• 瀏覽: 32,357
  • 回覆: 259
  • 追帖: 3
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1117_00822_001.html

連接屯門第40區至港珠澳大橋香港口岸人工島的屯門至赤鱲角連接路北段(即屯赤隧道),工程進入尾聲,有消息指,屯赤隧道將定在今年聖誕節(下月25日)前後通車,青嶼幹線亦將取消收費,屆時屯門區多條機場巴士會率先改道行新隧道。有議員擔憂通車後會造成屯門區內交通擠塞,促運輸署等部門留意車流,並制訂應變措施。
屯赤連接路全長9公里,當中包括高架橋及一段長約5公里的海底隧道,全程不需收費,政府早前亦刊憲正式命名其為「屯門赤鱲角隧道公路」。消息指,屯赤隧道將於聖誕節前後通車,而政府會在下週三(25日)公布的施政報告中,提出放寬港珠澳大橋「南車北上」限制,容許只有香港車牌的私家車可北上珠海。
議員陳恆鑌表示,希望屯赤隧道可盡快通車,屆時青嶼幹線將免收費,區內居民出入成本大大減少。他又指,擔心通車後屯門區交通擠塞會加劇,已要求運輸署留意流量及實施應對措施。他又認為通車初期或會為大嶼山帶來較多人流及車流,希望有關部門制訂措施,避免打擾東涌居民生活。

什麼意思
省15元路費, 仲可以開車去珠海
太興奮了

精選汽車
 @BankWest 恭喜晒你

回覆 引用 TOP

BANKWEST我地真心想你回應, 想同你討論吓你的黑牌如何處理

回覆 引用 TOP

BANKWEST, 我日日上來就係想見你一面, 唔通你真係拋低我地唔理, 你點可以咁架, 隻古仔都未開始, 你已經消失了, 你咁樣好不負責任。

回覆 引用 TOP

黃人夠唔夠膽揸車北上?

[quote]原帖由 sprewell2222000 於 2016-6-7 12:22 PM 發表

我由蘋果日報創刊至今日日都有買 已經買足21年啦:loveliness: [/quote]
引用:
原帖由 lingling_cc 於 2020-11-17 11:05 PM 發表

黃人夠唔夠膽揸車北上?
驚到鳩都縮埋。

引用:
原帖由 eriealan 於 2020-11-17 08:52 PM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201117/bkn-20201117152825738-1117_00822_001.html

連接屯門第40區至港珠澳大橋香港口岸人工島的屯門至赤鱲角連接路北段(即屯赤隧道),工程進入尾聲,有消息指,屯赤隧道將定在今年聖誕節(下月25日)前後通車,青嶼幹線亦將取消收費,屆時屯門區多條機場巴士會率先改道行新隧道。有議員擔 ...
你問吓你份保險先,個價錢仲興奮

港車可以去珠海,但珠車就唔可以黎香港。
香港永遠都覺得自己高人一等,好快就會連人地車尾燈都見唔到。

引用:
原帖由 lingling_cc 於 2020-11-17 11:05 PM 發表

黃人夠唔夠膽揸車北上?
問下harr1et同johnlam兩條地產AA老襟兄弟

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 32chris 於 18-11-2020 09:37 AM 發表

你有無響香港揸過車或者搭過車呀?
有常識都知香港道路車流量一早已經開始飽和
唔會比粵車自由入港亦都係兩地政府一早已經達成既共識,連廣東省政府都知道係無可能做到既事時,竟然會有「香港人」認為係香港自以為高人一等而唔比粵車入港,真係笑q死人!
定係因為你無得揸架粵C牌黎香港而發脾氣呀?

.........................................
引用:
原帖由 TOD 於 2020-11-18 11:23 AM 發表

你有無響香港揸過車或者搭過車呀?
有常識都知香港道路車流量一早已經開始飽和
唔會比粵車自由入港亦都係兩地政府一早已經達成既共識,連廣東省政府都知道係無可能做到既事時,竟然會有「香港人」認為係香港自以為高人一等而唔比粵車入港,真係笑q死人!
定係因為你無得揸架粵C牌黎香港而發脾氣呀?
上面就唔飽和?

引用:
原帖由 32chris 於 2020-11-18 11:23 AM 發表

上面就唔飽和?
廣州深圳都已經限行
大陸會唔會傻到比香港單牌車無限量上去?

引用:
原帖由 32chris 於 18-11-2020 11:23 AM 發表

上面就唔飽和?
廣東省飽和?依家有上千萬外省車響省內通行喎
自己查下廣東省交通廳對接收港澳單牌車入粵有咩講法先啦

.........................................

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 32chris 於 2020-11-18 09:37 AM 發表

有d傻仔仲以為香港人有特權, 大陸會無限量放香港單牌車上去

引用:
原帖由 BankWest 於 18-11-2020 11:30 AM 發表

廣州深圳都已經限行
大陸會唔會傻到比香港單牌車無限量上去?
《意見稿》提出,澳門機動車限在廣東省行政區域內道路行駛,車輛須懸掛澳門機動車號牌,隨車攜帶機動車交通事故責任強制保險憑證,這也意味着將不受廣州、深圳等城市單雙號或外地牌限行政策的影響。

點睇依家上面真係癲到比單牌車不受限行政策自由通行喎

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]