07:40 AM 發表

主要微信和支付寳
唔該!

alipayhk 可以系大陸用

引用:
原帖由 自由之翼 於 2020-11-8 10:01 PM 發表

唔該晒!
咪就得二種,咁都要問

引用:
原帖由 andy_2008 於 2020-11-8 10:21 PM 發表

BoC Pay
Alipay HK

港版支付寶及微信支付 同大陸版是不能互通的, 除左極少數大陸商店寫明可接受港版的之外, 大部份的小商戶個體戶用的是大陸版支付寶及微信支付, 你用港版的是比唔到錢的

引用:
原帖由 lovetohea 於 2020-11-9 11:01 AM 發表

港版支付寶及微信支付 同大陸版是不能互通的, 除左極少數大陸商店寫明可接受港版的之外, 大部份的小商戶個體戶用的是大陸版支付寶及微信支付, 你用港版的是比唔到錢的
咪係。
叫人用WeChat HK同支付寶香港果班友,都唔知佢地肯定返過大陸未。

連香港中銀都話可以綁香港號碼,可以㗎,淨係綁到微信支付囉,其他app就繼續食蕉囉。支付寶都登記唔到。

引用:
原帖由 siurayraybobo 於 2020-11-9 12:34 PM 發表

咪係。
叫人用WeChat HK同支付寶香港果班友,都唔知佢地肯定返過大陸未。

連香港中銀都話可以綁香港號碼,可以㗎,淨係綁到微信支付囉,其他app就繼續食蕉囉。支付寶都登記唔到。
其實,香港啲銀聯提款卡,可否在大陸使用?

引用:
原帖由 dAHeNrY 於 2020-11-9 03:58 PM 發表

其實,香港啲銀聯提款卡,可否在大陸使用?
匯豐同恒生果張就一時時;
用中字銀行未衰過。

銀聯我都少咗用;要快捷交易好少會用到銀聯雲支付;當然,話去食飯刷咭刷銀聯,都唔會拒絕嘅;去櫃檯買火車票,都可以刷銀聯;只係少人用兼慢啲咁話

引用:
原帖由 siurayraybobo 於 2020-11-9 04:03 PM 發表

匯豐同恒生果張就一時時;
用中字銀行未衰過。

銀聯我都少咗用;要快捷交易好少會用到銀聯雲支付;當然,話去食飯刷咭刷銀聯,都唔會拒絕嘅;去櫃檯買火車票,都可以刷銀聯;只係少人用兼慢啲咁話
我記得用得到(hengsheng),但試過又唔得,後來,啲人又話比我聽得。
真係幾混亂下。

提示: 違規內容已被屏蔽
主題標籤 #香港
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]