• 瀏覽: 14,055
  • 回覆: 68
  • 追帖: 2
唔覺唔覺94年通車到依家已經廿幾年。九十年代、千禧年初我都好喜歡坐佢由倫敦往來巴黎、布魯塞爾,貪佢方便車站係市中心唔使兩邊都要出入機場。近年再去歐洲,反而會坐飛機,一來多航班,又貪佢夠快大約1個鐘航程左右。

疫情完結下次去歐洲,網友會點揀?

回覆 引用 TOP

請問坐火車需時幾耐?
另外咁樣坐火車去第二個國家要唔用辦理出入境手續?我估要好奇問吓,thx

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-11-25 11:37 AM 發表

請問坐火車需時幾耐?
另外咁樣坐火車去第二個國家要唔用辦理出入境手續?我估要好奇問吓,thx
英國 London St Pancras 站(以前係 Waterloo) 上車前,要先 check in 同查 passport。

以前係英國同法國兩邊前後檯各check一次。後來只剩法國警察check,因為英國唔再 check 離境旅客。個人經驗係過程約30分鐘,但建議最少預45分鐘或更多。第一次搭既可以預多少少時間影下車站同火車相。

車程要幾耐要check 返官網。
車票也有寫,記憶中去巴黎大約兩個半鐘?

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2020-11-25 03:57 PM 發表

英國 London St Pancras 站(以前係 Waterloo) 上車前,要先 check in 同查 passport。

以前係英國同法國兩邊前後檯各check一次。後來只剩法國警察check,因為英國唔再 check 離境旅客。個人經驗係過程約30分鐘,但建議最少預45分鐘或更多。第一次搭既可以預多少少時間影下車站同火車相。

車程要幾耐要check 返官網。
車票也有寫,記憶中 ...
謝謝你的回覆,好奇一問,例如英國不做離境手續的話,在英國犯罪咪可以搭火車走佬。

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-11-25 04:10 PM 發表

謝謝你的回覆,好奇一問,例如英國不做離境手續的話,在英國犯罪咪可以搭火車走佬。
歐洲地方其實無咩邊境。
英國本身唔係神根公約國已經算係麻煩。如果是歐洲大陸,由法國揸車經比利時、荷蘭去德國,一路北上完全無邊境檢查。不過現在有疫情期間,可能會有變。

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2020-11-25 07:39 PM 發表

歐洲地方其實無咩邊境。
英國本身唔係神根公約國已經算係麻煩。如果是歐洲大陸,由法國揸車經比利時、荷蘭去德國,一路北上完全無邊境檢查。不過現在有疫情期間,可能會有變。
長了知識呀!其實真係唔知才問,感謝你回覆。
咁樣真係覺得唔安全!聽人講歐洲果邊罪案好嚴重,差過香港好多。

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-11-25 04:10 PM 發表

唔係

英國有離境手續, 你CHECK IN時就SEND晒料俾當局

走唔到架

引用:
原帖由 vladimirweiss10 於 2020-11-26 02:18 PM 發表

唔係

走唔到架
謝謝你的回覆

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-11-25 07:48 PM 發表

咁樣真係覺得唔安全!聽人講歐洲果邊罪案好嚴重,差過香港好多。
早幾年有個人係瑞士滑雪,因為太大風雪迷路,去咗山嘅另一面,入咗隔離奧地利境內,佢最後搭咗幾千蚊的士返去瑞士酒店。

早幾年真係自己試過係慕尼克搭巴士去穌黎世,全程都無check過証件。

歐洲大部份地方都安全,主要係遊客區爬手多,街頭強逼買嘢,只要小心啲可以,但有啲區連當地人都唔建議去。至少香港都未至於有邊區真係連你都唔敢去,係尖沙咀、銅鑼灣未聽過成日有遊客被偷嘢,咁樣比較會唔會容易比較啲?

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2020-11-26 09:00 PM 發表

早幾年有個人係瑞士滑雪,因為太大風雪迷路,去咗山嘅另一面,入咗隔離奧地利境內,佢最後搭咗幾千蚊的士返去瑞士酒店。

早幾年真係自己試過係慕尼克搭巴士去穌黎世,全程都無check過証件。

歐洲大部份地方都安全,主要係遊客區爬手多,街頭強逼買嘢,只要小心啲可以,但有啲區連當地人都唔建議去。至少香港都未至於有邊區真係連你都唔敢去,係尖沙咀、銅鑼灣未聽過成日有遊客被偷嘢,咁樣比較會唔會容易比 ...
長了知識,thx

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vladimirweiss10 於 2020-11-26 02:18 PM 發表

唔係

走唔到架
我個人認為,由航空公司或火車公司 check in 時攞既,應該係叫離境資料收集 (data collection),唔可以叫離境手續喎。正常係其他國家離境會有個印,而Immigration 即埸會核對資料。

有咩分別?因為原來出入可以用唔同護照架!英國都唔會發現,或者就算發現都已經走左啦!我有朋友試過用外國護照入境英國,走既時候check in 意外用錯左特區護照,佢返到屋企先發現攪錯。那之後佢再去英國幾次,兩本護照都無問題喎。

另外,我有個外國同事本身係Cyprus 人,嫁左去土耳其,所以又有 Cyprus & 土耳其護照。佢個仔早幾年係威爾斯讀大學,年年去探個仔,佢話貪方便入境次次用Cyprus 既歐盟護照,可以入境時排歐盟條隊。回程返土耳其時 check in 時改用土耳其護照。佢話年年都無問題。

當然正常人唔會貪得意玩野,但可以見到英國個 Departure Data Collection 其實唔多嚴謹。而且我自己試過由北愛到愛爾蘭,就咁坐車過,無人查亦無攞過護照出黎。

BREXIT 之後會係點,就出年先至知。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-11-25 07:48 PM 發表

北愛邊境,根本無檢查。
喜歡既可以附近停低影幅相,一隻腳係愛爾蘭,一隻腳係英國。

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2020-11-26 09:00 PM 發表

歐洲大部份地方都安全,主要係遊客區爬手多,街頭強逼買嘢,只要小心啲可以,但有啲區連當地人都唔建議去。至少香港都未至於有邊區真係連你都唔敢去,係尖沙咀、銅鑼灣未聽過成日有遊客被偷嘢,咁樣比較會唔會容易比 ...
好同意呀,歐洲大部份地方都好安全,只要基本注意安全就可以了。不過又真係有罪案黑點,尤其唔少遊客出入景點要小心。

返番去呢張帖既標題講歐洲之星,我會話要特別小心比利時布魯塞爾既歐洲之星火車站,好多摩洛哥裔扒手!所以出門旅行唔好只掛住影相,財物跟身並且保持警醒。

剛剛見到報導,歐洲之星向英國政府求救。唉,今次疫情打擊好多公司。

https://amp-theguardian-com.cdn. ... fights-for-survival

附件

7701.jpg(121.9 KB)

2020-11-27 05:35 AM

好多公司冇收入幾個月已經宣佈死亡

公司唔會放太多現金, 需要現金流

今次真係多謝X

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]