• 瀏覽: 6,408
  • 回覆: 27
  • 追帖: 1
上次由金澤出發,沒有到高山,衹住宿白川鄉,巴士票是非常緊張,是要預訂的。

不知由名古屋出發,巴士票是否都是非常緊張?

有冇人參加過當地一日團,可否分享經驗?

引用:
原帖由 19638888 於 2020-11-19 02:08 PM 發表

上次由金澤出發,沒有到高山,衹住宿白川鄉,巴士票是非常緊張,是要預訂的。

不知由名古屋出發,巴士票是否都是非常緊張?

有冇人參加過當地一日團,可否分享經驗?
除非係當地本土旅遊旺季 + 星期六日, 否則見唔到巴士票有幾緊張.
參加 Local Tour, 主要睇集合解散地點, 及景點停留時間是否適合自己.

回覆 引用 TOP

除左有特殊原因,
否則不會即1日完成--名古屋即日來回高山、白川鄉.
你什麼時間去 ?

引用:
原帖由 sumsum森 於 2020-11-19 02:37 PM 發表

除左有特殊原因,
否則不會即1日完成--名古屋即日來回高山、白川鄉.
你什麼時間去 ?
今年1月去白川鄉,沒有下雪,非常失望,景色與夏天無異,新計劃行程途經名古屋,還想抽一日時間,看看雪景。

若今個冬天去不了,就下個冬天再去,大約二月初,因為想由名古屋飛去北海道睇雪節。

引用:
原帖由 19638888 於 2020-11-19 02:49 PM 發表

今年1月去白川鄉,沒有下雪,非常失望,景色與夏天無異,新計劃行程途經名古屋,還想抽一日時間,看看雪景。

若今個冬天去不了,就下個冬天再去,大約二月初,因為想由名古屋飛去北海道睇雪節。
個人覺得 北海道大把雪睇,
白川鄉留番下個旅程吧.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 19638888 於 2020-11-19 02:49 PM 發表

今個冬天 ( Until Feb,2021 ) 肯定無望了

有巴士由 JR 名古屋去白川郷的, 理論上可以即日來回 Total 6.5~7 Hour, 無需要跟本地團, 自己去就得, 可以停留多些時間
冬天的岐阜, 16:30 就天暗, 就算比你趕到去埋高山, 天已全黑, 無意思的.

回覆 引用 TOP

名古屋去高山遊覽,住一晚第二朝去白川鄉,遊覽完白川鄉搭車去金澤住一晚,之後由小松搭內陸機去北海道,唔駛走回頭路。

回覆 引用 TOP

名古屋即日巴士來回高山+白川鄉,唔係唔得,不過會有D趕, 巴士又疏,時間要好就。咁就不如跟local tour高山+白川鄉一日團,一樣趕,但抵D,交通安排好D。

回覆 引用 TOP

我參加過白川鄉嘅一天團,當地8點喺名古屋JR嘅巴士站出發,去到高山10點幾,1點零食自助餐,2點零出發,3點幾去到白川鄉,接近5點回程

引用:
原帖由 大蠱惑 於 2020-11-20 09:13 PM 發表

我參加過白川鄉嘅一天團,當地8點喺名古屋JR嘅巴士站出發,去到高山10點幾,1點零食自助餐,2點零出發,3點幾去到白川鄉,接近5點回程
都算係 ok喎,
返到名古屋幾點?
邊個月份去?

引用:
原帖由 sumsum森 於 2020-11-22 11:47 AM 發表

都算係 ok喎,
返到名古屋幾點?
邊個月份去?
7點幾,十一月中去

引用:
原帖由 大蠱惑 於 2020-11-22 12:33 PM 發表

7點幾,十一月中去
thanks ,又唔係好夜喎..

引用:
原帖由 sumsum森 於 2020-11-22 07:13 PM 發表

thanks ,又唔係好夜喎..
我好記得喺回程嘅名古屋JR嘅旅遊巴士站落車,仲行去正正旁邊嘅百貨公司店買嘢,當時啲counter職員已執拾緊,我買完嘢走嗰陣,個個counter職員都行出嚟道謝,我俾佢哋嘅禮儀都攪到唔好意思

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大蠱惑 於 2020-11-22 08:32 PM 發表

我好記得喺回程嘅名古屋JR嘅旅遊巴士站落車,仲行去正正旁邊嘅百貨公司店買嘢,當時啲counter職員已執拾緊,我買完嘢走嗰陣,個個counter職員都行出嚟道謝,我俾佢哋嘅禮儀都攪到唔好意思
我都曾有咁情況,
全個商場的店員,站於店前向經過客人不斷躬身行禮.
都攪到唔好意思...

主題標籤 #名古屋
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]