• 瀏覽: 2,107
  • 回覆: 17
  • 追帖: 1
九巴近年翻年歐三b9及p/r牌avbwu。avbwu 1外,較早期翻新嘅avbw(u)同少量avbe喺換凳皮,翻油外,亦都統一紅巴內籠,於上層梯位外不設扶手柱,落車鐘改設冷氣槽旁。

但較近期翻新嘅avbwu只係換凳皮,上層梯位外嘅扶手柱同落車鐘仲喺晒度。翻新嘅準則係咩?定近期先翻新嘅留扶手柱,紅巴內籠唔玩統一?

城巴主義好
最愛饒慧珊
最愛ZF Citylight 巴士,不論任何車型或長度
載通嘅態度同食神嘅唐朝飲食無分別

你搭過上繁機場開出頂閘嘅E線未?我搭過,我真係搭過!A33全日後縮減班次嘅E33係全機場唯一一條上繁機場開出會頂閘嘅E線!唔信自已試!

回覆 引用 TOP

avbe得一部變左紅巴籠
吾止AVBWU翻新吾同標準
UG-UK, UR-UT ATENU拆上層扶手,其他批次又吾拆
電視檔及再舊D的電視又係咁
E6X WY牌打後用黃加灰扶手
這公司算巴

如何拍攝翻新中的LRT???
先乘輕鐵到輕鐵車廠站,下車後上天橋,進入新屯門中心商埸。然後穿過商場,靠北走,進入停車場,選擇合適的樓層,就可近距離拍攝車廠了。/
支那車@284被河蟹 笑料
舊未翻新

回覆 引用 TOP

九巴邊度有標準?
你睇下紅巴推出之後就不停整色整水,隔幾個月改少少野。17年12月去「九」字,18年3月落車門燈箱改LCD mon,8月改灰色扶手,19年3月改玻璃梯同塗裝,9月改白電牌,20年6月又改塗裝,10月改黃加灰扶手
紅巴個塗裝3年已經換左2款塗裝(唔計去「九」字),由有「城市脈搏」到整走「城市脈搏」又到加番「城市脈搏」。可以見到宜家九巴一D準則都無

其實,九巴不需要為B9TL翻新
B9TL使用2+2人造皮座椅,不存在3+2座位擠迫或絲絨座椅發霉的問題,九巴不需要翻新他們

以前有3+2座位的年代,九巴沒有為他們翻新,改用2+2座位,而是繼續使用3+2座位

以前,新城有為舊車翻新
現在,新城沒有為早期E500翻新

柴灣及小西灣的對面海是將軍澳
引用:
原帖由 EL7659@93A 於 2020-11-25 07:26 PM 發表

B9TL使用2+2人造皮座椅,不存在3+2座位擠迫或絲絨座椅發霉的問題,九巴不需要翻新他們

以前有3+2座位的年代,九巴沒有為他們翻新,改用2+2座位,而是繼續使用3+2座位

以前,新城有為舊車翻新
b9啲玫瑰皮凳係靚,但好多都凹晒。當然,最早期翻新係九巴仔膠皮,跟住先紅巴化

城巴主義好
最愛饒慧珊

你搭過上繁機場開出頂閘嘅E線未?我搭過,我真係搭過!A33全日後縮減班次嘅E33係全機場唯一一條上繁機場開出會頂閘嘅E線!唔信自已試!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 TL1596 於 2020-11-25 07:13 PM 發表

九巴邊度有標準?
你睇下紅巴推出之後就不停整色整水,隔幾個月改少少野。17年12月去「九」字,18年3月落車門燈箱改LCD mon,8月改灰色扶手,19年3月改玻璃梯同塗裝,9月改白電牌,20年6月又改塗裝,10月改黃加灰扶手
紅巴個塗裝3年已經換左2款塗裝(唔計去「九」字),由有「城市脈搏」到整走「城市脈搏」又到加番「城市脈搏」。可以見到宜家九巴一D準則都無
你似乎仲數漏咗剩係E6X都由「無太陽能板」(E6X1-34)變「有太陽能板」(E6X35-89)再變返「無太陽能板」(E6X90打後)wo....

引用:
原帖由 e700 於 2020-11-25 06:56 PM 發表

UG-UK, UR-UT ATENU拆上層扶手,其他批次又吾拆
這公司算巴
黃加灰扶手?以前車內一係全黃,一係全灰,黃加灰即係點?

城巴主義好
最愛饒慧珊

引用:
原帖由 e700 於 2020-11-25 18:56 發表

這公司算巴
都話九巴邊有標準!

年年一時一樣!

新巴城巴好得多

由2007起,一直同一優質高標準!

tvb 53周年 線上線下 同樣精彩 tvb 53周年絕世靚抽!
https://youtu.be/_LIvZh-xouM
拜登一上場,侵侵終於香!
豐田銷量漲,低碳天空揚!
大妓院失常,毒果變肉醬!
NBC更強,奧運齊宣揚!
引用:
原帖由 TL1596 於 2020-11-25 07:13 PM 發表

九巴邊度有標準?
仲有太陽能

先乘輕鐵到輕鐵車廠站,下車後上天橋,進入新屯門中心商埸。然後穿過商場,靠北走,進入停車場,選擇合適的樓層,就可近距離拍攝車廠了。/

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 EL7659@93A 於 2020-11-25 07:26 PM 發表

以前,新城有為舊車翻新
8100-8109 換了電牌

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 檸檬奶 於 2020-11-25 10:02 PM 發表

黃加灰扶手?以前車內一係全黃,一係全灰,黃加灰即係點?
更正,黃加灰得1-2部
wy牌的e6X
今天搭XA2898@307 已變番全灰
黃加灰下灰扶手㡳色是原本灰色,但上,下200內油黃色油,而且好薄的,透番D灰出來

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yariscross 於 2020-11-25 10:33 PM 發表

都話九巴邊有標準!

年年一時一樣!

新巴城巴好得多

由2007起,一直同一優質高標準!
岩,厚L到8360,之後都繼續用番相約效果的薄L,保持舒適度,唯人敗筆就係雙輪椅

九巴?厚L變左厚V,之後薄v到快餐
仲要減重拆扶手,不知所謂
裝個on 9 mon裝係框出面,凸晒出來,之後又走去加條軟綿
A車由可調較角度變左鎖Q埋

引用:
原帖由 FunKY 於 2020-11-25 09:57 PM 發表

你似乎仲數漏咗剩係E6X都由「無太陽能板」(E6X1-34)變「有太陽能板」(E6X35-89)再變返「無太陽能板」(E6X90打後)wo....
E6X 90冇得怪佢,裝完拆左姐
呀仲有,e6X90 用thermal king的,又多一個standard

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 e700 於 2020-11-25 11:56 PM 發表

岩,厚L到8360,之後都繼續用番相約效果的薄L,保持舒適度,唯人敗筆就係雙輪椅

九巴?厚L變左厚V,之後薄v到快餐
仲要減重拆扶手,不知所謂
裝個on 9 mon裝係框出面,凸晒出來,之後又走去加條軟綿
A車由可調較角度變左鎖Q埋
部分路線特別多輪椅客,需要雙輪椅位

柴灣及小西灣的對面海是將軍澳

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]