• 瀏覽: 15,299
  • 回覆: 155
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 投奔怒海 於 2020-11-19 09:56 PM 發表

做左十幾年, 由ASS. MERCHANDISER做到M.M, 俾公司LAY OFF, 今日LAST DAY。。。
44歲人,可以點?
如果等錢駛 去考警察吧,人工足夠養家
如果唔等錢駛,想做乜都得啦

我恨我痴心

與君相聚倍溫馨,
時刻懷念兩日情;
人生何處不相逢,
只嘆無情勝有情。

回覆 引用 TOP

其實做保安物管都唔易做,風火水電都要識,仲要一眼關七,30,40歲開始做都有發展機會,唔好睇少呢行……

引用:
原帖由 七個不安的山頭 於 2020-11-24 05:07 PM 發表

其實做保安物管都唔易做,風火水電都要識,仲要一眼關七,30,40歲開始做都有發展機會,唔好睇少呢行……
採購眉精眼企、轉數快、十項全能,區區保安有何難度?

回覆 引用 TOP

另一個選擇係去網上賣野,自己搵食!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 七個不安的山頭 於 2020-11-21 05:08 PM 發表

MM 是90至10年代產物,宜家邊有過水濕腳呢支歌仔唱……
每年新年收利是都夠當時買隻勞, 當時公司講明唔可以收多過5千, 如多過就要上報, 間廠分別比左成10封由5千至2千的利是, 加起上來3萬8千, 話係佢,老闆娘, 廠長,........等比的......所以跟本唔洗under table.
有時知我去打牌, 又話比3千當夾份..... 跟本油水就多到呢.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 學員乙 於 2020-11-23 12:36 AM 發表

若果減咁多人工去轉行,咁遲起步,可能一世都追唔返以前人工。既然做到mm,不如跌一級去搵sm,做住先,起碼唔使減咁多人工吖。
當時MM差不多有 45-48K+dobule pay+B, 當時有睇過AMM, SM, 分別為 AMM 32-28K, SM20-24K.
但如果轉行搵到16K, 咁仲可以買個機會啦.
當轉行時的頭3個月, 每日由9點做到9點, 不分長短周都照返工, 有病都唔請假......就係要比上司睇到我是有心做, 人地用1年時間上手, 但只要花時間3個月都可以上手. 所以過 probation都加左3千.....再過半年新年後又加2千.
用左2年時間已追返差不多60-70%.

加油呀! merchandiser!

以前的廠或trading做了一季貨 老細會送勞,金幣,機票食宿俾跟單…

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 出入粗野 於 2020-11-25 11:54 AM 發表

當時MM差不多有 45-48K+dobule pay+B, 當時有睇過AMM, SM, 分別為 AMM 32-28K, SM20-24K.
當轉行時的頭3個月, 每日由9點做到9點, 不分長短周都照返工, 有病都唔請假......就係要比上司睇到我是有心做, 人地用1年時間上手, 但只要花時間3個月都可以上手. 所以過 probation都 ...
請問轉左邊行呢。。?

引用:
原帖由 出入粗野 於 2020-11-25 11:54 AM 發表

當轉行時的頭3個月, 每日由9點做到9點, 不分長短周都照返工, 有病都唔請假......就係要比上司睇到我是有心做, 人地用1年時間上手, 但只要花時間3個月都可以上手. 所以過 probation都 ...
我和你也差不多,不過我是去到SM位
轉行後,從頭來過,俾上司感覺我是肯學肯做

引用:
原帖由 急焦不安的山頭 於 2020-11-25 08:03 PM 發表

請問轉左邊行呢。。?
construction

引用:
原帖由 出入粗野 於 2020-11-26 03:25 PM 發表

construction
就算轉左行都唔係行行有咁既人工加幅,師兄真係好努力👍,我都轉左行幾個月,希望我都可以好似師兄咁,大家加油merchandiser !!!

引用:
原帖由 急焦不安的山頭 於 2020-11-26 09:18 PM 發表

就算轉左行都唔係行行有咁既人工加幅,師兄真係好努力👍,我都轉左行幾個月,希望我都可以好似師兄咁,大家加油merchandiser !!!
你轉左邊行??

引用:
原帖由 出入粗野 於 2020-11-27 01:58 PM 發表

你轉左邊行??
健康食品,公司就賺大錢,我爬唔爬得返起就要睇際遇喇,剛剛先過左試用期。。

回覆 引用 TOP

其實依家m,sm大約有幾錢

引用:
原帖由 ki817 於 2020-11-28 12:45 AM 發表

其實依家m,sm大約有幾錢
m就2萬,sm就3萬左右

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]