• 瀏覽: 3,783
  • 回覆: 27
工傷差不多四個月未好,公司仲未報工傷,
睇緊公司比既骨科,有出5份4糧,
係咪地盤多數都唔報工傷?
私下解決過程又會點做?

熱賣及精選
引用:
原帖由 狂風流 於 2020-11-26 03:20 PM 發表

私下解決過程又會點做?
報唔報, 睇下個人情況, 通常如果報的話, 都無可能繼續在同一間公司做,

但就可以追討應有賠償, 如果私了, 就只限於好少事, 因為公司可以唔認數,

到時你無報工傷就無得追, 你個CASE, 有無永久損傷先? 如果有或可能有,

我都建議你自己報左工傷先, 否則, 蝕底的只會是你自己, 公司係無得輸

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2020-11-26 03:36 PM 發表

報唔報, 睇下個人情況, 通常如果報的話, 都無可能繼續在同一間公司做,

但就可以追討應有賠償, 如果私了, 就只限於好少事, 因為公司可以唔認數,

到時你無報工傷就無得追, 你個CASE, 有無永久損傷先? 如果有或可能有,

我都建議你自己報左工傷先, 否則, 蝕底的只會是你自己, 公司係無得輸
之前照過mri腳跟骨裂,腳指位置骨頭挫傷,
足底筋膜炎,但係仲痛緊未有好轉,
前幾日照完x-ray,等報告睇下骨裂癒合未,

引用:
原帖由 狂風流 於 2020-11-26 03:20 PM 發表

私下解決過程又會點做?
金x建築同禮x建築工作嗎?
佢地有自己骨科醫生跟到尾的放心。
佢哋通常都想私了,因為驚扣分
私了沒過程的,都係安全部呃呃氹氹叫你大家同事,大事化小,係咁E俾個數你叫和解就了事。
不過公司都係你博你好快好返,又比得起幾個月人工,通常唔會點為難你,又唔使報保險,因要加loading,手續費都夠俾幾萬。
如果超過半年,佢地反而會報返勞保,費事麻煩,反正可以對返數,唔告疏忽,對扣分影響唔大。

引用:
原帖由 berry5504 於 2020-11-26 10:45 PM 發表

金x建築同禮x建築工作嗎?
佢地有自己骨科醫生跟到尾的放心。
佢哋通常都想私了,因為驚扣分
私了沒過程的,都係安全部呃呃氹氹叫你大家同事,大事化小,係咁E俾個數你叫和解就了事。
不過公司都係你博你好快好返,又比得起幾個月人工,通常唔會點為難你,又唔使報保險,因要加loading,手續費都夠俾幾萬。
如果超過半年,佢地反而會報返勞保,費事麻煩,反正可以對返數,唔告疏忽,對扣分影響唔大。
冇錯就係金x

引用:
原帖由 狂風流 於 2020-11-26 03:44 PM 發表

之前照過mri腳跟骨裂,腳指位置骨頭挫傷,
足底筋膜炎,但係仲痛緊未有好轉,
前幾日照完x-ray,等報告睇下骨裂癒合未,
咁現實上, 四個月都仲痛, 唔似係普通骨折咁簡單, 你真係要考慮自行報工傷,

因為, 最壞情況係你以後做唔返地盤工, 到時金X鬼理你, 炒鳩左你就算, 你又無賠償, 都幾難攪

最主要睇你仲做唔做呢份工
如果無所謂就一定報啦
保障返自己

引用:
原帖由 狂風流 於 2020-11-26 11:55 PM 發表

冇錯就係金x
咁嚴重要做手術唔報好麻煩,基本上一般細傷例如𠝹親手,輕微扭親先會考慮私了。你咁看公司醫生得單方面意見,一定話你好快已經好返。

** 此意見只供參考用途,有需要請自己諮詢專業意見。

引用:
原帖由 r114766a 於 2020-11-27 11:08 PM 發表

咁嚴重要做手術唔報好麻煩,基本上一般細傷例如𠝹親手,輕微扭親先會考慮私了。你咁看公司醫生得單方面意見,一定話你好快已經好返。

** 此意見只供參考用途,有需要請自己諮詢專業意見。
骨只係裂左所以又冇做手術,不過諗諗下都係報比較好,始終醫左幾個月都冇乜進展

引用:
原帖由 狂風流 於 2020-11-27 11:47 PM 發表

骨只係裂左所以又冇做手術,不過諗諗下都係報比較好,始終醫左幾個月都冇乜進展
報啦, 痛症好麻煩, 手尾可以好長, 到時手停口停, 金X又唔理你就煩

引用:
原帖由 狂風流 於 2020-11-27 11:47 PM 發表

骨裂+挫傷+足底筋膜炎 3養野加埋基本上有排搞,加上你係做地盤,就算好返到7788 ,一搬野即刻會痛返。
到你公司醫生覺得你好返曬唔比假你同cut 糧,但你繼續痛緊,你會點?

俾我一定報工傷 保護自己

引用:
原帖由 r114766a 於 2020-11-28 07:08 PM 發表

骨裂+挫傷+足底筋膜炎 3養野加埋基本上有排搞,加上你係做地盤,就算好返到7788 ,一搬野即刻會痛返。
到你公司醫生覺得你好返曬唔比假你同cut 糧,但你繼續痛緊,你會點?
呢樣正正係我擔心既問題,保障自己先最重要

建議快d 去返公立醫院備案先,因爲勞工處只會問公立醫院拎你醫療報告。你到最後報吾報工傷視乎情況而定。

係, 要去睇返政府街症, 轉介去骨科, 同時去勞工署報返工傷,

勞工署問你點解咁遲報, 你就話當時估唔到咁嚴重, 所以無報到, 到而家先發覺越來越嚴重, 仲會永久影響工作能力......

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]