• 瀏覽: 8,577
  • 回覆: 124
  • 追帖: 3
各位師兄,
我家TGC 即熱式熱水爐已用十幾年,一直相安無事,近排發現浴室內【開關制附設溫度調節器】有問題。問題是~
首先門外開總制,跟著浴室內【開制】,調較溫度,這個【開關制】隨後便會自動熄滅,需要再次重開。
煤氣公司師父上門檢查後建議更換這個【開關制】,價錢$600元,需時10分鐘。
更換後,這幾個星期,又有另一個問題出現,問題是~
門外開總制,浴室內【開制】,沒有反應,需要再次在門外開關一次總制後,才可成功開爐。一星期發生3,4次,除了要在門外重設【開關制】外,並沒有其他大問題。
煤氣師父再次上門檢查後建議更換安裝在熱水爐內【漏電斷路制】,價錢$1500元。師父堅持問題並非由這個【開關制】引起,是因為熱水爐太舊所致。
我清楚知道這熱水爐已年事已高,但我真的不明白為何一更換這個【開關制】後另一個情況便隨即出現,真的那麼湊巧嗎?真的和這個【開關制】沒有關係嗎?
各位師兄有否試過?

附件

20201126_213524.jpg(122.9 KB)

2020-11-26 10:12 PM

20201126_213519.jpg(81.37 KB)

2020-11-26 10:12 PM

部爐唔閂佢咪得囉。

引用:
原帖由 無盡奔馳的烈車 於 2020-11-26 11:21 PM 發表

部爐唔閂佢咪得囉。
Agree x 2
我部舊爐又係相同case,
所以長期唔關制算。,
電子板制日日按點捱到咁耐?
流主部爐己超額完成任務。
流主部爐十幾年,
乜都夠皮啦。
TG一向公道,
師父打份工,
唔好陰謀論,
流主直情唔好關制,再有問題就順手換部新吧...

引用:
原帖由 opclk99 於 2020-11-27 02:21 AM 發表

Agree x 2
我部舊爐又係相同case,
所以長期唔關制算。,
電子板制日日按點捱到咁耐?
流主部爐己超額完成任務。
流主部爐十幾年,
乜都夠皮啦。
TG一向公道,
師父打份工,
唔好陰謀論,
流主直情唔好關制,再有問題就順手換部新吧...
佢咁情況應該點做叫番TGC嚟整?

引用:
原帖由 mia20 於 2020-11-27 03:14 AM 發表

佢咁情況應該點做叫番TGC嚟整?
流主話換parts報1500元,
其實大制唔關又用到,
係用小小電係開關制display到,
長期著開關制冇問題,
梗係唔整啦,
買部新都係五千左右....

引用:
原帖由 opclk99 於 2020-11-27 03:26 AM 發表

其實大制唔關又用到,
長期著開關制冇問題,
梗係唔整啦,
佢嘅憂慮都啱,唔好成日開住啲制㗎
新買一部煤氣熱水爐五千幾蚊?我果報好似唔止喎⋯⋯

引用:
原帖由 mia20 於 2020-11-27 03:28 AM 發表

佢嘅憂慮都啱,唔好成日開住啲制㗎
新買一部煤氣熱水爐五千幾蚊?我果報好似唔止喎⋯⋯
你有米用靚d爐,
我見流主用入門級,
正價五千有交易,
特價有promote 又平 d

引用:
原帖由 opclk99 於 2020-11-27 03:33 AM 發表

你有米用靚d爐,
我見流主用入門級,
正價五千有交易,
特價有promote 又平 d
唔係有米,我老竇話發覺有啲牌子好琴用,寧願一次過俾錢貴啲,以前果部用咗10幾年都冇壞呀,裝修嗰陣換埋佢咋。

駁唔駁學 紙皮石小P子, 整個投票

#1樓主係 未洗過沖涼熱水爐個水缸入面D積... 

藥師佛咒 對抗武肺
http://bit.ly/38Fuijs
http://bit.ly/2TXhW1O
不論什麼人,只要不是敵對分子,不
是惡意攻擊,允許大家講話,講錯了也不
要緊。各級領導人員,有責任聽別人的話。
毛語錄 139頁
引用:
原帖由 opclk99 於 2020-11-27 03:26 AM 發表

其實大制唔關又用到,
長期著開關制冇問題,
梗係唔整啦,
新的一部TGC熱水爐要成一萬蚊。

回覆 引用 TOP

引用:

其實大制唔關又用到,
長期著開關制冇問題,
梗係唔整啦,
樓主原本果部是超薄爐, 部份爐身在牆內的。

普通新爐可以五千左右, 但用普通新爐, 樓主就要搭棚填封牆身, 費用可能又要加幾千。

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。
引用:
原帖由 mia20 於 2020-11-27 03:36 AM 發表

唔係有米,我老竇話發覺有啲牌子好琴用,寧願一次過俾錢貴啲,以前果部用咗10幾年都冇壞呀,裝修嗰陣換埋佢咋。
https://www.youtube.com/watch?v=M8LlZ8Qbdqc

叫你爸爸 睇下人地 爸爸, 係個缸內 點挖到 5公斤 既積出黎,送俾爸爸 驚喜既black Friday 禮物。

所以,以前二千幾蚊買 下將, 換全新五個  一定好過 萬年缸 用廿年 日日 沖污積係身。。

藥師佛咒 對抗武肺
http://bit.ly/38Fuijs
http://bit.ly/2TXhW1O
不論什麼人,只要不是敵對分子,不
是惡意攻擊,允許大家講話,講錯了也不
要緊。各級領導人員,有責任聽別人的話。
毛語錄 139頁
我都系用依只model, 留名學野!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 領遵班子 於 2020-11-27 07:09 AM 發表

樓主原本果部是超薄爐, 部份爐身在牆內的。

普通新爐可以五千左右, 但用普通新爐, 樓主就要搭棚填封牆身, 費用可能又要加幾千。
係啊, 係REU11S,
咁真係要TG上門睇位,
TG 超薄爐做緊七千幾,
領遵班子大人果然眼利。
多謝指教

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xbean 於 2020-11-26 10:12 PM 發表

各位師兄,
我家TGC 即熱式熱水爐已用十幾年,一直相安無事,近排發現浴室內【開關制附設溫度調節器】有問題。問題是~
首先門外開總制,跟著浴室內【開制】,調較溫度,這個【開關制】隨後便會自動熄滅,需要再次重開。
煤氣公司師父上門檢查後建議更換這個【開關制】,價錢$600元,需時10分鐘。
更換後,這幾個星期,又有另一個問題出現,問題是~
門外開總制,浴室內【開制】,沒有反應,需要再次在門 ...
我一年前壞咗熱水爐開關掣, 俾錢叫師傅更換新的熱水爐開關掣, 而家長期開住門外總掣(用膠紙貼住, 怕屋企人連燈掣亂按容易整壞個爐掣)!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]