• 瀏覽: 10,524
  • 回覆: 62
  • 追帖: 2
未曾坐過,明年去倫敦巴黎,藉得一試嗎?

遊輪, 我怕怕,

最懷念以前由倫敦坐巴士上船, 第二朝一早六點幾去到巴黎。
如果喺 倫敦或者巴黎我都會繼續坐火車

引用:
原帖由 AM138 於 2020-11-28 01:31 PM 發表

市中心去市中心,非常方便,一定要試

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AM138 於 2020-11-28 01:31 PM 發表

未坐過既可以試下,一定比坐飛機有趣。

另外如果你坐 Standard Premier 或 Business Premier 既,會有人送餐。
如果坐普通 Standard 既就可以行去餐卡 Café Métropole 買野食。雖然唔平,但對一般香港人黎講算係幾特別。

當然如果要食 breakfast / lunch / dinner,但又想慳家既,上車前係車站附近既超市買定三文治、飲品,一定係最平。(馬莎既三文治唔錯架!)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 花旗骰 於 2020-11-28 03:23 PM 發表

遊輪, 我怕怕,
網友,咩遊輪呀?歐洲之星係火車黎架!

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-11-28 04:47 PM 發表

最懷念以前由倫敦坐巴士上船, 第二朝一早六點幾去到巴黎。
如果喺 倫敦或者巴黎我都會繼續坐火車
依加都仲有,不過我一次都無坐過。學生年代為左慳錢有留意過坐巴士由倫敦去巴黎,但因為要太多個鐘所以放棄。

由倫敦坐火車去到 Dover 駁船過多佛海峽我就試過。以前淡季久唔久有學生優惠,可以用£1船票過海,好抵。不過會限住少人搭既班次,試過有一次黃昏船出發到左對岸 Calais 時,去巴黎既尾班火車已經開出,同船有幾十人係火車站內等第二朝既頭班車。記得果次我地一行三人,霸左個角落玩通宵鐘鋤大dee。

後來歐洲之星都開始有學生優惠,我坐過一次之後就再無坐船了。

喜歡

回覆 引用 TOP

歐洲之星可以直接入倫敦,唔使坐飛機再轉一個鐘火車到倫敦。

引用:
原帖由 scbossa 於 2020-11-29 03:31 AM 發表

歐洲之星可以直接入倫敦,唔使坐飛機再轉一個鐘火車到倫敦。
網友你係倫敦邊個機場、坐邊架火車要一個鐘?應該唔使咁耐喎。我通常係 Heathrow 落機,坐火車通常15分鐘到 Zone 1 (Paddington) 。

當然歐洲之星落車已經係 Zone 1 (King's Cross) 。

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2020-11-29 02:52 AM 發表

網友,咩遊輪呀?歐洲之星係火車黎架!
長知識

歐洲之星
(英語:Eurostar)是一條連接英國倫敦聖潘克拉斯車站(2007年11月14日前為滑鐵盧車站)與法國巴黎北站)、里爾比利時布魯塞爾南站)以及荷蘭阿姆斯特丹中央車站)的高速鐵路服務。這種列車離開倫敦之後便跨越英吉利海峽進入法國,在比、法、荷境內歐洲之星列車與法國TGVThalys使用相同的軌道,在英國境內則行走一段符合TGV標準的新軌道,這個已於2007年完工的兩階段計畫被稱為英法隧道連接鐵路

https://www.youtube.com/watch?v=l5RAYy9Uymc

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2020-11-29 04:10 AM 發表

網友你係倫敦邊個機場、坐邊架火車要一個鐘?應該唔使咁耐喎。我通常係 Heathrow 落機,坐火車通常15分鐘到 Zone 1 (Paddington) 。

當然歐洲之星落車已經係 Zone 1 (King's Cross) 。

唔好意思使你唔會,我意思係我每次從amsterdam去倫敦落火車五分鐘就到。而坐飛機,係落飛機之後到市中心要一個鐘。因在飛機埸坐地鐵又要行好遠再坐地鐵。你話有冇一個鐘。🙏🙏

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2020-11-29 04:10 AM 發表

坐Heathrow Express可以15分鐘到,但係如果你坐普通underground,用Piccadilly Line,真係停20個站都有,真係要成個鐘先去到市中心,十幾年前去交流,嗰時唔捨得搭Heathrow Express,親身試過,仲要撞正返工上班繁忙時問,逼到嘔。之後年紀大咗,再去都係搭Heathrow Express了。

不過London啲underground成個無啦啦停駛,試過有次underground停去Heathrow,所有乘客免費搭Heathrow Express 😅

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]