• 瀏覽: 1,908
  • 回覆: 8
大家好

我剛剛考完掃桿埔,肥了。有一個嚴重剔號“超越物體___未有查看交通情況“。其實我想問是那個位出了錯。

考車期間我只諗到有以下出錯。

1 )我左前有架死車,我望右側鏡打右燈。過死車時,我望左側鏡打左燈,之後駛回中間。考官同我講我無望盲點。

2)由銅鑼灣道左轉禮頓道左邊有死車,考官提我前邊是死車唔好再向前駛。

3)當時道路都算繁忙,我一直慢駛,左前貨車突然有人從車上跳落車搬貨上手推車,貨車和我車距離約半個車位。工人一路落貨之後同我架車平排一齊直行,當時工人和我架車距離約30cm。工人行得快過我架車,之後我都有停一下比佢行先,當條路闊返我先過工人。

另外請教下
黃紙同一項(如:52. 腳制使用不當)左右兩邊格都剔了輕微,是否再衰多次變嚴重?同一個號碼不可錯3次???

謝謝指教。

精選汽車
引用:
原帖由 smallfung 於 2020-11-13 11:25 AM 發表

大家好

我剛剛考完掃桿埔,肥了。有一個嚴重剔號“超越物體___未有查看交通情況“。其實我想問是那個位出了錯。

1 )我左前有架死車,我望右側鏡打右燈。過死車時,我望左側鏡打左燈,之後駛回中間。考官同我講我無望盲點。

2)由銅鑼灣道左轉禮頓道左邊有死車,考官提我前邊是死車唔好再向前駛。

3)當時道路都算繁忙,我一直慢駛,左前貨車突然有人從車上跳落車搬貨上手推車 ...
第1點已經肥左
冇睇盲區

引用:
原帖由 fbd880e62617c6 於 2020-11-13 02:52 PM 發表

第1點已經肥左
冇睇盲區
我都覺得1這個應該最中。

我當沒有1的出現。如果2和3會不會中“超越物體__未有留意交通情況“?下次再遇到希望唔會再犯。

另外,左邊盲點區應該點做先比個官睇到呢?

謝謝。

回覆 引用 TOP

2 我認為可能會中考牌主任採取行動
3.我認為會中太接近物體或不顧及其他道路使用者,甚至兩項同時中

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 smallfung 於 2020-11-13 11:25 AM 發表

大家好

3)當時道路都算繁忙,我一直慢駛,左前貨車突然有人從車上跳落車搬貨上手推車 ...
排期信背有駕駛事務組電話,打去話要報告,10日後寄比你講嚴重既原因
好過你自己估點解

引用:
原帖由 S3BL470_GB2444 於 2020-11-13 09:38 PM 發表

排期信背有駕駛事務組電話,打去話要報告,10日後寄比你講嚴重既原因
好過你自己估點解
有啲咁嘅嘢,謝謝。

回覆 引用 TOP

1 )右燈右鏡, "扭腰望右盲區",  做好晒, 頭腰回返直, 先好扭右軑, 過緊死車, 左燈左鏡, 過左死車, 可以望多次左鏡, 先好扭左軑回中間

回覆 引用 TOP

引用:

大家好

應該係咁: 望右鏡,打右燈,望盲區,超左車之後,望左鏡,打左燈,望盲區,之後cut 返入去中間

唔係好明師兄係咩意思,我第二次考車牌時,沙田汽水廠出面有架死車霸哂成氣行車線,當時我一定要"亦"線行車,否則無路可以行,當時都係做返超車動作就okay ,最後都pass 左

3)當時道路都算繁忙,我一直慢駛,左前貨車突然有人從車上跳落車搬貨上手推車,貨車和我車距離約半個車位。工人一路落貨之後同我架車平排一齊直行,當時工人和我架車距離約30cm。工人行得快過我架車,之後我都有停一下比佢行先,當條路闊返我先過工人。
正常如果超車,要有1米距離,人就要1.5 米距離,但除非真係好貼,否則個官都未必會理,我當時考車牌,有人行出馬路,我當時同個人只係1米距離左右,我一路開車,一邊留意住個人, 最後都pass 左,無衰到同物件接觸太近

回覆 引用 TOP

引用:

大家好

姐係肥你冇睇望點
Van仔右望點起你3-4點方向,左盲起你既8點方向
但考van唔洗睇左盲,但右就一定要

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]