• 瀏覽: 903
  • 回覆: 9
因為大陸套劇講到宋仁宗點好點好,對佢的印象不差但亦比較模糊。首先佢比好多皇帝的確仁慈,但本質上仍然有作爲皇帝殘酷的一面。宋太祖曾經廢除咗好多五代時的酷刑,例如凌遲腰斬,到仁宗時佢又恢復返,當時大臣都力諫不可但仁宗堅持,南宋時仁宗fans陸游就曾上書朝廷要求廢除呢D酷刑但不被接受,佢在其著作中慨嘆仁宗此舉有損盛德!但仁宗曆史上的名譽好高,相信係由於佢重用文人。大家同意嗎?

熱賣及精選
仁宗吏治係清明的
包拯可以做到開封府尹而修到水利就知

不過仁宗問題係軍隊戰力同冗員上

阿仙奴忠實球迷
希望阿記係阿聯球場捧上聯賽錦標
請問套劇叫咩名?想睇

引用:
原帖由 十九八 於 2020-11-30 12:34 PM 發表

仁宗吏治係清明的
包拯可以做到開封府尹而修到水利就知

不過仁宗問題係軍隊戰力同冗員上
軍力及冗員無得避免,
因為失去燕雲十六州,所以對契丹必需大兵團去代替長城,
因為缺馬缺機動性,所以也需要大兵團去對抗西夏使用人海戰術只攻一點,
所以北宋長期養兵百萬但無所事事

引用:
原帖由 sandy1211 於 2020-11-30 01:05 PM 發表

軍力及冗員無得避免,
因為失去燕雲十六州,所以對契丹必需大兵團去代替長城,
因為缺馬缺機動性,所以也需要大兵團去對抗西夏使用人海戰術只攻一點,
所以北宋長期養兵百萬但無所事事
冗員唔止軍人
仲有官員
仁宗接班人見軍力戰鬥力低下先王安石變法
其實仁宗有最佳變法時機
佢有一班有民望的大臣
而佢本身君臣關係較好
佢唔需要王安石變法咁大型
只要保馬法(疫情唔洗賠)
裁兵法
置軍法

另外無子嗣係宋仁宗大罪

阿仙奴忠實球迷
引用:
原帖由 yukong369 於 2020-11-30 12:52 PM 發表

請問套劇叫咩名?想睇
本身小說名叫孤城閉
但今年武肺封城 驚個名影響人心情

改左清平樂。
講宋仁宗

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2020-12-1 12:30 PM 發表

本身小說名叫孤城閉
但今年武肺封城 驚個名影響人心情

改左清平樂。
講宋仁宗
謝謝🙏🏻🙏🏻

引用:
原帖由 十九八 於 2020-12-1 07:51 AM 發表

冗員唔止軍人
仲有官員
仁宗接班人見軍力戰鬥力低下先王安石變法
其實仁宗有最佳變法時機
佢有一班有民望的大臣
而佢本身君臣關係較好
佢唔需要王安石變法咁大型
只要保馬法(疫情唔洗賠)
裁兵法
置軍法

另外無子嗣係宋仁宗大罪
要定期舉辨科舉的話,冗官係避免吾到,
吾舉辨的話,d讀書人會走去契丹西夏揾工

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2020-12-1 03:25 PM 發表

要定期舉辨科舉的話,冗官係避免吾到,
吾舉辨的話,d讀書人會走去契丹西夏揾工
咁張元吳昊一樣走去西夏
科舉中的人少
失意的人多
邊會計人材流失黎衡量官位

阿仙奴忠實球迷
對付文官系統(漢武帝),朱元璋,唐太宗,武則天,明朝用宧官出手教訓

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]