• 瀏覽: 7,346
  • 回覆: 54
請問無縫地板條隙很大,有什麼辦法?
地板公司D圖有做地腳線頂底膠,但現場沒有。

附件

f61e2923-523c-4bfa-a5c6-d8c0256c6899.jpg(116.34 KB)

2020-11-27 11:43 AM

P1120735.JPG(45.01 KB)

P1120752.JPG(68.69 KB)

118592922_3720074661355380_7701986182936871294_o.jpg(132.7 KB)

119748311_3781305248565654_7329435472566045776_o.jpg(144.33 KB)

引用:
原帖由 floydmilan 於 2020-11-27 11:43 AM 發表

請問無縫地板條隙很大,有什麼辦法?
地板公司D圖有做地腳線頂底膠,但現場沒有。
人地離左埸未,都未整完...仲有PROTECTION

引用:
原帖由 napo123 於 2020-11-27 11:47 AM 發表

人地離左埸未,都未整完...仲有PROTECTION
師傅已離場,奇在好似未整完就鋪保護趕收工。

引用:
原帖由 floydmilan 於 2020-11-27 11:51 AM 發表

師傅已離場,奇在好似未整完就鋪保護趕收工。
正常做法係整好哂油漆野拆哂PROTECTION清潔好地面先會同你唧膠...地板師傅你獨立搵?定裝修包埋...包埋一定同你執好

同埋唔好成日用廣告圖去睇...係你工程內容包唔包收口唧膠...如果本身唔包...你買支中性白色玻璃膠+膠槍都好平當然最好就係師傅整埋

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 napo123 於 2020-11-27 11:53 AM 發表

正常做法係整好哂油漆野拆哂PROTECTION清潔好地面先會同你唧膠...地板師傅你獨立搵?定裝修包埋...包埋一定同你執好
地板師傅是獨立搵的,原定做一天完成400'單位左右(不需廚房/廁所)
但佢地遲到,要做2天,我都將就一下的,但是不是連日 (原訂星期一完成安裝,但要做2天,而不是星期二,佢地話要星期五先有期.....我呢邊白白停工3天。)

引用:
原帖由 floydmilan 於 2020-11-27 12:02 PM 發表

地板師傅是獨立搵的,原定做一天完成400'單位左右(不需廚房/廁所)
但佢地遲到,要做2天,我都將就一下的,但是不是連日 (原訂星期一完成安裝,但要做2天,而不是星期二,佢地話要星期五先有期.....我呢邊白白停工3天。)
所以裝修你搵唔同人做...協調係最煩...有師傅玩野唔俾另一師傅進埸亦有

你自己睇下佢收你既價包唔包收口啦...呢個工序唔難...一工都係千3左右...佢唔肯咪問你裝修執下俾一千佢亦得...自己識唧DIY亦得

裝修你搵唔同人做...協調係最煩.
x2

引用:
原帖由 floydmilan 於 2020-11-27 12:02 PM 發表

你是做咗牆腳線後先做地板!?正常做法是做好地板才做腳線。

引用:
原帖由 napo123 於 2020-11-27 12:07 PM 發表

所以裝修你搵唔同人做...協調係最煩...有師傅玩野唔俾另一師傅進埸亦有

你自己睇下佢收你既價包唔包收口啦...呢個工序唔難...一工都係千3左右...佢唔肯咪問你裝修執下俾一千佢亦得...自己識唧DIY亦得
原來有特登整衰D博有加工錢。(有D伏....)

引用:
原帖由 christ201430 於 2020-11-27 12:24 PM 發表

裝修你搵唔同人做...協調係最煩.
x2
所以大公司有Project Manager.....家居小型野邊會搵....

回覆 引用 TOP

應該當做完..................

如你認為未做完, 佢地一定有藉口..........如地台唔平, 唔包呢樣果樣............加錢叫佢做埋, 係其中一個方法.................

專心炒股........

吹水會分心, 會走雞.............
引用:
原帖由 fman123 於 2020-11-27 12:55 PM 發表

你是做咗牆腳線後先做地板!?正常做法是做好地板才做腳線。
我第一日12:15PM有到場跟進,但師傅遲到,送完材料入屋後話要2天,1天是做不完的。
但做左一陣話Lunch.....跟跟住夜晚成六點幾先返......

附件

2.png(1.41 MB)

2020-11-27 01:34 PM

3.png(1.75 MB)

2020-11-27 01:34 PM

引用:
原帖由 floydmilan 於 2020-11-27 01:26 PM 發表

原來有特登整衰D博有加工錢。(有D伏....)
係你知唔知要收口...全建築裝修都係...呃O的唔清楚既人....係咁加VO(後加工程)...所以要知道自己要做齊幾多野先叫完工...唔係後加數都唔野少

引用:
原帖由 floydmilan 於 2020-11-27 01:34 PM 發表

我第一日12:15PM有到場跟進,但師傅遲到,送完材料入屋後話要2天,1天是做不完的。
但做左一陣話Lunch.....跟跟住夜晚成六點幾先返......
師傅係咁...特別外判既...HEA做...出去食餐飯可以去好耐...所以唔好咁快俾哂錢佢拖你都拖...

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]