• 瀏覽: 7,151
  • 回覆: 64
成日講男女星都有啲悶,不如講吓邊個監製係有實力,
因為一套成功劇集係睇監製實力,男女角色成唔成功都係關監製事。

個人認為TVB而家真係冇90,00年代咁惦,
李添勝,潘嘉德,戚其義,梁材遠真係有料,不過全部離開。
如果計現在監製,經理級真係王心慰同林志華保持水準,
方俊釗陳耀全都唔錯,陳維冠真係一時時,
講到最差,一定係蘇萬聰,
使徒2,3 同鐵探都係眼高手低的垃圾作品

係, 仲有佢套警界線

呢家係咪得 降魔的果個監制係比較好?

TBB 特色
1) FANS 永遠向前看 ,所有講過大台 負面的都是'x手
2) 三寶: 口水餓底查案劇,  律C 高智劇,  N角戀磚業劇
3) 大導3招:  人格分裂,  餓底,   留尾 (又可拍多輯)
4) 編劇template: 尾5集含包散

回覆 引用 TOP

呢啲野好主觀,不過我個人咁諗

劉家豪 - 氣已過,捧人應該仲有一手,但劇情同教戲唔好有期望,啲畫面係有錢做都可以拍得好水皮,想點
徐正康 - 都唔知佢係咪專做帶住新監製嘅QC。最後套大帥哥幾好,叫補番喵喵個爛灘子
王心慰 - 一貫高水準,不過應該大家都防佢呢個年資有機上高層,所以近年作品不太受力捧
羅永賢 - 過左最興盛嘅時間。好多野係正常地好,但再無新猷就好易落後其他人。
林志華 - 少啲王浩信同張振朗就perfect。基本上收放自如,未來幾年應該繼續好落去。
陳維冠 - 劇嘅節奏有改善,雖然都係有啲位偏向鬆散,但塑造奇情人物越來越拿手
文偉鴻 - 長期夠爽,奈何啲故仔同拍攝風格感覺無咩新意。啲劇慢啲出,其實係幫緊佢
黃偉聲 - 穩穩陣陣,可以幫新人或二線紮穩馬步,但都年事已高,應該係睇下台階係靚定核突
方駿釗 - 帶起二三線同欽點派嘅勁人,做煽情故事比較叻,不過換組後拍嘅野完全唔同,要重新審視水準
陳耀全 - 離開偏鋒後顯示佢有寫獨特人物同拍大場面嘅實力,但要做到個個觀眾都接受同消除故事老土,就好似仲差少少
葉鎮輝 - 金宵係成功,但呢樣係踩住前面好多用盡資源砌好場面,但劇情難入口嘅野,且看2能否顯示真正進步
關樹明 - 那些年證明佢仲知道正常人劇情點拍,所以觀望之後都可以繼續咁正常,唔好再成串專有名詞扮專業
王偉仁 - 有heart帶新人,無heart審劇本,有啲橋都勁快重覆,正視問題方可突破現狀
吳冠宇 - 最好竟然係第一套雜警,再大安主義拍輕鬆低能劇情就實比人炒
蘇萬聰 - 錢同演員努力唔係咁樣浪費的,電視劇唔係電影來的,倒不如外闖
林建祥 - 好識帶配角,不過呢點係只就有套長期俾佢全心經營,正劇係咪OK好難講
廖晉碩 - 寫地道人物幾好,有佢會諗點解TVB仲要將830俾大陸劇,而唔係俾佢幫手打根基。等緊一個完全上位嘅機會
梁耀堅 - 佢拍動作幾好睇,但刻劃日常故事嘅根基就唔太好。啲故仔好似成日刻意迴避用重覆嘅橋,但有時有啲角色就係要有啲梗至留得住觀眾。

引用:
原帖由 nigelraphe 於 2020-11-27 04:10 PM 發表

成日講男女星都有啲悶,不如講吓邊個監製係有實力,
因為一套成功劇集係睇監製實力,男女角色成唔成功都係關監製事。

個人認為TVB而家真係冇90,00年代咁惦,
李添勝,潘嘉德,戚其義,梁材遠真係有料,不過全部離開。
如果計現在監製,經理級真係王心慰同林志華保持水準,
方俊釗陳耀全都唔錯,陳維冠真係一時時,
使徒2,3 同鐵探都係眼高手低的垃圾作品:smil ...
王偉仁有佳作《十八年後的終極告白》
有劣作《迷網》

好難判定佢係好定唔好

引用:
原帖由 leungky0528 於 2020-11-27 05:27 PM 發表

劉家豪 - 氣已過,捧人應該仲有一手,但劇情同教戲唔好有期望,啲畫面係有錢做都可以拍得好水皮,想點
徐正康 - 都唔知佢係咪專做帶住新監製嘅QC。最後套大帥哥幾好,叫補番喵喵個爛灘子
王心慰 - 一貫高水準,不過應該大家都防佢呢個年資有機上高層,所以近年作品不太受力捧
羅永賢 - 過左最興盛嘅時間。好多野係正常地好,但再無新猷就好易落後其他人。
林志華  ...
呢位師兄一定係DIE HARD FAN,你咁有誠意打咁長,我要俾個LIKE先,
不過關樹明套不懂撒嬌都係眼高手低之作

王心慰我個人覺得佢實力係唔差得過90年代韋家輝,
呢套94年第三類法庭真係超級經典,雖然當時收視好似一般,
因為太灰暗,但而家睇返都得係好激烈,豆瓣重有8.5高分,
演員表現真係超高水準,溫兆倫,邵美琪根本就係視帝視后表現,
郭藹明又係好戲之人,入行3年都可以演譯到咁難水準

引用:
原帖由 leungky0528 於 2020-11-27 05:27 PM 發表

林志華  ...
最勁應該係添哥,不過退咗休..........
當年連珍姐都傳話要俾幾分薄面俾佢

想知編劇邊個好?

引用:
原帖由 nigelraphe 於 2020-11-27 06:23 PM 發表

呢位師兄一定係DIE HARD FAN,你咁有誠意打咁長,我要俾個LIKE先,
不過關樹明套不懂撒嬌都係眼高手低之作
嗰套舒舒服無問題,只係唔值得哂錢拍
我最頂唔順係再創世紀同救妻
兩套劇本同指導爛到連演員之後演出嘅機會都受到波及

回覆 引用 TOP

其實我覺得編審都好緊要,張華標返黎我對巾幗4有信心!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 明日珍貴的主題 於 2020-11-27 06:09 PM 發表

王偉仁有佳作《十八年後的終極告白》
有劣作《迷網》

好難判定佢係好定唔好
完全唔明點解可以差咁遠。。睇唔出係同一個監製拍

引用:
原帖由 貴加加速科技 於 2020-11-27 07:11 PM 發表

兩套黑社會沙灘行刑最似

回覆 引用 TOP

C9同咩証人 今年最低三甲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 貴加加速科技 於 2020-11-27 07:11 PM 發表

TVB編審大過監製,就係咁簡單

回覆 引用 TOP

梁家樹最有本事~

所有留言,只代表個人意見,並非攻擊讀者。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]