• 瀏覽: 11,813
  • 回覆: 74
  • 追帖: 6
引用:
原帖由 reddogdog 於 13/12/2020 01:55 發表

幾時死冇人知,當然希望長命,所以full pension要即走,早走早賺,唔好等60,18歲入政府56歲走得.
我19歲入政府,57歲唔做啦.
無錯, full pension走, 可以早D去嘆世界。

引用:
原帖由 reddogdog 於 2020-12-13 01:55 AM 發表

幾時死冇人知,當然希望長命,所以full pension要即走,早走早賺,唔好等60,18歲入政府56歲走得.
我19歲入政府,57歲唔做啦.
想問問如果新制長俸,57歲full pension 提早退休嘅話係咪要等到60歲先攞到錢?

引用:
原帖由 hlc 於 13/12/2020 01:32 PM 發表

想問問如果新制長俸,57歲full pension 提早退休嘅話係咪要等到60歲先攞到錢?
否,57歲full走,56歲申請就可以.

只有未夠60歲自己辭職,先至係60先攞到錢.

另外印象中以健康理由提早退休,好似唔洗等到60都攞到錢,但不太肯定.

引用:
原帖由 falconV8 於 13/12/2020 12:09 PM 發表

無錯, full pension走, 可以早D去嘆世界。
先唔好諗係咪嘆世界,提早離開壓力絕對係一件好事.

引用:
原帖由 reddogdog 於 13/12/2020 14:45 發表

先唔好諗係咪嘆世界,提早離開壓力絕對係一件好事.
Agree.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 reddogdog 於 2020-12-13 02:42 PM 發表

另外印象中以健康理由提早退休,好似唔洗等到60都攞到錢,但不太肯定.
感謝解答🙏🏻

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hlc 於 2020-12-13 01:32 PM 發表

大前題係舊長俸制公務員選擇新長俸制才可申請提早退休

引用:
原帖由 reddogdog 於 2020-12-13 02:42 PM 發表

申請提早退休,point. 13以上要不少於12個月通知期,point. 14以下就不少於6個月通知期。
食醫生糧即時生效,不需等正常退休年齡。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andylau2014 於 2020-12-8 09:50 AM 發表

最多攞25%?我聽聞可以攞50%喎。
新舊制之別呀。

回覆 引用 TOP

引用:

medical ground 提早退休係唔使等60先派彩。

引用:
原帖由 爆料者 於 13/12/2020 05:48 PM 發表

大前題係舊長俸制公務員選擇新長俸制才可申請提早退休
好似係1988年叫人揀?

引用:
原帖由 reddogdog 於 2020-12-13 09:49 PM 發表

好似係1988年叫人揀?
1987年 7月 1日開始,佢哋無得申請提早退休。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hlc 於 2020-12-13 01:32 PM 發表

full pension 450個月即刻可以攞錢。

引用:
原帖由 dbs1978 於 13/12/2020 22:45 發表

full pension 450個月即刻可以攞錢。
Full pension of old pension scheme is 400 months.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cowcow07 於 2020-12-13 08:32 PM 發表

medical ground 提早退休係唔使等60先派彩。
要公立醫院醫生出證明

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]