• 瀏覽: 10,518
  • 回覆: 62
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2020-11-27 04:32 AM 發表

北愛邊境,根本無檢查。
喜歡既可以附近停低影幅相,一隻腳係愛爾蘭,一隻腳係英國。

之前都試過揸車由北愛去愛爾蘭,理論上兩個國家,但真係自出自入,唯一要做嘅就係臨過境時check吓有冇換歐元,邊境附近都有地方換錢。不過唔知脫歐後仲係咪咁安排

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2020-11-29 03:07 AM 發表

依加都仲有,不過我一次都無坐過。學生年代為左慳錢有留意過坐巴士由倫敦去巴黎,但因為要太多個鐘所以放棄。

由倫敦坐火車去到 Dover 駁船過多佛海峽我就試過。以前淡季久唔久有學生優惠,可以用£1船票過海,好抵。不過會限住少人搭既班次,試過有一次黃昏船出發到左對岸 Calais 時,去巴黎既尾班火車已經開出,同船有幾十人係火車站內等第二朝既頭班車。記得果次我地一行三人,霸左個角落玩通宵鐘鋤大de ...
唔講真係唔知可以坐船去法國喎,不過我之前就試過坐夜船去荷蘭。其實坐overnight船由英國去歐洲絕對都係另一種唔錯嘅體驗嚟,而且對於編排行程可以多一個選擇,彈性大啲!

引用:
原帖由 scbossa 於 2020-11-29 09:07 AM 發表

唔好意思使你唔會,我意思係我每次從amsterdam去倫敦落火車五分鐘就到。而坐飛機,係落飛機之後到市中心要一個鐘。因在飛機埸坐地鐵又要行好遠再坐地鐵。你話有冇一個鐘。🙏🙏
明白!你既意思係 Heathrow 坐地鐵(Underground),唔係火車(Railway)。

地鐵要停好多站,zone 6 到 Zone 1 站站停。咁就真係要一個鐘左右。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2020-11-29 03:59 PM 發表

坐Heathrow Express可以15分鐘到,但係如果你坐普通underground,用Piccadilly Line,真係停20個站都有,真係要成個鐘先去到市中心,十幾年前去交流,嗰時唔捨得搭Heathrow Express,親身試過,仲要撞正返工上班繁忙時問,逼到嘔。之後年紀大咗,再去都係搭Heathrow Express了。

不過London啲underground成個無啦啦停 ...
之前那位網友講話係「火車」,唔係地鐵嘛!

不過 Piccadilly line 確係平民既選擇!不過有左 Elizabeth line 之後,就會多個快速入市區既選擇。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2020-11-29 04:09 PM 發表

之前都試過揸車由北愛去愛爾蘭,理論上兩個國家,但真係自出自入,唯一要做嘅就係臨過境時check吓有冇換歐元,邊境附近都有地方換錢。不過唔知脫歐後仲係咪咁安排
老實講,當年英國原本係打算加入歐元區。最後deadline 前決定唔入,我係有少少失望。不過現在要脫歐,幸好當年無加入否則更難脫歐。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2020-11-29 04:19 PM 發表

唔講真係唔知可以坐船去法國喎,不過我之前就試過坐夜船去荷蘭。其實坐overnight船由英國去歐洲絕對都係另一種唔錯嘅體驗嚟,而且對於編排行程可以多一個選擇,彈性大啲!
Harwich 去 Hook of Holland!
我都坐過!不過除非自駕,Harwich 離倫敦好遠,火車票也貴。

如果係搭交通工具既,都係睇返 Eurostar 同飛機吧。

歐洲之星可以直通到荷蘭。

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2020-11-29 04:48 PM 發表

Harwich 去 Hook of Holland!
我都坐過!不過除非自駕,Harwich 離倫敦好遠,火車票也貴。

如果係搭交通工具既,都係睇返 Eurostar 同飛機吧。

歐洲之星可以直通到荷蘭。
其實嗰次都係貪得意,有個朋友介紹原來有呢個方法去荷蘭,所以試吓,因為之前從來冇諗過可以水路去歐洲。不過Hook of Holland近陸特丹,嗰次我哋都係玩咗陸特丹先再上去Amsterdam。的確如果去Amsterdam,火車或者飛機係直接啲

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2020-11-29 05:37 PM 發表

其實嗰次都係貪得意,有個朋友介紹原來有呢個方法去荷蘭,所以試吓,因為之前從來冇諗過可以水路去歐洲。不過Hook of Holland近陸特丹,嗰次我哋都係玩咗陸特丹先再上去Amsterdam。的確如果去Amsterdam,火車或者飛機係直接啲
明白!

不過其實歐洲之星係由倫敦出發去到荷蘭後,會先停 Rotterdam ,之後先繼續路程到 Amsterdam。

如果再去既還是考慮 Eurostar 吧!倫敦出發的話會較經濟、省時。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2020-11-29 03:07 AM 發表

依加都仲有,不過我一次都無坐過。學生年代為左慳錢有留意過坐巴士由倫敦去巴黎,但因為要太多個鐘所以放棄。

由倫敦坐火車去到 Dover 駁船過多佛海峽我就試過。以前淡季久唔久有學生優惠,可以用£1船票過海,好抵。不過會限住少人搭既班次,試過有一次黃昏船出發到左對岸 Calais 時,去巴黎既尾班火車已經開出,同船有幾十人係火車站內等第二朝既頭班車。記得果次我地一行三人,霸左個角落玩通宵鐘鋤大de ...
我都試過搭船來回Dover,不過已經係1990年嘅事😅

引用:
原帖由 numan123 於 2020-11-29 11:26 PM 發表

我都試過搭船來回Dover,不過已經係1990年嘅事😅
哈哈,好有回憶!

當年船上飲食同買野收英鎊同法郎,我會回程時將用剩既法郎買盡佢,最後少少既差額用英鎊俾(即同時用兩種貨幣俾錢)。個收銀見怪不怪,而且計起數上黎仲超快。不過時代唔同了,今時今日相信大部份人係俾卡方便快捷。而且歐元又咁多個國家用得,唔似當年幾個口袋都係唔同貨幣,又法郎又荷蘭盾又德國馬克。

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2020-11-29 11:37 PM 發表

哈哈,好有回憶!

當年船上飲食同買野收英鎊同法郎,我會回程時將用剩既法郎買盡佢,最後少少既差額用英鎊俾(即同時用兩種貨幣俾錢)。個收銀見怪不怪,而且計起數上黎仲超快。不過時代唔同了,今時今日相信大部份人係俾卡方便快捷。而且歐元又咁多個國家用得,唔似當年幾個口袋都係唔同貨幣,又法郎又荷蘭盾又德國馬克。
90年正直歐元過渡期,雖然各國仍用緊本國貨幣,但有些地方標價已經同時有歐元、本地貨幣兩個價。

引用:
原帖由 numan123 於 2020-11-30 01:35 AM 發表

90年正直歐元過渡期,雖然各國仍用緊本國貨幣,但有些地方標價已經同時有歐元、本地貨幣兩個價。
唔係2000年咩?

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2020-11-30 02:31 AM 發表

唔係2000年咩?
哈!我記錯,我2000年剛同老婆去歐洲打咗個圈,所以記錯…😅

回覆 引用 TOP

冇嘗試過哎,但系如果有機會去歐洲,我希望能嘗試

唔會,我唔趕時間

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]