• 瀏覽: 11,524
  • 回覆: 74
  • 追帖: 6
各位,我想問政府網頁中,退休金的計算個到有一項叫最高可供計算退休金的薪酬(每月),佢下面個附註話該薪酬為你在公職服務期間所享有或曾支取的最高實任職級的基本每月薪酬。我想問呢項應該填咩數字?咩叫最高實任職級? 謝謝

附件

4C3E099B-00DC-4E62-841B-72917FC1CEDF.jpeg(218.68 KB)

2020-11-20 10:07 PM

回覆 引用 TOP

最高實任職級的基本每月薪酬

實任即係你實際任職嘅職級。

如果你任內曾經署任高一或者兩級三級,你署任嘅月薪可能多過你實任,所以退休係唔會用嚟計。

另外用最高係因為有可能政府減過人工,舉例你退休前一年已經頂薪收50000元,但今年碰正政府減薪3%,月入得返48500元,但如果咁啱今年退休,長俸仍然會用最高嘅50000元嚟計,而唔會用48500元。

引用:
原帖由 dbs1978 於 2020-11-21 12:46 AM 發表

如果你任內曾經署任高一或者兩級三級,你署任嘅月薪可能多過你實任,所以退休係唔會用嚟計。

另外用最高係因為有可能政府減過人工,舉例你退休前一年已經頂薪收50000元,但今年碰正政府減薪3%,月入得返48500元,但如果咁啱今年退休,長俸仍然會用最高嘅50000元嚟計,而唔會用48500元。
highest basic monthly salary of your substantive rank

引用:
原帖由 dbs1978 於 2020-11-21 12:49 AM 發表

highest basic monthly salary of your substantive rank
吳該師兄,因為英文substantive rank 係解作實質性職級,或者師兄講中文係實際任職的職級,因為我吳明既係,我明明做緊係跟總薪級表入面一樣point既公務員,有咩分吳分實吳實質或者實吳實任,所以先問咩叫實任職級遮😂

引用:
原帖由 LIVERPOOL223 於 21/11/2020 12:18 發表

吳該師兄,因為英文substantive rank 係解作實質性職級,或者師兄講中文係實際任職的職級,因為我吳明既係,我明明做緊係跟總薪級表入面一樣point既公務員,有咩分吳分實吳實質或者實吳實任,所以先問咩叫實任職級遮😂
即係acting唔算係實任,升正先係實任。
以實任的最高人工黎計,其實幾著數,只要臨退休升一升全份糧就大嚿左,新制cspf要後生升先滾得大嚿。

請問如果59歲死,做左30年,咁退休金&長俸點計?

回覆 引用 TOP

將 data 放入計算機, 自然有答案.

回覆 引用 TOP

我意思是假如59歲死,得formula的退休金冇長俸,抑或一次過死者家人獲得退休金十長俸?

引用:
原帖由 toutou610 於 2020-11-22 01:18 AM 發表

即係acting唔算係實任,升正先係實任。
以實任的最高人工黎計,其實幾著數,只要臨退休升一升全份糧就大嚿左,新制cspf要後生升先滾得大嚿。
所以師兄,如果簡單d講,如果由頭到尾都冇擔任acting既職位,又到達職級既頂薪點,最高可供計算退休金的薪酬(每月)呢項,就係填我退休個時既人工入去個計算機就啱?

咁如果做開長俸制Eo內部轉做一級工人做到退休,,退休金會否以Eo時最高個point計?

引用:
原帖由 LIVERPOOL223 於 22/11/2020 17:34 發表

所以師兄,如果簡單d講,如果由頭到尾都冇擔任acting既職位,又到達職級既頂薪點,最高可供計算退休金的薪酬(每月)呢項,就係填我退休個時既人工入去個計算機就啱?
假設明年減人工退休的話,咪用現在人工(如已max)計。

引用:
原帖由 toutou610 於 2020-11-22 11:16 PM 發表

假設明年減人工退休的話,咪用現在人工(如已max)計。
即係自己歷年係政府服務期間,出過最高既月薪就係最高可供計算退休金的薪酬(每月)?😂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dbs1978 於 2020-11-21 12:46 AM 發表

政府好多年無減薪啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 前期浪漫的老闆 於 2020-11-22 08:58 PM 發表

咁如果做開長俸制Eo內部轉做一級工人做到退休,,退休金會否以Eo時最高個point計?
理論上係咁計, 實際上你唔會轉到相差咁遠嘅職級.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kelvinckli 於 2020-11-22 02:23 PM 發表

我意思是假如59歲死,得formula的退休金冇長俸,抑或一次過死者家人獲得退休金十長俸?
假如59歲死,未到退休日期,只可取得死亡撫卹金,金額等同formula的退休金.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]