• 瀏覽: 1,162
  • 回覆: 7
在中國做30年, 因為中美貿易關係, 想移去越南生產.
問問大家.

1. 質量?
2. MIN 數量?
3. 加工費. 是否國內3成?
4. 在越南開間OFFICE, 需要什麼文件?
5. 治安?
........

大家比意見

引用:
原帖由 ericlam0201 於 2020-11-18 02:37 PM 發表

在中國做30年, 因為中美貿易關係, 想移去越南生產.
問問大家.

1. 質量?
2. MIN 數量?
3. 加工費. 是否國內3成?
4. 在越南開間OFFICE, 需要什麼文件?
5. 治安?
........

大家比意見
下?依家先去越南?遲左好多年wo.....
越南已經唔低水位啦,以前公司十幾年前已移左去越南生產。依家d廠搬去非洲多

迷糊婆婆
引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-11-22 11:06 AM 發表

下?依家先去越南?遲左好多年wo.....
越南已經唔低水位啦,以前公司十幾年前已移左去越南生產。依家d廠搬去非洲多
去到巴基斯坦都有。。

引用:
原帖由 kyokogodai 於 2020-11-23 07:09 PM 發表

去到巴基斯坦都有。。
巴基斯坦已經好耐啦,依家根本鬥平。

迷糊婆婆
引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-11-23 08:16 PM 發表

巴基斯坦已經好耐啦,依家根本鬥平。
Fast fashion  ,網購,簡約設計,冇可能再用高成本去做

引用:
原帖由 kyokogodai 於 2020-11-23 08:19 PM 發表

Fast fashion  ,網購,簡約設計,冇可能再用高成本去做
係呀,做開大brand個d係唔信個d廠可以平得咁誇張,但依家係要呢個價先有得玩……

迷糊婆婆
引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-11-23 08:28 PM 發表

係呀,做開大brand個d係唔信個d廠可以平得咁誇張,但依家係要呢個價先有得玩……
有量就ok..冇量5冼想
傳統fashion band 量少最難做
做工來講做buying office 勉強仲可以,.因為仲可以持住自己係直接客,總公司可能仲會back up
做trading,命都冇壓力好大。客,廠,行家多方面受敵

回覆 引用 TOP

你係想指哪一個行業? 我自己係越南10年, 可以PM我。 製衣的確係係越南好耐, 但而家都有好多其他新廠開緊, 特別係電子業, 跟富士康,三星,LG一齊黎完善產業鏈

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]