• 瀏覽: 11,816
  • 回覆: 74
  • 追帖: 6
引用:
原帖由 dbs1978 於 2020-11-27 01:41 AM 發表

假如59歲死,未到退休日期,只可取得死亡撫卹金,金額等同formula的退休金.
咁即係如60歲剛退休就死,家人可攞到退休金十長俸,比59歲死攞多成倍?

引用:
原帖由 kelvinckli 於 2020-11-27 06:33 AM 發表

咁即係如60歲剛退休就死,家人可攞到退休金十長俸,比59歲死攞多成倍?
政府退休長俸分兩部份,一筆過退休金加每月長俸。

簡單講,長俸公務員退休按年資同最高實人工,會享有一整份退休長俸。不過政府唔會一次過俾,如果舊制,你可以揀一筆過取0~25%,其餘75~100%會每月俾直至死亡。如果一筆過係揀咗25%,咁無論幾時死亡,每月長俸即刻喪失。之但係如果揀咗一筆過取0%,死亡嗰日如果每月長俸總數加埋係少過揀一筆過(揀25%)嘅金額,政府就會補夠25%俾個遺屬。總之政府底線係,最少會俾返一整份退休長俸嘅25%。死亡撫卹金個金額亦係25%,不過年資就視乎實際年資。

引用:
原帖由 dbs1978 於 2020-11-27 12:30 PM 發表

政府退休長俸分兩部份,一筆過退休金加每月長俸。

簡單講,長俸公務員退休按年資同最高實人工,會享有一整份退休長俸。不過政府唔會一次過俾,如果舊制,你可以揀一筆過取0~25%,其餘75~100%會每月俾直至死亡。如果一筆過係揀咗25%,咁無論幾時死亡,每月長俸即刻喪失。之但係如果揀咗一筆過取0%,死亡嗰日如果每月長俸總數加埋係少過揀一筆過(揀25%)嘅金額,政府就會補夠25%俾個遺屬。總之政 ...
how about 新制(揀一筆過取50%) ?

我都係第一次聽人講選O%,如埋單都會計番25%差額比番遺屬

引用:
原帖由 kelvinckli 於 2020-11-27 01:47 PM 發表

how about 新制(揀一筆過取50%) ?
新制同舊制原理一樣,只不過一筆過可以取0~50%(尾數要0或5,舊制一樣),取0~45%嘅,如果死時加埋每月長俸總數,俘少過一筆過50%,一樣可以補差額。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 真消失了信箱 於 2020-11-27 03:10 PM 發表

我都係第一次聽人講選O%,如埋單都會計番25%差額比番遺屬
舊制揀0% 如果咁唔好彩,退咗休未攞夠42個月長俸(但因為長俸每年都會調整,所以實際會少過42個月)而死都可以補錢。

新制揀0% 如果咁唔好彩,退咗休未攞夠84個月長俸而死都可以補錢。

至於揀0~20%,就個別不同。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kelvinckli 於 2020-11-22 02:23 PM 發表

我意思是假如59歲死,得formula的退休金冇長俸,抑或一次過死者家人獲得退休金十長俸?
死左咪計服務左幾多年?何來長俸金,除非身故長俸制公務員有參與孤兒寡婦金計劃供款,乎合條件其配偶及子女有按月發放。

回覆 引用 TOP

咁一般黎講,如果係Full Pension, 如新制拎50% Lump Sum, 大糧應該係自己做公務員時拎過既最高月薪 x 56個月, 每月長糧就係自己做公務員時拎過既最高月薪既1/3。例如最高實際月薪係8萬, 大糧應有 80,000 x 56個月 = 4,480,000, 每月長俸就有80000 x 1/3 =26,666 ?

舊制如拎25% Lump Sum , 例如最高實際月薪係8萬,
大糧應有 80,000 x 28個月 = 2,240,000, 每月長俸就有30000 x 1/2 =40,000 ?

引用:
原帖由 LIVERPOOL223 於 2020-11-30 02:32 PM 發表

咁一般黎講,如果係Full Pension, 如新制拎50% Lump Sum, 大糧應該係自己做公務員時拎過既最高月薪 x 56個月, 每月長糧就係自己做公務員時拎過既最高月薪既1/3。例如最高實際月薪係8萬, 大糧應有 80,000 x 56個月 = 4,448,000, 每月長俸就有80000 x 1/3 =26,666 ?

舊制如拎25% Lump Sum , 例如最高實際月薪係 ...
正確, 如果攞0%,新制同舊制同樣每月長俸就有80000 x 2/3 = 66,667元

所以我話舊制拎0%, 42個月死亡先拎晒280萬, 拎唔足但死咗政府會補返差額.

而新制拎0%, 84個月死亡先拎晒560萬, 拎唔足但死咗政府會補返差額

引用:
原帖由 LIVERPOOL223 於 2020-11-30 02:32 PM 發表

咁一般黎講,如果係Full Pension, 如新制拎50% Lump Sum, 大糧應該係自己做公務員時拎過既最高月薪 x 56個月, 每月長糧就係自己做公務員時拎過既最高月薪既1/3。例如最高實際月薪係8萬, 大糧應有 80,000 x 56個月 = 4,448,000, 每月長俸就有80000 x 1/3 =26,666 ?

舊制如拎25% Lump Sum , 例如最高實際月薪係 ...
我重想問,公式計算出來的每月長俸是否在我退休時每月收取的金額?

因為我用 2020年 的收入, 已經頂薪計算!但我還有十三年才退休

引用:
原帖由 hkpo999 於 2020-11-30 09:51 PM 發表

我重想問,公式計算出來的每月長俸是否在我退休時每月收取的金額?

因為我用 2020年 的收入, 已經頂薪計算!但我還有十三年才退休
公式計算出來的每月長俸是否在我退休時每月收取的金額?

是用你輸入的2020年人工計算.

實際就梗係用你13年後嘅人工計

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dbs1978 於 2020-11-30 05:54 PM 發表

正確, 如果攞0%,新制同舊制同樣每月長俸就有80000 x 2/3 = 66,667元

所以我話舊制拎0%, 42個月死亡先拎晒280萬, 拎唔足但死咗政府會補返差額.

而新制拎0%, 84個月死亡先拎晒560萬, 拎唔足但死咗政府會補返差額
請問師兄280 萬同560萬呢個數係點得出黎?

我都想知點解可計到56O萬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LIVERPOOL223 於 2020-12-1 12:27 PM 發表

請問師兄280 萬同560萬呢個數係點得出黎?
sSorry, 快手得滯。因為我當咗月薪100,000,通常我用齊頭好計啲。

但我隨手套落 LIVERPOOL223 時,因為佢用月薪80,000,所以計 LUMP SUM 就錯咗。
LUMP SUM 正確應該係 28 X 8萬 = 224萬 (舊制) 或者 56 X 8= 448萬 (新制)
而拎0% 亦唔係 66,667 而係 80,000 X 2/3 = 53,333

所以42個月 x 53,333 就等於個最大 LUMP SUM (舊制)
84個月 x 53,333 就等於個最大 LUMP SUM (新制)

回覆 引用 TOP

想請教一下,每月的長俸是否當入息要報稅?

另外,過了上限是否要交稅?

咁一筆過 50% 的 是否又要交稅?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]