• 瀏覽: 3,259
  • 回覆: 85
  • 追帖: 1
本主題由 motivation 於 2020-12-2 02:49 PM 移動
如何評定一個民族的優等性?

民主必然高壓,高壓自然暴力。
這個世界你中有我,我中有你。
經過今次疫情,我唔覺得歐美民族性有幾優秀,相反內地同胞大多數好自侓齊心抗疫。

引用:
原帖由 DocHolliday 於 27-11-2020 00:02 發表

經過今次疫情,我唔覺得歐美民族性有幾優秀,相反內地同胞大多數好自侓齊心抗疫。
外型俊俏和文化高優越感可能有所欠缺。

民主必然高壓,高壓自然暴力。
這個世界你中有我,我中有你。
中國人站在世界最高點1800年,白皮鬼畜奴隸翻身400年,
你說呢 ?
海外華人寄人籬下,可能要受點罪。

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-11-27 01:22 AM 發表

外型俊俏和文化高優越感可能有所欠缺。
可能你未聽過乜叫優生學。如果俾我形容,東方白人就喺未被打磨嘅寶石,而西方白人喺已經被打磨嘅寶石。兩者唔可以比較。

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-11-26 10:20 PM 發表

如何評定一個民族的優等性?
或許,中國仲未喺戰場上打敗白種人!!

如果中國人可以喺戰場上征服白種人,喺New York屠城三日,世界審美標準就會改變!!

因為中國人得到最好嘅營養,最多嘅物資!
中國人個個肥肥白白,衣着華麗,名車出入,白種人見到中國人,就要嬉皮笑臉,到時又睇吓誰是次等!!

正如好多好多好多年前,中國人覺得日本人係優秀,今時今日,呢種觀念都未完全扭轉,因為中國軍隊,仲未喺日本東京出現過!!

美國憑乜嘢稱為世界警察?就係因為第二次世界大戰,基本由佢哋決定結果,同埋以後資源嘅分配!!

事實上香港人因為營養好,某個程度上,都係比較大隻!

無錢!睇吓美贊臣賣奶粉比大陸仔,定賣比你?!
試吓叫民主口號,講下人權,又睇下美贊臣會唔會送奶粉俾你!!
支持自己國家穩定發展及領土完整性既人先有優等性

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-27 09:48 AM 發表

或許,中國仲未喺戰場上打敗白種人!!

如果中國人可以喺戰場上征服白種人,喺New York屠城三日,世界審美標準就會改變!!

因為中國人得到最好嘅營養,最多嘅物資!
中國人個個肥肥白白,衣着華麗,名車出入,白種人見到中國人,就要嬉皮笑臉,到時又睇吓誰是次等!!

正如好多好多好多年前,中國人覺得日本人係優秀,今時今日,呢種觀念都未完全扭轉,因為中國軍隊,仲未喺日本東京出現過!!

美國憑乜嘢 ...
世界二次大戰,歐洲系蘇聯紅軍的功勞
二戰結束蘇美分庭抗禮
米帝真正掌握話語權系冷戰勝利后
從赫魯曉夫徹底否定斯大林就已經註定蘇聯會失敗
太祖曾經都勸過赫魯曉夫不要對斯大林全盤否定

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-11-27 10:31 AM 發表

世界二次大戰,歐洲系蘇聯紅軍的功勞
二戰結束蘇美分庭抗禮
米帝真正掌握話語權系冷戰勝利后
從赫魯曉夫徹底否定斯大林就已經註定蘇聯會失敗
紅軍係物資上,其實係得到美國,全力支持!!
你知唔知午餐肉點嚟啊?

史太林,其實後期已經唔得,軍隊方面,已經偏向赫魯曉夫,只係大家唔想亂,先至維持局面姐,史太林一死,赫魯曉夫如果唔係得到軍中大佬朱可夫支持,佢有咁容易得到權力?

呢種情況,同毛澤東後期一樣嘅啫,大家都喺度等佢死,一死就懷仁堂啦!!

