• 瀏覽: 15,300
  • 回覆: 155
  • 追帖: 2
做左十幾年, 由ASS. MERCHANDISER做到M.M, 俾公司LAY OFF, 今日LAST DAY。。。
44歲人,可以點?

引用:
原帖由 投奔怒海 於 2020-11-19 09:56 PM 發表

做左十幾年, 由ASS. MERCHANDISER做到M.M, 俾公司LAY OFF, 今日LAST DAY。。。
44歲人,可以點?
馬死落地行,無辦法
當比個藉口自己去轉行

引用:
原帖由 styler00hk 於 2020-11-19 10:40 PM 發表

馬死落地行,無辦法
當比個藉口自己去轉行
都係,一家大細,吾可以倒下。

引用:
原帖由 投奔怒海 於 2020-11-19 10:41 PM 發表

都係,一家大細,吾可以倒下。
乜工都撈住先,起碼叫做有收入,
再慢慢揾返份適合自己既,加油💪🏻

引用:
原帖由 styler00hk 於 2020-11-19 10:44 PM 發表

乜工都撈住先,起碼叫做有收入,
再慢慢揾返份適合自己既,加油💪🏻
多謝支持,師兄。。。

回覆 引用 TOP

我同你一樣45歲,由A.M做到MM但六月被裁,這幾個月做緊兼職,繼續找新工種,心諗難得有機會轉行,唔想做返merchandising ,最多搵少d,希望有轉機。共勉之💪🏻💪🏻💪🏻

引用:
原帖由 投奔怒海 於 2020-11-19 09:56 PM 發表

44歲人,可以點?
做到MM作為採購行業嘅完結都算係一個交待。努力尋找新嘅工作機會,飲食,物管,政府,財富管理、地產……

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 靚靚bb 於 2020-11-20 12:04 AM 發表

我同你一樣45歲,由A.M做到MM但六月被裁,這幾個月做緊兼職,繼續找新工種,心諗難得有機會轉行,唔想做返merchandising ,最多搵少d,希望有轉機。共勉之💪🏻💪🏻💪🏻
你都加油。可以分享下做咩PT? 會揾留MERCHANDISING? 定係期他?

引用:

44歲人,可以點?
我同你一樣由A.M做到MM, 就4年幾前,當時35歲, 已感覺到前景會好有問題, 如果再做多幾年到40歲才被Lay off的話會點算???
所以就決定忍痛離開, 由頭開始, 當時一轉行人工只有以前的3分1.

但我想帶出的是....Merchandiser人有一個特質, 就是轉數快, 唔怕付蝕底,Multitask, 所以做咩都比較快上位.
但新一代Merchandiser做咩都要計住計住, 前路就.....可憐啦.
總之加油啦, 同路人, 共勉之.

好多師兄既情況都同樓主一樣,40多歲呢D年紀係好尷尬,眼見出便就算揾到其他行業人工都係一萬多D都要殺住先,另可讀定QAS多個出路。

引用:
原帖由 evo65 於 2020-11-20 10:14 AM 發表

好多師兄既情況都同樓主一樣,40多歲呢D年紀係好尷尬,眼見出便就算揾到其他行業人工都係一萬多D都要殺住先,另可讀定QAS多個出路。
一萬多幾好架啦,出邊物流貨倉文員做10個鐘得1萬,今年係大圍都係喱個價。新畢業嘅廢大學牲文員價9k

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 投奔怒海 於 2020-11-20 08:56 AM 發表

你都加油。可以分享下做咩PT? 會揾留MERCHANDISING? 定係期他?
做緊sales 差不多4個月,但好似晤太適合做,始終做開文職但而家要面對面氹人買嘢,始終有d晤慣,不過喺我自己心理關口問題,同職業無關。  我都晤想入返merchandising, 趁而家有機會跳出comfort zone 試吓其他行業,晤想過咗50歲先由頭再搵過工。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 出入粗野 於 2020-11-20 10:07 AM 發表

我同你一樣由A.M做到MM, 就4年幾前,當時35歲, 已感覺到前景會好有問題, 如果再做多幾年到40歲才被Lay off的話會點算???
所以就決定忍痛離開, 由頭開始, 當時一轉行人工只有以前的3分1.

但我想帶出的是....Merchandiser人有一個特質, 就是轉數快, 唔怕付蝕底,Multitask, 所以做咩都比較快上位.
但新一代Merchandiser做咩 ...
我都認同我哋40幾歲merchandiser 有我哋嘅特質,捱慣博慣又唔怕蝕底去做,始終會搵到工(我都喺咁鼓勵自己)。

回覆 引用 TOP

樓主做到mm都算功成身退, 大把4x仲做緊merchandiser 人工夠低仲要被裁

回覆 引用 TOP

乜都做住先,但都要增值,4X歲仲好後生,大把嘢可以學,人生就喺咁好玩,咁精彩

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]