• 瀏覽: 6,649
  • 回覆: 11
  • 追帖: 3
年頭開始on&off work from home, 愈睇自己間屋愈唔順眼, 終於的起心肝裝修, 經歷咗4個月!!
因為budget問題, 我無全爆, 地板係鎖扣式膠地板, 自己舖。工程主要全爆兩個廁所, 廚房同全屋油漆。第一次跟裝修真係好多野唔識, 搞掂左好有成功感
屋企傢俱同廳燈都係淘寶。總數大約20萬。

有咩可以問我

實用550 3房兩廁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bestsinger2 於 2020-11-26 03:43 PM 發表

煑食爐點解唔用勘入式?
為慳錢, 舊個部用左3, 4年咋, 不過師傅幫我做左電位, 壞左我就會換

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wongflower 於 2020-11-26 09:04 PM 發表

用左幾錢 ?
靜係裝修15萬左右 唔計我換傢俬電器 大數20萬內

引用:
原帖由 wongflower 於 2020-11-26 09:17 PM 發表

甘平
因為我無全爆 地下係膠地板自己舖

引用:
原帖由 wongflower 於 2020-11-26 09:22 PM 發表

廁所磚同窗廉隻色好美,灰色?
係 磚旺角買 窗簾淘寶

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 勤力的人 於 2020-11-26 09:35 PM 發表

20萬內?又係老千師父出 post害人
豐儉由人 我基本上全部揀哂平野姐 電器無壞我就無換 可以將成份支出share出黎畀有心人 20萬包埋我部samsung新電視同大門密碼鎖添😂😂😂

引用:
原帖由 kennylau2011 於 2020-11-28 11:26 PM 發表

全屋裝修時油漆呢部份通常幾時開始做合適
梗係搞掂哂泥水先啦 做左3日

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cheapcheap123 於 2020-11-29 10:09 AM 發表

15 萬係絕對做唔到,15 萬剩係做到一個廚房及一個廁所而已,剩係清拆泥頭換來去水喉都幾萬啦!仲有電制面及大門牆身油漆.........
其實最後支出係13萬兩廁一廚 當然唔包廁具同磚啦 不過我揀最平既料姐
電製面....師傅最後無收到我錢
油漆 - 佢無幫我油門同地腳線 我自己執架.....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 martinipsir 於 2020-11-29 04:18 AM 發表

正常價錢吧。冇傢俬冇假天花,冇地板。
係呀 我又唔係全屋傢電換 無壞我就無換
假天花浴室寶我特登唔裝的 以往天花住左咁耐都好耐用 不過可能因為我自己住 損耗率唔大啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香煎藍色牛牛 於 2020-11-28 11:59 PM 發表

梳化幾正喎,都係淘寶?
係呀 不過坐耐左有啲粒入去

引用:
原帖由 香煎藍色牛牛 於 2020-11-29 11:17 AM 發表

仲諗住跟你買🙈🙈🙈
我都喺淘寶睇左d梳化,3人+貴妃椅都係千零蚊,但質素唔知得唔得
質素一定係一般般 不過我自己住 唔係成日都會坐就無所謂

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]