• 瀏覽: 6,930
  • 回覆: 27
  • 追帖: 2
人到中年4x 想入政府安安穩穩做到退休有乜選擇
我目標非合約工
人工:三萬多

背景:本地大學畢業。大公司IT (ok now to do IT job)

考eo,入職3萬幾,包升咁滯。師兄年紀唔算大,又喺大公司做,好大機會㗎。

師兄,其實做做下做乜想入政府呀?大公司it都5至6皮,入政府要減好多人工喎

引用:
原帖由 學員乙 於 2020-11-12 05:10 PM 發表

考eo,入職3萬幾,包升咁滯。師兄年紀唔算大,又喺大公司做,好大機會㗎。

師兄,其實做做下做乜想入政府呀?大公司it都5至6皮,入政府要減好多人工喎
錢唔係咁大concern 主要想多d 公餘時間
同IT 做唔到6x歲 5x歲冇得撈了

政府資訊科技總監辦公室
二級系統分析/程序編製主任        
港幣每月33350 元

引用:
原帖由 limax 於 2020-11-12 05:14 PM 發表

錢唔係咁大concern 主要想多d 公餘時間
同IT 做唔到6x歲 5x歲冇得撈了
入政府好悠應該係舊制年代嘅產物。3萬幾嘅主任工邊有得悠。

引用:
原帖由 學員乙 於 2020-11-12 05:33 PM 發表

入政府好悠應該係舊制年代嘅產物。3萬幾嘅主任工邊有得悠。
係辦公時間忙冇乜所謂 off 左 office hour 有自己時間就得

引用:
原帖由 zodiac10 於 2020-11-12 05:17 PM 發表

政府資訊科技總監辦公室
二級系統分析/程序編製主任        
港幣每月33350 元
唔想做IT了
我依家做緊既大約係呢個post既高二至三級了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 limax 於 2020-11-12 06:18 PM 發表

係辦公時間忙冇乜所謂 off 左 office hour 有自己時間就得
所有主任級都啱樓主,都可以試㗎,等你好消息。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 limax 於 2020-11-12 04:36 PM 發表

我目標非合約工

背景:本地大學畢業。大公司IT (ok now to do IT job)
考囖,政府年年招人

回覆 引用 TOP

中年入職機會大唔大?

回覆 引用 TOP

考 EO, 有優勢~有冇 CRE Level 2 及 Apitude Test Pass Grade
康文署經理位~Librarian, ALSM II, Cultural Manager,
2A3O 主任位都未必啱你要求~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 limax 於 2020-11-12 04:36 PM 發表

我目標非合約工

政府文職文員,中四CA月薪24,070中五ACO月薪31,750!

五天工作朝九晚五放六日紅假病假年假任放隨時預約出去睇醫生半日!

工作輕鬆冇厝塺壓力辦公室打雜日日如事返工等放工,每年等跳增薪點保證加薪有糧出不裁員做到65歲光榮退休!

政府公積金第三年後供15%~25%,退休保證過二三百萬冇走雞!

最重要上班完全唔洗帶個腦返工,只要等夠鐘收工及打發時間,同時不停找藉口射波不用上班,病做有成182日全薪及182日半薪,只要有醫生紙就任你放!

同時照樣可以排公僕隊公屋及綠表,用黎當炮房或處物室都好喇,政府送架喎!

咪以為政府AP好悠,入到去你就知

由月光族變中光族
引用:
原帖由 revengeson 於 2020-11-15 11:14 AM 發表

咪以為政府AP好悠,入到去你就知
我未入都以為好悠, 入左先知地獄

如果40幾就真係好難爭主任級位,紀律部隊你又太老應該唔夠體能入班操大sir唔會揀你,一係基層位ACO應該都仲得既

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]