• 瀏覽: 22,581
  • 回覆: 130
  • 追帖: 3
夜晚10:30多逛超市,看到特價(真係平)最後8排掃晒(平時好多貨),返到屋企諗諗下唔對路,搵翻張單(已拋垃圾桶),又係被騙下埸!
上次係誠哥檔嘢充500八達嘟,只充了100,好彩當時買百多元嘢,顯示負數,唔係根本冇得追,口同鼻拗
有時超市生意忙,人手不足出錯係可以理解,但已經係常態真係唔掂,估計好多人中招!

附件

16061477844203953477707609128282.jpg(140.07 KB)

2020-11-24 12:25 AM

Screenshot_20201124-000710_Chrome.jpg(82.71 KB)

2020-11-24 12:25 AM

我諗好多人掃呢個牛奶,個個中招

佛渡有情
引用:
原帖由 天靖 於 2020-11-24 12:25 AM 發表

夜晚10:30多逛超市,看到特價(真係平)最後8排掃晒(平時好多貨),返到屋企諗諗下唔對路,搵翻張單(已拋垃圾桶),又係被騙下埸!
上次係誠哥檔嘢充500八達嘟,只充了100,好彩當時買百多元嘢,顯示負數,唔係根本冇得追,口同鼻拗
有時超市生意忙,人手不足出錯係可以理解,但已經係常態真係唔掂,估計好多人中招!
張單沒有計錯數。

--------------

我之前都中了招, 是自己看不清楚,
或者字體太細。
以下舉例, 未必是現實:
例如平時買一件是13.9,
但是當日買兩件19, 買一件18.9
結果我買了一件

🤣😂😆🍜🥣🍧🍨🥧🎂🍫🍬🍭🍡🍯🍮🐥
▶️🐥🐣✨🌏🌟
正所謂貪字得個貧

回覆 引用 TOP

我唔識計數,樓主教下我條數點計,我計黎計去都係$45.9兩排
$268-$84.4=$183.6
$183.6÷4=$45.9

問野無禮貌不回!!
串串貢不回!!
傻人不回!!
三不回政策
引用:
原帖由 wqmn2000 於 2020-11-24 07:32 AM 發表

我唔識計數,樓主教下我條數點計,我計黎計去都係$45.9兩排
$268-$84.4=$183.6
$183.6÷4=$45.9
33.5 一排
45.9 兩排

-----------------------------------

通常買3盒裝x1L,
如果大約29.9共三盒,就算便宜。
若然39.9三盒,即每盒13.3, 都OK買得過,
只不過每盒貴多3.3。

假如52.9三盒, 不如散買3盒其他品牌。

▶️🐥🐣✨🌏🌟
我見到啱數,樓主唔使激心。

回覆 引用 TOP

要精算師出手

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 黃金工程 於 2020-11-24 07:49 AM 發表

33.5 一排
45.9 兩排

通常買3盒裝x1L,
如果大約29.9共三盒,就算便宜。
若然39.9三盒,即每盒13.3, 都OK買得過,
只不過每盒貴多3.3。

假如52.9三盒, 不如散買3盒其他品牌。
惠康收銀冇計錯,條數有問題咩?
買8排: $45.9 * 4 =$183.6
張單:$268 - $84.4  = $183.6

我睇嚟睇去都唔覺得張單有計錯數喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天靖 於 2020-11-24 12:25 AM 發表

樓主係咪意為係$33.5兩件呀?佢個價係$33.5一件,$45.9兩件先啱呀

回覆 引用 TOP

引用:

我唔會你條數點
不過,我試過有一次喺百佳,
八達通比完銭,見收銀機顯示只有幾十蚊淨,
咁我就充值 500,充完500,個收銀機都顯示 500,
平時我唔攞單睇既,嗰次唔知點解想睇
一睇,張單寫住充左 400
佢就話唔好意思,充翻

引用:
原帖由 domdom1982 於 2020-11-24 08:04 AM 發表

惠康收銀冇計錯,條數有問題咩?
買8排: $45.9 * 4 =$183.6
張單:$268 - $84.4  = $183.6
我的計法同你相同

▶️🐥🐣✨🌏🌟

回覆 引用 TOP

樓主,你自己睇清楚先啦,$33.5喺一排價,$45.9喺2排優惠價。你緊係''以為''33.5/2排啦!

回覆 引用 TOP

樓主讀書好緊要架⋯

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]