• 瀏覽: 2,606
  • 回覆: 18
本主題由 晴朗之子 於 2020-12-3 09:35 PM 關閉
九巴在80年代尾試空調巴士
空調樣版車跟熱狗一樣,使用3+2座位配橫位

1990年試AD1,使用3+2座位配橫位

之後,九巴正式出量產空調巴士
初時,九巴出空調巴士,繼續使用3+2座位
90年代中引入2+2空調巴士

九巴出3+2空調巴士,下層中尾輪座位不肯使用橫位,而是使用背對背座位

柴灣及小西灣的對面海是將軍澳
引用:
原帖由 EL7659@93A 於 2020-11-26 22:57 發表

九巴在80年代尾試空調巴士
空調樣版車跟熱狗一樣,使用3+2座位配橫位

1990年試AD1,使用3+2座位配橫位

之後,九巴正式出量產空調巴士
初時,九巴出空調巴士,繼續使用3+2座位
90年代中引入2+2空調巴士

九巴出3+2空調巴士,下層中尾輪座位不肯使用橫位,而是使用背對背座位
使用橫位相對容易啲落車,唔洗叫人讓一讓空間比自己落車。
背對背式坐位仲有另一個問題,就係會令乘客之間容易踩到腳。

引用:
原帖由 Harry0305 於 2020-11-27 12:54 AM 發表

使用橫位相對容易啲落車,唔洗叫人讓一讓空間比自己落車。
背對背位有另一個問題,就係會令乘客之間容易踩到腳。
認同
尤其「使用橫位相對容易啲落車」
都唔知點解依家唔用

當時,中巴及九鐵出3+2空調巴士,全部有使用橫位

中巴在1990年出12架空調禿鷹,全部使用3+2座位配橫位
之後,中巴繼續出3+2空調巴士,全部有使用橫位
直到尾批DA及尾批VA,改用2+2座位配背對背座位

九鐵空調利蘭,全部使用3+2座位配橫位
之後出的巴士,改用2+2座位配背對背座位

當時,九巴出3+2空調巴士,沒有跟中巴及九鐵的做法
九巴3+2空調巴士不肯使用橫位

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ame3738 於 2020-11-27 01:41 發表

認同
尤其「使用橫位相對容易啲落車」
都唔知點解依家唔用
每排背對背式坐位都浪費左兩個人位既長度,橫式坐位計埋人既腳應該唔會長過兩個坐位加埋既長度掛。

如果九巴3+2空調巴士使用橫位,2+2空調巴士改用背對背座位
相信九巴會有幾百架空調巴士使用橫位,全部是白巴,佔車隊超過一成

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Harry0305 於 2020-11-27 05:46 AM 發表

每排背對背式坐位都浪費左兩個人位既長度,橫式坐位計埋人既腳應該唔會長過兩個坐位加埋既長度掛。
咁肯定背對背式坐位會比橫式坐位可以多兩個位
但係有唔少人都唔鍾意坐倒頭位, 尤其車尾窗口果兩個
不時見到有人企, 但果兩個位無人坐
而且背對背式坐位會令車尾通道窄左, 車尾乘客落車會難d
變相d人都唔會企咁入, 實際載客又會少幾個

引用:
原帖由 ame3738 於 2020-11-28 11:57 PM 發表

未必
部分人喜歡坐倒頭位來瞓覺

倒頭位是瞓覺的座位

回覆 引用 TOP

對於以前長期坐4、5、6頭嘅我黎講,要同對面8-9個人對望好老尬,對眼5知望邊

Anti-DDG=GW(f)MJT
特此聲明:jeff-chansk非本人開設分身帳戶,而且本人沒有分身帳戶;言論不代表本人立場,一切言論與在外華洋瓜葛與本人無關,同時將會保留法律追究權利。懇請某人自重。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ame3738 於 2020-11-28 11:57 PM 發表

其實橫位都係唔會坐得晒
以城巴為例,總會有四座位但只有三個人坐
冇獨立座椅既中巴3A黨同鐵蘭都係一樣
因為D人嫌逼
同埋大部份女仕寧願坐背對背座位,唔想同男人逼

背對背亦比橫位高級
雖然城巴專利部用橫位
但非專同中港線仍然keep返背對背位
幾年前第一城線轉用5xx,9xx即刻cheap晒

引用:
原帖由 GT0256 於 2020-11-29 12:59 PM 發表

其實橫位都係唔會坐得晒
因為D人嫌逼

背對背亦比橫位高級
雖然城巴專利部用橫位
九巴橫位使用非獨立座椅

鐵蘭使用非獨立絲絨座椅配橫位

中巴DA1-82,LA及細牌箱VA使用非獨立人造皮座椅配橫位
新巴翻新佢地,變成紫色獨立人造皮座椅配橫位

城巴引入空調巴士,使用獨立絲絨座椅配橫位
部分橫位巴士在後期翻新,變成獨立人造皮座椅配橫位

當時,九巴出量產AL,需要跟鐵蘭使用相同的座位佈局,3+2座位配橫位
九巴空調巴士使用獨立座椅配橫位
直到2+2空調巴士,改用背對背座位

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 GT0256 於 2020-11-29 12:59 PM 發表

其實橫位都係唔會坐得晒
因為D人嫌逼

背對背亦比橫位高級
雖然城巴專利部用橫位
點解背對背比橫位高級?

同埋你話大部份女仕寧願坐背對背座位, 唔想同男人迫
我相信係因為以前d橫位係用窄櫈, 當然會比較迫
依家d背對背座位用闊櫈, 咁當然相比之下會無咁迫啦

回覆 引用 TOP

當年,以豪華巴士服務為招牌的城巴,在中港線及嘉湖非專全部用背對背座位。
城巴在接辦26新里程買入的利蘭開始用橫位。
同時,九巴的DD牌以後的亞記熱狗全部用橫位。
九巴的亞記冷氣巴士,除了ASV以外,沒有再用橫位。
這是出於對豪華服務與普通服務的區分。

將南無熱狗
背位冇人坐, 但橫位也不一定有人鍾意.
我自己選擇, 正位>橫位>背位.

如果全橫位, 或有背位+有正位, 我另願"有背位+有正位"

引用:
原帖由 S3BL470@98A 於 2020-12-2 01:47 AM 發表

當年,以豪華巴士服務為招牌的城巴,在中港線及嘉湖非專全部用背對背座位。
城巴在接辦26新里程買入的利蘭開始用橫位。
同時,九巴的DD牌以後的亞記熱狗全部用橫位。
九巴的亞記冷氣巴士,除了ASV以外,沒有再用橫位。
這是出於對豪華服務與普通服務的區分。
如果是豪華服務
那麼,為什麼九巴第1代空調巴士使用3+2座位?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]