• 瀏覽: 5,681
  • 回覆: 66
  • 追帖: 2
個電器約用電約700w, 家裡有個好普通的13A旅遊轉換插頭, 不肯定安不安全.
請問那裡買比較便宜又高質的安全轉換插頭.

引用:
原帖由 mrkhchan2 於 2020-11-25 10:24 PM 發表

個電器約用電約700w, 家裡有個好普通的13A旅遊轉換插頭, 不肯定安不安全.
請師傅換13A插頭。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mrkhchan2 於 2020-11-25 10:24 PM 發表

你可以直接將個大陸插頭唔要,換個香港插頭就可以啦。

剪!

回覆 引用 TOP

我自己試過換燈的線, 同色線相連. 我諗住換的時候唔開電制便安全.
但換插頭係咪都係咁簡單?

引用:
原帖由 mrkhchan2 於 2020-11-25 11:32 PM 發表

我自己試過換燈的線, 同色線相連. 我諗住換的時候唔開電制便安全.
但換插頭係咪都係咁簡單?
內地線色同香港線色唔通喔

引用:
原帖由 fman123 於 2020-11-25 10:34 PM 發表

你可以直接將個大陸插頭唔要,換個香港插頭就可以啦。
醒目,我屋企都係試過咁做。

回覆 引用 TOP

只有換蘇頭最安全

有啲大陸內銷電器例如電熱廁板,出廠時個插頭已啤上漏電保護跳制,因插位置唔會改,有人會買大陸扁三腳防水面板換咗佢。如唔想剪插蘇頭,用20人仔淘個公牛牌轉插,公牛最貴連轉插都有認証,有fuse.

去電器舖話要買平又高質既萬能插,佢地就會拎比你

回覆 引用 TOP

我估佢地會俾個利潤最多賣俾你。

回覆 引用 TOP

換插頭,要對應返原本插腳,有時顏色未必跟標準。。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 吾得閒打機 於 2020-11-26 11:19 AM 發表

有啲大陸內銷電器例如電熱廁板,出廠時個插頭已啤上漏電保護跳制,因插位置唔會改,有人會買大陸扁三腳防水面板換咗佢。如唔想剪插蘇頭,用20人仔淘個公牛牌轉插,公牛最貴連轉插都有認証,有fuse.
Ching, 我搵過但係佢冇講有fuse喎, 係唔係有另一隻?

https://item.taobao.com/item.htm ... p;abbucket=4#detail

附件

QQ截图20201126114427.png(818.85 KB)

2020-11-26 11:44 AM

回覆 引用 TOP

近千火,唔建議用轉插,有危。

回覆 引用 TOP

你那款是萬能插有扁腳,想問你電器大陸插是10A或16A,兩款好似唔好攪全錯。
公牛有款19元人仔轉插只有三個窿,國標10A轉英標13A有fuse.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]