• 瀏覽: 1,529
  • 回覆: 19
林鄭月娥指,環境局在未來一年,計劃推出廢物管理長遠策略藍圖,以及首份電動車普及化路線圖等,並為停售傳統燃油私家車籌劃目標及更新《香港清新空氣藍圖》。她又說,政府會研究各種減碳方法,包括探索不同零碳能源和減碳技術、提高新建和現有建築物的能源效益、推動零碳車輛和綠色運輸,以及興建具規模轉廢為能設施等。

政府消息人士指,全球各大城市都已經定出在2030至2040年間,停售傳統燃油私家車,預料香港亦會跟隨。消息人士指出,排放較少的混能車在歐美地區的銷量亦已經開始下跌,預料未來亦將會式微,將會一併停售。

原文網址:https://www.881903.com/news/local/2367842

精選汽車
不過講真, 唔止中國, 好多歐洲國家都講緊開始會減少傳統燃油車嘅比率
香港今次都叫做跟得住個trend
呢幾年一換一quota應該變到好珍貴

如果要真環保
點解唔諗下延長每部車的壽命?

現在全球行緊的都是假環保
都是商家佬的生意策略

呢排電動車突然有好多人討論
我個人立場係電動車的確係可以成為主流
不過就要睇下唔同政府點樣推動電動車
香港而家都開始愈黎愈多差電站啦

回覆 引用 TOP

電動車其實真係試過就返唔到轉頭
有冇心推就真係要睇政府點推動呢樣野啦

回覆 引用 TOP

先搞掂全香港普通住宅、屋苑停車場, 充電設施的拉線、電力系統、消防保險 ... 的限制吧.
我想在停車場自置車位加裝充電裝置, 向立案法團申請、過五關斬六將 ... 都係得個吉.

換電車唔咪問題,先搞好配套,再出些唔止剩識加速還要過灣好操控好的電車先得,還有不要學kia和現代出些限速140垃圾

引用:
原帖由 WakikiBB 於 2020-11-26 08:09 PM 發表

先搞掂全香港普通住宅、屋苑停車場, 充電設施的拉線、電力系統、消防保險 ... 的限制吧.
我想在停車場自置車位加裝充電裝置, 向立案法團申請、過五關斬六將 ... 都係得個吉.
積極不干預政策…有d野民間唔睬你時就要行政命令帶頭,否則side 9 氣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 副見習初級新手 於 2020-11-26 06:37 PM 發表

如果要真環保
點解唔諗下延長每部車的壽命?

現在全球行緊的都是假環保
都是商家佬的生意策略
歐洲車六年開始膠件自動分解
每年整幾萬,
這就是他們口中的環保

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!

回覆 引用 TOP

傳統燃油車一定仲有捧場客
但同時電動車都一定會變世界主流

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 亞諾舒華新力架 於 2020-11-26 04:45 PM 發表

林鄭月娥指,環境局在未來一年,計劃推出廢物管理長遠策略藍圖,以及首份電動車普及化路線圖等,並為停售傳統燃油私家車籌劃目標及更新《香港清新空氣藍圖》。她又說,政府會研究各種減碳方法,包括探索不同零碳能源和減碳技術、提高新建和現有建築物的能源效益、推動零碳車輛和綠色運輸,以及興建具規模轉廢為能設施等。

政府消息人士指,全球各大城市都已經定出在2030至2040年間,停售傳統燃油私家車,預料香港 ...
中資油公司天價投地開油站俾你正苦狂推電動車?
阿爺吾會煮死你個妹仔

939, ES8
引用:
原帖由 亞諾舒華新力架 於 2020-11-26 04:47 PM 發表

不過講真, 唔止中國, 好多歐洲國家都講緊開始會減少傳統燃油車嘅比率
香港今次都叫做跟得住個trend
呢幾年一換一quota應該變到好珍貴

當電車成長期政策,舊油車只會越遲越唔值錢;換車潮一起,車主唔會再考慮油車,亦無需一換一作誘因。

個人估計,當電車達每年總量約3成時,優惠就會Cut Cut Cut。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 WakikiBB 於 2020-11-26 08:09 PM 發表

呢個反而唔使擔心,宜家新車場全部標配插頭,加上政府鼓勵換車,屋宛保值力受衝激,會自自然然掏錢升級。

引用:
原帖由 mj23sp33 於 2020-11-27 05:31 PM 發表

中資油公司天價投地開油站俾你正苦狂推電動車?
阿爺吾會煮死你個妹仔
祖國除左有石油石化,重有全球電車產量最高的工廠。只要更多牌子進駐,油同電都可以擺脫美資獨霸,行中國標準。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]