• 瀏覽: 91,501
  • 回覆: 425
  • 追帖: 9
公務員事務局提醒部門彈性處理員工上班安排
  公務員事務局發言人今日(十一月二十日)表示,基於最新疫情發展,公務員事務局今日提醒各政策局和部門在維持公共服務的前提下,盡量彈性處理員工的上班安排。

發言人表示,政府致力在疫情下保障僱員的健康和安全,日前曾向政策局和部門發出電郵,提醒同事要繼續保持警覺性,做好各種防感染和社交距離措施,並且覆檢已經制定的預案,應對一旦辦公地點出現確診或初步確診個案,或密切接觸者的情況。

發言人說,公務員事務局今日再次向政策局和部門發出指引,提醒他們在維持公共服務的前提下,可以考慮採取彈性措施減少辦公地點同一時間員工的數目。局方並提供一些例子供部門參考,例如:

(一)部門可將員工分成兩組,交替在家工作,確保即使個別員工不幸受到感染,亦不會令運作停頓。

(二)在運作許可的情況下,部門可以擴大彈性上班和午膳時間的幅度,讓員工可以避開繁忙時間上、下班和用膳。

(三)部門可按個別情況,容許個別員工在家工作,例如懷孕員工、患有嚴重長期病患員工,或能夠在家履行職務的員工。

發言人說,若部門因實施各項社交距離措施而影響其公共服務的提供,必須盡快作出公布。

2020年11月20日(星期五)
香港時間15時40分

https://www.info.gov.hk/gia/general/202011/20/P2020112000534.htm

wfh前奏

不如強制全香港檢測再即時戒嚴十四日,清咗零先啦!成日返下唔返下真係好擾民!其他地方又唔俾我地免檢入境!

引用:
原帖由 發瘟城 於 2020-11-20 05:36 PM 發表

wfh前奏
交替在家工作,冇高層肯揹這黑禍!最終要特首出聲落令。。過去幾次都是咁!

引用:
原帖由 rt8641 於 2020-11-20 05:47 PM 發表

交替在家工作,冇高層肯揹這黑禍!最終要特首出聲落令。。過去幾次都是咁!
所以呢封信講完等於冇講

引用:
原帖由 Kira|Yamato 於 2020-11-20 04:34 PM 發表

公務員事務局提醒部門彈性處理員工上班安排
  公務員事務局發言人今日(十一月二十日)表示,基於最新疫情發展,公務員事務局今日提醒各政策局和部門在維持公共服務的前提下,盡量彈性處理員工的上班安排。

發言人表示,政府致力在疫情下保障僱員的健康和安全,日前曾向政策局和部門發出電郵,提醒同事要繼續保持警覺性,做好各種防感染和社交距離措施,並且覆檢已經 ...
其實攪咁多嘢攪咁耐仲嘥時間嘥錢,一早全民強制檢驗搵出全部源頭就解決到問題,政府唔係覺得香港好多偷渡人無身份入境點驗都無法清零嘛

引用:
原帖由 rt8641 於 2020-11-20 05:47 PM 發表

前奏係無人show佢個個照正常上班,
到情況惡化要特首出嚟solo全世界先敢郁

引用:
原帖由 touya08 於 2020-11-20 06:04 PM 發表

其實攪咁多嘢攪咁耐仲嘥時間嘥錢,一早全民強制檢驗搵出全部源頭就解決到問題,政府唔係覺得香港好多偷渡人無身份入境點驗都無法清零嘛
就算搵到又點
隔離完/康復
唔代表唔會再感染
除非有抗體

引用:
原帖由 ufotrumptrump 於 2020-11-20 06:09 PM 發表

就算搵到又點
隔離完/康復
唔代表唔會再感染
除非有抗體
所以要像魚塘過魚咁,唔可以再畀染病既魚同好魚一齊,大家都隔離14天無新病例,香港就安全

引用:
原帖由 touya08 於 2020-11-20 06:12 PM 發表

所以要像魚塘過魚咁,唔可以再畀染病既魚同好魚一齊,大家都隔離14天無新病例,香港就安全
無新病例唔代表病毒不存在
你一日有輸入,病毒就自然跟住來。

你真無腦
清零就無事?
香港上次清零好多日了
跟住?
日日都有人偷渡入境啦
你要強制驗幾多次

引用:
原帖由 風zelos 於 2020-11-20 06:35 PM 發表

你真無腦
清零就無事?
香港上次清零好多日了
跟住?
日日都有人偷渡入境啦
你要強制驗幾多次
說出重點。 就算全港市民檢測又如何? 今日驗無事等於明天驗無事? 每日大把人出出入入, 而家仲話吾駛隔離... 除非好似台灣甘, 一開波就封關啦

引用:
原帖由 ~幻風~ 於 2020-11-20 06:03 PM 發表

所以呢封信講完等於冇講
講咗當做咗,官樣文章

正呀

哈素賓基個名咁長, 個 Shoulder 冇返咁橫都印唔晒個名
防守球員犯左腦筋上既錯誤
嘩!睇呢場波就興奮過食興奮劑  
呢球波拉得咁行唔係用腳背,係用腳既肉心呀
哎o也!倒卦鳩勾!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 TDG 於 2020-11-20 07:00 PM 發表

講咗當做咗,官樣文章
冇人揹黑鍋,最終特首拍板。。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]