• 瀏覽: 14,111
  • 回覆: 145
有時睇大台劇 , 真係笑L死 ...

小弟其實無追<踩過界2> , 但只係係YOUTUBE睇左一小段 ,
就忍唔住要插佢 !!! (由段片5:31-8:56)
如果秦沛因為男主一句 "聽得出心跳聲" 而徹消起訴 , 咁先係真正既唔專業羅
好無??? ^.^"

坦白講 , 盲俠之後轉為敵意證人 , 將決定權交比陪審團 , 呢個的確係最好既方法
... 但直接叫師父徹消起訴 , 咁就係憑自己一己猜測 , 而妄故法律公義 !!!

坦白講句 , 2019 "黃屍之亂" 中出現大量毫無證據既自由心證式猜測 ,
大台劇其實可謂功不可抹 ... ^.^"

https://www.youtube.com/watch?v=BFCpWEBybqw&fbclid=IwAR3vV8CYgxzYSt1ut7xqDj25dYtwp8hnQmFUZyS4zcMLX6T4NPED3bIkR20

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2020-11-26 11:30 AM 發表

小弟其實無追<踩過界2> , 但只係係YOUTUBE睇左一小段 ,
如果秦沛因為男主一句 "聽得出心跳聲" 而徹消起訴 , 咁先係真正既唔專業羅
好無??? ^.^"

坦白講 , 盲俠之後轉為敵意證人 , 將決定權交比陪審團 , 呢個的確係最好既方法
... 但直接叫師父徹消起訴 , ...
其實不如你自己睇左再評論,秦沛根本冇因為王浩信聽到心跳聲撤銷控罪。。

引用:
原帖由 貴加加速科技 於 2020-11-26 11:42 AM 發表

其實不如你自己睇左再評論,秦沛根本冇因為王浩信聽到心跳聲撤銷控罪。。
... 香港人中文理能力係咪咁差???
"如果秦沛因為男主一句 ... 而徹消起訴" ... 咩叫 "如果" ???
再講 , 我都講左 "盲俠之後轉為敵意證人" 拉 ...
如果徹消左 , 仲駛Q去做敵意證人呀???

唔想比人串 , 一係睇清楚先回 , 一係補下D中文閱讀理解 ,
OK???

理你黃好藍好
最尾都係講證據嘅

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2020-11-26 11:30 AM 發表

好無??? ^.^"

... 但直接叫師父徹消起訴 , ...
尋晚個集,揭曉當年師徒訣裂真相,就連好似我媽子呢種法盲,都覺得堅離地😅 聽心跳辯真相 盲佬當左自己係測謊機??

1. 從現實嚟講,秦沛係無錯既。

2. 秦沛K.O盲俠手法,分明抄當年TVB義不容情 (道友明臨死前,係醫院對胡楓講,話係佢做(殺)。本來諗住用呢點,幫藍潔英上訴翻案,點知岳華係法庭上同秦沛一樣,玩捉字蝨,佢係指邊個?做係指做D咩?你估?你話係就係?結果上訴失敗,藍潔英GG)

引用:
原帖由 挑肥揀瘦 於 2020-11-26 01:00 PM 發表

尋晚個集,揭曉當年師徒訣裂真相,就連好似我媽子呢種法盲,都覺得堅離地😅 聽心跳辯真相 盲佬當左自己係測謊機??

1. 從現實嚟講,秦沛係無錯既。

2. 秦沛K.O盲俠手法,分明抄當年TVB義不容情 (道友明臨死前,係醫院對胡楓講,話係佢做(殺)。本來諗住用呢點,幫藍潔英上訴翻案,點知岳華係法庭上同秦沛一樣,玩捉字蝨,佢係指邊個?做係指做D咩?你估?你話係就係?結果上訴失 ...
0. 咪係羅 ... 不過大台法律劇一向都係咁 , 果套<法拉風雲>
仲話死人係遺囑外既意願 , 可以推翻遺囑內容 ... ^.^"

2. 咁我又唔覺得係捉字失喎 ...
又或者 , 法律就係要捉字失 , 因為我地掌握既野太少 ,
其實一定就會係有限東西上反覆推拷 ... 又好似咩叫 "程序正義"
比個例子 , 點解通過忍瞞嫌疑人權利得來既口無 ,
法唔會採納呢??? 口供可信性都唔會受影響架喎 ...

咁係因為 , 如果咁都得既話 , 香港市民就唔會再信落口供既警察
變相令之後每一單案 , 更加難落口供 ...
但大台法律劇一向都當 "程序正義" 係死既 , 無偈 ^.^"

回覆 引用 TOP

哈哈 ... 原來連對方有條件都想唔講比當事人知???!!!
大台D法律劇真係好教壞人羅 ... ^.^"

7:40-8:01
https://www.youtube.com/watch?v=Fj6SJMrwnkY

回覆 引用 TOP

你無睇套劇就唔好亂講啦,精華版無講晒件事,盲俠之後係發現有證人俾假口供,害左徐榮坐監,點知個證人之後死左,盲俠先叫秦沛撤訴

其實冇睇開有咩資格評論?
睇精華當全部
咁唔怪得有D人鍾意睇經過剪接+旁白的所謂真相啦
而唔係多鏡頭多角度的現場直播啦

以後搵證據搵人剪片就一定可以入罪了

引用:
原帖由 gba2006 於 2020-11-26 03:29 PM 發表

你無睇套劇就唔好亂講啦,精華版無講晒件事,盲俠之後係發現有證人俾假口供,害左徐榮坐監,點知個證人之後死左,盲俠先叫秦沛撤訴
小朋友 , 應該係你連精華版都無睇吧 ... 你講既野 , 精華版全部都有

秦沛其實係片中都講左 , 證人死前講既野 , 只係證人+盲俠一面之詞 ,
係案件本身仲有太多證據係對疑兇不利 , 如果只以盲俠一句話 ,
就徹消起訴 , 其實反而唔公平 ...

反而後來盲俠主動轉做敵意證人 , 等陪審團去判 , 咁先符合法律原則
明未呀小朋友???

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nel116 於 2020-11-26 03:56 PM 發表

其實冇睇開有咩資格評論?
睇精華當全部
咁唔怪得有D人鍾意睇經過剪接+旁白的所謂真相啦
而唔係多鏡頭多角度的現場直播啦

以後搵證據搵人剪片就一定可以入罪了
兄台邏輯真係有D搞笑 ... 難不成大台係刻意剪片栽贓盲俠???

回覆 引用 TOP

現實中的法律咪仲更加不知所謂, 犯法的就要比人權佢地但執法的就唔可以要人權

引用:
原帖由 戰鬥吧 於 2020-11-26 12:55 PM 發表

理你黃好藍好
最尾都係講證據嘅
咪就係羅 ... 盲俠 "心跳聲" 當證據 , 真係服左佢 ...

引用:
原帖由 貴加加速科技 於 2020-11-26 11:42 AM 發表

提一提我最欣賞既法律劇 ... 不要毒雞湯 , 將真實世界罵一次比你地睇 !!!
有請--古美門律師 !!!
https://www.youtube.com/watch?v=SWyzd6OMVnw

回覆 引用 TOP

套劇有法律顧問

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]