• 瀏覽: 6,392
  • 回覆: 24
  • 追帖: 1
好似話由16年重開到依家,呢條航線無賺過錢。所以就算疫情完結,有耐都唔會有機會開返。

以後去倫敦玩,直航又再得返 Heathrow 。唔知將來會唔會因為少左競爭,而少左平機票呢?

https://www.businesstraveller.co ... o-six-destinations/

提示: 違規內容已被屏蔽
話又來,倫敦幾個機場,我個人始終最鍾意都係Heathrow,航班選擇多之餘交通又方便。

回覆 引用 TOP

國泰 no la。遲早執。

回覆 引用 TOP

直航去英國,我最鍾意坐國泰,其次維珍,最後先係英航。

當然,純個人喜好。

回覆 引用 TOP

條線載客率係90%

不過Gatwick無咩貨運, 點賺錢都係有限

引用:
原帖由 vladimirweiss10 於 2020-11-24 11:30 PM 發表

條線載客率係90%

不過Gatwick無咩貨運, 點賺錢都係有限
吓?有 90%載客率咁多咩?呢個我又唔清楚喎。

不過我相信就算係唔少係減價機票。一來Gatwick 條既航班係以前 Fanfare 成日見到。二來幾十年黎,直航 HKG <->LGW,無間航空公司做得長。三來國泰話呢條線從來無賺過錢,而唔係「賺錢有限」。

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2020-11-25 12:01 AM 發表

吓?有 90%載客率咁多咩?呢個我又唔清楚喎。

不過我相信就算係唔少係減價機票。一來Gatwick 條既航班係以前 Fanfare 成日見到。二來幾十年黎,直航 HKG <->LGW,無間航空公司做得長。三來國泰話呢條線從來無賺過錢,而唔係「賺錢有限」。
有冇賺錢就真係內部先知

2019年載客率為82%,  旺季高達90%

但冇貨運係致命傷

引用:
原帖由 vladimirweiss10 於 2020-11-25 02:45 AM 發表

有冇賺錢就真係內部先知

2019年載客率為82%,  旺季高達90%

但冇貨運係致命傷
我係睇南華早報話,係國泰內部文件講話今次 cut 既幾條航線都係疫情前已經蝕緊錢,咁我覺得都應該係可信既。

其實我返而諗緊疫情完左之後去倫敦,會唔會少左平機票就真。因為原本住係南部或者近Gatwick 想由 LGW 返香港既客,會改埋去 LHR。

回覆 引用 TOP

唔好意思!這板塊是歐洲旅遊版塊,太深入研究航線有冇盈利請到航空版研究為合適,謝謝大家明白!

回覆 引用 TOP

其實遲下 Elizabeth Line 全線通車後,LHR 又多左個快捷方便既交通。LGW 除左真係住係附近既人,否則大部份 travellers 尤其遊客都會 prefer LHR。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]