• 瀏覽: 1,656
  • 回覆: 13

https://www.bastillepost.com/hongkong/article/7528915-【施政報告】九龍東新增巴士及小巴線-自動行人道

施政報告建議在九龍東新增巴士線及小巴線,對於啟德及新蒲崗兩地居住或工作的人而言,絕對是個好消息。

建議加條觀塘至薄扶林道巴士線
213B全日化拉牛頭角站轉循環,加停秀茂坪道及曉光街各站
74A重入觀塘道
258A/P/268C元朗南特全日化
E22S加經小蠔灣填海區再全日化
拉259D入屯門西填海區,轉屯碼區特快
62X全日化
292P提升至全日循環及縮至牛頭角站,延長至泥涌,星期一至六上繁往泥涌及下繁往牛頭角站加經科大南北閘,西沙路及大網仔路,改經順利邨通道,協和街及觀塘道西行

回覆 引用 TOP

有D好奇新增巴士/小巴路線會係咩走線
但我覺得政府要改善九龍東塞車問題,搞下觀塘道、觀塘繞道同偉業街

仲加?係咪嫌九龍東塞車唔夠嚴重?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 TL1596 於 2020-11-25 20:20 發表

但我覺得政府要改善九龍東塞車問題,搞下觀塘道、觀塘繞道同偉業街
根本六幹前,早就要有觀塘 - 郵輪碼頭的跨海高架天橋

tvb 53周年 線上線下 同樣精彩 tvb 53周年絕世靚抽!
https://youtu.be/_LIvZh-xouM
拜登一上場,侵侵終於香!
豐田銷量漲,低碳天空揚!
大妓院失常,毒果變肉醬!
NBC更強,奧運齊宣揚!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 TL1596 於 2020-11-25 08:20 PM 發表

會唔會開條線往返啟德至觀塘? (唔係郵輪碼頭)
現時好似無相近路線 (28B只係到邊皮)

回覆 引用 TOP

多些興建行人天橋會好些
好似中上環交叉天橋都唔錯

XD

回覆 引用 TOP

換言之即係單軌計劃已夭折。

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2020-11-26 03:51 PM 發表

換言之即係單軌計劃已夭折。
點解唔用單軌呢?
係咪成本效益唔夠大?

回覆 引用 TOP

如果再新巴士線和小巴線,加劇擠塞情況

回覆 引用 TOP

咁改用好似內地某啲城市嘅BRT系統又好唔好呢?

呢個係每一個香港人都應該要思考o既問題:

香港可以冇壹傳媒;
定係可以冇TVB?

(改編自電影"寒戰"對白)
單軌問題

開源道要縮到得2條線被反對、漁業界話影響船隻出入避風塘又反對、興建時形響觀塘繞道又反對,最後胎死腹中

引用:
原帖由 Euroteam 於 2020-11-27 02:56 PM 發表

單軌問題

開源道要縮到得2條線被反對、漁業界話影響船隻出入避風塘又反對、興建時形響觀塘繞道又反對,最後胎死腹中
咁只係去九龍灣站, 或者唔去觀塘改去牛頭角站, 會唔會好d呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kai_Fong 於 2020-11-27 01:46 PM 發表

咁改用好似內地某啲城市嘅BRT系統又好唔好呢?
有空間俾佢做BRT咩?

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]