• 瀏覽: 6,341
  • 回覆: 47
我公司花紅雙糧,一定有,真係幾幸福

其實入職時已講明無花紅,無雙糧,請我嗰個人話可以叫高啲人工, 佢地會照俾,
當時又係冇工請,所以咪做住先, 點知呢間公司冇PROFIT,個個月都LOSS, 所以舊年仲無人工加, 諗住今年揾過份, 點知呢個COVID-19出現, 一攪就攪足一年

回覆 引用 TOP

我公司要農曆新年前先會發放雙糧,但下個月唔知公司會唔會炒人

回覆 引用 TOP

梗係等佢炒啦,賠償金起碼幫你頂住幾個月生活費,可以冇咁大壓力地搵工

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

除非本身花紅好多(eg 2-3個月或以上月薪), 否則我會有啱的就走, 因為自問真係做得唔開心才會走, 少少錢都唔太計較, 新工人工高d可能早走幾個月都係返度了. 當然如果佔總額一個大百分比(年薪的30%以上)咁就捱埋佢先走. 不過依家好多公司都識計數, 花紅分幾次出, 即係一轉工就點都會少了一部份...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jimmyho2006 於 2020-11-21 08:29 PM 發表

會唔會因為公司全部自己人,先需要最少1個外人去奴役?

反而未必炒你wor...

點都好,有得拎花紅雙糧,梗係拎左先...
你講啱咗一大半,因我阿姐曾經對我講過,話我出到去都唔會咁易揾到工,所以真係乜到要我做,總之有功唔到我,有鍋就要我去啃!公司申請咗保就業,我想未必會炒囉!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 MLWKAREN 於 2020-11-21 02:55 AM 發表

公司生意一向唔好,加上疫情,百上加斤,因為係家族生意, 公司除咗我之外,全部都係自己人,我以家呢個位可有可無,我見JOBSDB好多工,但每次都係話如果可以即時返工或等1-2星期先請,但我驚辭咗揾唔到工,真係頭痛!
樓主你要真係揾到工至走,有朋友在獵頭公司工作,佢話在疫情下,招聘公司D廣告並非真實,祇不過有部分係撐吓塲面咋,依家揾工真係好困難架!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 supersupersam 於 2020-11-21 20:32 發表

等炒好過啦,
如你做了10年
佢炒你要賠一筆錢的
我當年被裁,
賠了近20萬,
肥仔
強迫金對沖後,真係有多咗錢入袋嗎?

回覆 引用 TOP

我準備出埋雙糧走

引用:
原帖由 花膠公子88 於 22-11-2020 10:58 AM 發表

我準備出埋雙糧走
有好路數走?

引用:
原帖由 Sam19990523 於 2020-11-21 11:29 PM 發表

我公司花紅雙糧,一定有,真係幾幸福
係,幾惡劣環境都好。

回覆 引用 TOP

我間公司仲搞笑,我申請公屋同佢講唔要花紅同加薪,佢都話唔得。一定要出。搞度我要辭職!

回覆 引用 TOP

今年市道差 而樓主個位 可有可無,隨時唔L 洗出花紅比你 出封信叫你共渡時艱啦, 要走就把心一橫,唔能婆婆媽媽, 老套一句 東家唔打,打西家~

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]