共產主義根本問題就係以國家需求帶動經濟發展,經濟發展支持軍工!!

但係從歷史角度黎睇,以群眾需求,帶動經濟發展,支持軍工,更加有效率!!

英國嘅墮落,並唔係因為佢係一班生意人,控制國家,係因為越嚟越走向全民普選。

當然,我永遠記得,史太林講過一句名句,落後就要挨打!!問題係共產主義思想,冇辦法帶領蘇聯,持續發展。

始終以軍事實力,維持嘅國家,某個程度好難長久!!
秦,元 都是如此!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-27 10:59 AM 發表

你知唔知午餐肉點嚟啊?

史太林,其實後期已經唔得,軍隊方面,已經偏向赫魯曉夫,只係大家唔想亂,先至維持局面姐,史太林一死,赫魯曉夫如果唔係得到軍中大佬朱可夫支持,佢有咁容易得到權力?

呢種情況,同毛澤東後期一樣嘅啫,大家都喺度等佢死,一死就懷仁堂啦!!

共產主義根本問題就係以國家需求帶動經濟發展,經濟發展支持軍工!!

但係從歷史角度黎睇,以群眾 ...
你休息吧,二戰剛開始時美國還在發戰爭財
蘇聯最危險的41-42年德國把蘇聯懵了,喪師百萬都打到家門口了,英美的援助多嗎?只能說只具有象徵意義
要不要看看歐洲戰場上殲滅德軍最多的系哪國軍隊?

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-11-27 11:06 AM 發表

你休息吧,二戰剛開始時美國還在發戰爭財
蘇聯最危險的41-42年德國把蘇聯懵了,喪師百萬都打到家門口了,英美的援助多嗎?只能說只具有象徵意義
要不要看看歐洲戰場上殲滅德軍最多的系哪國軍隊?
美國最大利益化,當然,最後出手啦!!

史太林,如果唔係自以為是,喺國內搞大清洗,軍隊變得散漫,冇作戰能力,二百幾萬人,檔唔住德軍?

不過,上天俾咗機會史太林,原來蘇聯仲有一個勁人,朱可夫!

朱可夫,打敗日軍之後,對付德軍!!
朱可夫,出名夠膽頂撞史太林,當然呢個亦都係可能,以致之後不被重用嘅原因。

回覆 引用 TOP

成日講史太林將蘇聯工業化,都幾笑話㗎,二百幾萬人,檔唔住德軍,第二次世界大戰,用人命換取子彈!!

原來呢啲叫做工業化國家?!

其實人海戰術,並唔係中國共產黨發明嘅,事實係朱可夫用得最多對付德軍嘅打法!!

當然啦,戰爭永遠都係殘忍嘅,贏係最重要,手法唔重要,但係你話蘇聯係一個工業強國?

係中國人面前就係嘅!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-27 10:59 AM 發表

你知唔知午餐肉點嚟啊?

但係從歷史角度黎睇,以群眾 ...
當時德軍逼近莫斯科,全世界都認為蘇聯完蛋時。
斯大林進行了紅場閱兵,這向全世界和蘇聯軍民傳達了一個信息:我們哪裡也不去,因為我們不需要撤退,我們能在這裡打敗德國佬。希特勒當時提出用斯大林兒子換保盧斯,被斯大林拒絕最后兒子被處死。這些被蘇聯人都忘記了?

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-11-27 11:20 AM 發表

當時德軍逼近莫斯科,全世界都認為蘇聯完蛋時。
斯大林進行了紅場閱兵,這向全世界和蘇聯軍民傳達了一個信息:我們哪裡也不去,因為我們不需要撤退,我們能在這裡打敗德國佬。希特勒當時提出用斯大林兒子換保盧斯,被斯大林拒絕最后兒子被處死。這些被蘇聯人都忘記了?
係蘇聯人經過嘅時候,放棄共產黨嘅時候,基本上已經放棄史太林!!

只不過呢幾年,普京上台,先至想維護強國形象,又開始捧史太林姐!!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]